Bu bilgiler MKE´nin kendi internet sitesinde olduğu için sizinle paylaşıyorum.
MKE´nin internet sitesindeki verilerine göre: Barut Fabrikasında 115 memur 129 işçi çalışıyor. Roket fabrikasında 205 memur 247 işçi çalışıyor. Destek Tesislerinde (Bölge) 81 memur 85 işçi, MAKSAM´da 97 memur 76 işçi çalışıyor.
Buraya dikkat!.. Genel Müdürlükte 538 memur çalışırken, Hurda İşletmesinde 415 memura karşılık sadece 15 işçi çalışıyor.
Genel Müdürlük çalışanları dâhil 12 fabrikada, 2016 yılı verilerine göre, 2623 memur ve 2925 işçi çalışıyor görünüyor. Bu memurların ne kadarı teknik ne kadarı idari memur onu bilmiyorum. Bu sayıları niye yazdım? Son gelinen noktaya baktığımız zaman MKE´de (işçi-memur sayısı neredeyse %50-%50 noktasına gelmiş.
Asıl işi, mühimmat ve buna dayalı ürünler üretmek olan MKE´de, (memur sayısının) bu kadar yüksek olması, fabrikalarda üretilen mamullerin -maliyetini- yükselten etkenlerden biri olsa gerek! Dolayısıyla MKE´nin ürettiği mamullerin fiyatları yükselince özel sektörle rekabet şansıda azalıyor. (MKE´de üretilen ürünlerin maliyetinde bir -Yapıcı işçilik, bir de-Yardımcı işçilik vardır)
Tabii, Personel konusu bu olumsuzlukta sadece etkenlerden bir tanesi. MKE´nin neden verimli olamadığı ve zaaflarının neler olduğu, MKE´nin kendi internet sitesindeki (2011-2015 Yılı Stratejik Planlama Raporu´nda) maddeler halinde belirtilmiş. İlgilenenler bu raporu okursa daha detaylı fikir edineceklerdir.
Personel konusunu, MKE´de uzman olarak çalışan bir arkadaşla konuşurken, (MKE´nin kapladığı alanın yüzölçümünün geniş olduğunu, 1980´li yıllarda bu alanı korumak ve beklemek için alınan güvenlikçilerin sayısından dolayı, memur kadrosunun şişkin göründüğünü) ifade etmişti. Stratejik önemi olan bu fabrikalar elbette iyi korunmalı. Ancak güvenlik ve koruma anlamında teknolojinin nimetlerinden de azami oranda faydalanılmalı. Ki kurumun ürettiği mamullerin fiyatı biraz daha ucuzlasın.
MKE´de eski bir Genel Müdür Yardımcısı bir toplantıda: (MKE´nin 1024 tane alt yüklenici ile çalıştığını) belirtmişti. Yani, MKE kendi siparişlerinin üretiminde bile 1024 firmaya iş veriyor. Aynı MKE yöneticisi: (1024 alt yüklenicinin sadece % 3´ünün Kırıkkaleli olduğunu, diğerlerini başka illerde yaptırdıklarını, Kırıkkale´ye temeli atılan Silah İhtisas Organize Sanayinin bu yöndeki eksikliği gidereceğini…) ifade etmişti.
Elbette yapımı devam eden Silah OSB Kırıkkale´ye istihdam ve ekonomi anlamında ayrıca bir fayda sağlayacaktır. Ancak Silahlı İHA´ların, Atak Helikopterlerin birbiriyle yarıştığı, 6 milyar dolarlık Savunma Sanayi sektöründe, Kırıkkale´yi ve Türkiye´yi temsil edecek en büyük kurumun yine de MKE olabileceğine inanıyorum. MKE´de o bilgi, o birikim, o makine ve teçhizat kalitesi var. Yeter ki MKE´ye gerekli neşter vurulsun.
Son söz: Yeniden Amerika´yı keşfetmeye çalışmıyoruz. HAVELSAN nasıl çalışıyorsa, ASELSAN hangi personel politikasıyla bu başarıyı yakalamışsa, USAŞ, TAI, ROKETSAN gibi şirketler hangi yöntemi kullanıyorsa MKE´nin şahlanması için kurum bir an önce o yöntemleri kullanmalıdır.