HABİLHAN PEHLİVANLI


Milletvekilleri dokunulmaz mıdır?

Milletvekilleri dokunulmaz mıdır?


Türk siyasetinin en tartışmalı konularından birisidir bu milletvekili dokunulmazlıkları.

?Bana kalsa?? diye söze başlayacak olsam, milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı haricinde bir dokunulmazlıklarının olmasına karşı çıkarım. Nitekim trafikte yaşanan sorunlar; milletvekillerinin kendileri için istedikleri ayrıcalıklı davranışlar yetmiyormuş gibi bir de (alkollü) yedi sülalelerinin trafik polislerine savurduğu tehditler beni ya da benim gibi düşünenleri haklı çıkaran en bariz örnektir.
***
Milletvekili dokunulmazlıklarını yıllardır tartışan, ancak ne hikmetse(!) bir türlü dokunulmazlık zırhını çıkartmak istemeyen vekiller aslında kaş yapayım derken göz çıkardıklarının farkında değiller!

Bakın, mesela PKK?yı terör örgütü kabul etmeyen, ?katillerin başına? ?Sayın? hitabını koymadan konuşmayan ve her türlü terör eylemine açık destek veren bir kişi nasıl olur da milletvekilliği zırhıyla her istediğini söyleyebilir?

Yıllar önce yaşadığımız bazı örneklerde çeşitli yasadışı olaylara bulaşan; adam öldürmeye azmettirmekten tutun da uyuşturucu ve silah kaçakçılığı olaylarına karışan bir kişinin milletvekili olması neyi değiştirir ki?

Türkiye?de değiştiriyor!
***
2007 seçimlerinde, ?Terör örgütüne destek vermek? suçundan hükümlü ve cezaevinde yatan Sabahat Tuncel nasıl oldu da seçimlerde -hem de cezaevinde yattığı İstanbul?dan aday gösterilip- vekil seçildi? Seçilmekle de kalmayıp aynı gece tahliye edilip şatafatlı bir törenle dışarıya çıktı ve ardından meclisin yolunu tuttu?
***
Ya da bu soruyu şu şekilde soralım:
E. Korgeneral Engin Alan, Gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal da aynı yöntemle milletvekili seçildikleri ve haklarında verilmiş kesin hüküm bulunmadığı halde ve hatta davaya konu olan (sözde) terör örgütünün varlığı bile henüz ispatlanmamışken neden salıverilmediler?

Bu kişiler vekil midir, değil midir?
Bu kişiler de milletvekili dokunulmazlığı hakkına sahip midir, değil midir?
Eğer bu kişiler vekilse ve dokunulmazlık zırhını giymişlerse neden hâlâ cezaevinde tutuluyorlar?
Yok, eğer değillerse Terör örgütü destekçisi Sabahat Tuncel?in konumu ve durumu nedir?
?

Ve son bir soru:
Milletvekili dokunulmazlığından faydalanabilmek için vekil olmadan önce mi sonra mı suç işlemiş (ya da şüpheli) olmak gerek???

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli