HABİLHAN PEHLİVANLI


MHP ve KIRIKKALE(1)

MHP ve KIRIKKALE(1)


MHP ve KIRIKKALE(1)

       

Kırıkkale dışındaki illerde sık sık bulunanlarımız bu iki kelimenin neden “ve” bağlacı kullanılarak bir araya geldiğini iyi bilir:

Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, “Kırıkkaleliyseniz, potansiyel MHP’lisiniz” demektir.

 

37 yaşındayım ve 18 yaşında İstanbul’la başladı Kırıkkale dışındaki dünyam…

Ereğli, Erdek, Zile ile devam etti. 8 yıldır da yeniden Kırıkkale’de ikamet etmeye başladığıma göre 11 yıl farklı şehirlerde öğrencilik, askerlik ve mesleki görevim sebebiyle bulunmuşum.

Tabi bunu yanında kısa süreli gezinti ve tatilleri de hesaba katarsak hem süre hem de mekân olarak genç yaşıma rağmen gördüğüm şehir sayısı oldukça fazla diyebiliriz.

 

İşte biraz önce iddia ettiğim “Kırıkkaleliyseniz, potansiyel MHP’lisiniz” düşüncesine sahip olma sebebim de bir nevi bu gezdiğim şehirlerdeki insanlardan aldığı geribildirimdir.

 

Malûm, Kırıkkale bir cumhuriyet şehri...

Şehrin kurulmasına vesile olan MKE fabrikaları için yer arayan Atatürk’ün en çok destek aldığı ve birçoğumuzun dedelerimiz olan insanların sayesinde ve bizzat çalışmalarıyla kurdurduğu bu fabrikaların ülkemiz silah sanayine sağladığı katkılar sonucunda da sık sık Atatürk’ün övgü dolu sözlerine mazhar olmuş bir şehir…

 

Atatürk’le olan bu yakın ilişkiden dolayı da uzun yıllar CHP’lidir Kırıkkale insanı…

İlerleyen yıllarda ortaya çıkan ama Kırıkkale’de çok etkili olamayan Demokrat Parti’nin yapamadığını, yerine kurulan Adalet Partisi yapacaktır. Uzunca bir süre AP fırtınası esecektir Kırıkkale’de…

 

Farklı illerden Kırıkkale’ye göç edenler de dâhil, nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan temel köken Türkmenliktir.

Türkmen insanı merttir, sözünün arkasında durur; bir de milliyetçi ve muhafazakârdır.

Millî ve manevî değerler önemlidir bir Türkmen için.

İşte bu yüzdendir Kırıkkale’de esen Adalet Partisi rüzgârı…

 

Uzunca bir süre devam eden bu rüzgârı, bir süre sonra ortaya çıkan bir görüş ve parti kesmiş, kendisini ise Kırıkkale’yle özdeşleşen bir marka ve sembol haline getirmiştir.

Önce CKMP adıyla ortaya çıkan bu parti, Kırıkkale insanının hiç de yabancısı olmadığı, dünyanın en esprili siyasetçisi Kırşehirli Osman Bölükbaşı’nın liderliğinde, Kırıkkale’de istediği rüzgârı yakalamıştır.

 

Daha sonra birçok yönden uyuşan görüşleriyle bir araya gelen (her ikisi de merhum) Osman Bölükbaşı ve Alparslan Türkeş partilerini MHP çatısı altında birleştirir ve Kırıkkale’de markalaşmasını, etiket olma sürecini tamamlar.

 

MHP ve Kırıkkale(2)

 

Öyle bir markalaşmadır ki bu, yıllar geçer, seçimler geçer, ama “Kırıkkale halkı, potansiyel MHP’lidir” düşüncesi hiçbir zaman değişmez.

 

Öyle ki, Kırıkkale’nin en etkin siyasetçilerinden merhum Alparslan Pehlivanlı birçok kez üst üste Anavatan Partisi’nden seçimlere katılmasına ve bu partiden seçilmesine rağmen hep MHP’li olarak anılmıştır ve o şekilde anılmaya devam etmektedir.

 

O kadar ki, 1997 yılında, İstanbul’da hem öğrenciydim hem de bir radyoda çalışıyordum.

Bir gün dinleyicilerimden birisi beni arayarak soyadımın “Pehlivanlı” olup olmadığını teyit etmek istediğini söylediğinde, arayan kişinin Kırıkkaleli olduğunu düşündüm.

 

Ancak tanıştığımızda ben de çok şaşırdım, çünkü arayan kişi Ülkücü yazarlardan Lütfü Yıldız’dı ve ertesi gün tanıştığımızda ağlamaklı gözlerle rahmetli Alparslan Pehlivanlı’nın ne kadar muhterem bir kişi olduğundan bahsederek beni Abdi İpekçi Spor Salonunda o gece yapılacak olan “Zafer Gecesi’ne” davet etti.

 

Gittiğimizde şaşkınlığım bin kat daha arttı. Zira camia içerisinde bilinen ne kadar ünlü sanatçı ve yazar varsa oradaydı ve kuliste tanıştırılmamla birlikte hepsinin ayağa kalkarak gösterdiği saygı inanılmazdı.

 

Çünkü ben Alparslan Pehlivanlı’nın yeğeniydim ve o, Ülkücü camia içerisinde bir markaydı…

 

Kırıkkale, 84 yıllık tarihinde birçok değişik partiden milletvekili ve belediye başkanı çıkardı. Birçoğunun ortak özelliği sağ partilerden olmasıydı. Ama bir gerçek daha var ki, partinin adı ANAP da olsa DYP de olsa DP de olsa değişen bir şey yoktu. Dışarıdan bakıldığında bu kişilerin hepsi de “MHP Kökenli” idi. Son iki seçimde yıldızı parlayan ve Kırıkkale’den çok yüksek oy oranları çıkartan ve MHP’ye karşı sert muhalefetiyle bilinen AKP’nin bile oylarının MHP’lilerden geldiği hep söylenegelmiştir.

 

İşte bu noktada insan sormadan edemiyor:

Sağcısıyla solcusuyla, şu şehrin dışına çıktığımızda hepimiz MHP’li olarak biliniyoruz, herkes polisinden askerine, bürokratından hukukçusuna hep o şekilde muamele görüyoruz.

 

Ama ne hikmetse, MHP Kırıkkale’de henüz %50 üzerinde bir oy alarak, ya da ezici bir üstünlükle milletvekili ya da belediye başkanı çıkarabilmiş değildir. Yıllarca ANAP’ı, DYP’yi ve son olarak da AKP’yi iktidara taşıyan “MHP’li Kırıkkale Halkı” bunu kendi partisi için yapmamıştır!..

 

İnsan “bu ne yaman çelişki” diye sormadan edemiyor. Şöyle tutarlı bir anketle bunun sebebi sorulsa elbette herkesin kendine göre bir sebebi ortaya çıkacaktır… 

 

MHP ve KIRIKKALE(3)

 

Ancak 18 Şubat günü MHP’nin Merkez Seçim Bürosu açılışında toplanan kalabalık ve Devlet Bahçeli’ye yönelik teveccüh sanırım belli şeylerin habercisiydi…

 

Seçim yorgunluğu her halinden belli olan Devlet Bahçeli’nin konuşmaları pür dikkatle dinlendi. Belki, eski coşku ve heyecandan uzak bir toplantıydı, ancak Devlet Bahçeli’nin yeniden şekillendirdiği parti vizyonu da bunu gerektiriyor sanırım.

 

Kendisi akademisyen olan Bahçeli’yi öğrenci edasıyla, pür dikkat dinleyen Kırıkkale halkının ve meydanın en önemli özelliklerinden birisi de bayanların ve eşraftan tanıdığım eğitimli kişilerin oldukça çok oluşuydu. Hatırı sayılır miktardaki kalabalık bir şeyler mırıldanıyordu, ama ne?

***

On bir gün sonra önümüze gelen sandık ve vereceğimiz oylar, elbette meydanlarda, televizyonlarda, evlerde ve sokaklarda yapılan çalışmaların sonucunu gösterecek.

 

Ancak, tüm partilerin Kırıkkale halkının iki özelliğine daha dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum:

 

Birincisi, bugüne kadar yapılanlar ve yapılmayanlar…

Ve adayların karizması, gücü, duruşu…

 

İkincisi ise, şehrimizin yıllardır kanayan yarası haline gelen “bölgecilik” belasının bu seçimde birilerini ters köşeye yatırabileceği gerçeğidir.

 

Çünkü artık halkımız “hizmet” istiyor; “ayrımcılık” ya da “kulisçilik” değil.

***

Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda;

 

Bakalım bu kez “MHP ve Kırıkkale” kelimeleri ne şekilde yan yana gelecek?

 

Gerçek anlamıyla markanın yerleşip kökleştiği bir şekilde mi?

Yoksa yine marka gölgesinde başka markaların yaratıldığı bir şekilde mi?

 

Asıl mı?

Kopya mı?

Kopyanın kopyası mı?

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli