YUNUS PEHLİVANLI


MKE´nin kurtarıcısı hurdalık!


2012 yılında yazdığım yazıdan bazı bölümleri buraya tekrar alıntı yapmak istiyorum. Eski yazıyı yayımladıktan sonra bunun üzerine yeni düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.

??..Geçtiğimiz günlerde ulusal bir gazetede MKE´nin 2012 yılı İşletme bütçesi ile ilgili haberi okuyunca üzüldüm.

Habere göre; 2012 yılı itibariyle MKE Barut Fabrikası ( eski parayla) 15 trilyon, Mühimmat Fabrikası 33 trilyon, Kapsül Fabrikası da 11 trilyon olmak üzere toplam 59 trilyon zararda imiş. İşin sevindirici yanı ise bu zarara rağmen Hurda İşletmesindeki hurda satışlarından dolayı 72 trilyonda kar etmiş. Yani kardan zararı çıkarırsanız şu anda kâğıt üzerinde MKE net 13 trilyon kar etmiş görünüyor.

Ancak elbette gönül isterdi ki bu karın hurda satışlarından değil de silah ve mühimmat satışlarından olmasıydı. 1923 te Askeri Fabrikalar olarak kurulan MKE´nin resmi tarihçesine bakılırsa ve dahada geriye gidildiğinde ( 550 yıldır orduya silah üreten bir kurumun asıl karını hurda satışlarından elde etmiş olması MKE´nin geleceği konusunda insanı karamsarlığa sürüklemektedir.)

1970-1980 li yıllarda 18 fabrikasında 18 bin kişiyi çalıştıran MKE´nin bu gün kendi istatistiğine göre 2011 yılbaşı itibariyle işçi memur toplamda 5800´lere düşmüş olması istihdamdaki kan kaybını gösterirken 2012 yılında sadece 3 fabrikadaki zararının 59 trilyona ulaşması da MKE´nin ekonomisindeki kan kaybını çok bariz ortaya koymaktadır. MKE´nin hurda satışı süreklilik arz edecek ve MKE´nin bununla övünebileceği bir durumda değildir kuşkusuz.

59 ülkeye silah ve mühimmat satışı yaparak 2006 yılındaki 4.7 milyon dolarlık ihracat rakamını 2011 in ilk 9 ayı itibariyle 42 milyon dolara çıkarmış olmasının yeterli bir performans olup olmadığının takdirini sizlere bırakıyorum.

Size işte tam burada MKE´nin kendi resmi web sitesindeki 2011-2015 Yılı Stratejik Planlama raporundaki bazı değerlendirme ve bilgileri okumanızı tavsiye ederim.

MKE bu raporu ve planlamayı hazırlarken 50 den fazla iç ve dış paydaş diye nitelendirdiği birçok kurum ve kuruluştan değerlendirme, öneri ve rapor almış. Stratejik Planlama Ekibi diye de bir ekip kurmuş. Bu ekip, 50 tane kurum ve kuruluştan gelen raporu sınıflandırmış.

Buna göre; MKE´nin 451 tane zayıf yönünü,216 tane güçlü yanını,550 tane beklenti ve öneri fikri,26 tane tehdit fikri,9 tanede fırsat fikri başlıkları altında kurumun eksi ve artılarını raporlandırmış. Bana göre MKE´yi reorganize etmek isteyen kişi, kurum ya da siyasi mekanizma bu raporu adeta başucu kitabı haline getirmelidir.

Bu rapor geniş ve uzun bir rapor olduğu için sizlerle sadece bir kaç detayı paylaşmak isterim.

....? Dünya ortalamasına göre kişi başına savunma harcaması 139 dolar iken Türkiye´deki kişi başı savunma harcaması 130 dolar. Amerika da 950 dolar, Yunanistan da ise 650 dolar. (Kaynak: NATO Statistics)

....? Ancak TSK´nın ihtiyaçlarının önemli bölümü yurt dışından karşılanıyor. TSK´nın söz konusu modernizasyon ihtiyaçları için yıllık ?( buraya dikkat)- 4 MİLYAR DOLARLIK bir harcama Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Destekleme fonunca karşılanıyor...?

Şimdi TSK´nın modernizasyonu için yıllık 4 milyar dolarlık bir bütçeden söz edilirken MKE´nin 2011 yılında yaptığı 42 milyon dolarlık ihracat bir başarı olmakla birlikte 4 milyar dolarlık rakamın yanında devede kulak bile değil elbette.

Konuya yarın devam edeceğiz.

  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli