YUNUS PEHLİVANLI


Meslek Liselerine Verilen Devlet Desteği

“Bilişim Teknolojileri -Biyomedikal Cihaz Teknolojileri- Elektrik-Elektronik Teknolojisi


“Bilişim Teknolojileri -Biyomedikal Cihaz Teknolojileri- Elektrik-Elektronik Teknolojisi

Endüstriyel Otomasyon- Gıda- Kimya- Makine- Makine ve Tasarım- Matbaa-Metal- Mobilya ve İç Mekân Tasarımı- Moda Tasarım- Motorlu Araçlar Teknolojisi-   Plastik- Tasarım Teknolojileri-Tekstil-Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme- Yenilenebilir Enerji Teknolojileri”

 Meslek Liselerine ait bu bölümleri neden sıraladın diyeceksiniz. Önce 2007 tarihinde çıkarılmış aşağıdaki kanununun giriş kısmını okumamız gerekiyor. Buna göre:

“8/2/2007 tarih ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 12 nci maddesinin üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralarında;

…..Organize Sanayi Bölgelerinde açılan Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her bir öğrenci için, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere, resmî okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre Devlete maliyetinin bir buçuk katını geçmemek üzere, her eğitim öğretim yılı itibarıyla Maliye Bakanlığı ile Bakanlık tarafından müştereken belirlenen tutarda, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten eğitim ve öğretim desteği yapılabilir” denilmiş.

 Evet.

Organize Sanayilerinin içinde yukarıda bölümleri belirtilen Meslek Liselerini kuranlara

Devlet tarafından öğrenci başına 5 bin TL ile 8 bin TL eğitim ve öğretim desteği veriliyor. (Not: Bu rakam 2020-2021 için geçerli. 2021-2022’ yi bilmiyorum)

          Ayrıca:

2016 tarih ve /8660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Organize Sanayii dışında Meslek Lisesi kuran Özel Girişimcilere de hemen-hemen aynı oranda eğitim desteği verilmeye başlanmış. Yine bu kanuna göre; Organize Sanayi Bölgesi dışında Özel Meslek Lisesi açacak girişimcilere ayrıca:” okula kaydolacak öğrencilerden devlet desteği kadar bir ilave ücret alma hakkı” tanınmış.

          Tabii bu kanunun asıl gayesinin, şehirlerde bulunan Organize Sanayi Bölgeleri öncelikli olmak üzere, çalışma hayatının en büyük eksiği ve ihtiyacı olan, “kalifiye eleman sorununa” çare üretmek olsa gerek diye düşünüyorum.

           Yine bu minvalde;

 Kırıkkale Ticaret Odası tarafından kalifiye eleman sorununa çözüm olması hedefiyle OSB içinde “Mesleki Eğitim Merkezi” kurma çalışmalarının hem

OSB’ye hem de bu okulda eğitim görecek öğrencilere büyük bir avantaj sağlayacağı inancındayım.

Ahilik kültürünün devamı niteliğindeki Çırak kalfa ve usta yetiştiren Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim gören; çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret ve yine aynı şekilde kalfalık yeterliliğini kazanan 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yarısı kadar, yani 2 bin 126 lira ödeme yapılacak.

Türkiye'deki 255 sanayi bölgesinin tamamında faaliyete geçen mesleki eğitim merkezlerinde en fazla öğrencinin Bursa, Konya ve Kocaeli’nde eğitim gördüğü ve 2019 rakamlarına göre 56 bin öğrencinin mesleki ve teknik eğitim aldığı belirlenmiş.

         Kalifiye Eleman olmak için sadece teorik bilginin yeterli olmayacağı, teorik bilgiyi sağlamlaştırmanın -USTA- olmanın en iyi yolunun ise atölyelerden, fabrikalardan geçtiği muhakkaktır. Mesleki Eğitim Merkezleri’nin OSB’lerde kuruluyor olması, her yaş ve eğitim gurubundaki insana hitap etmesi dolayısıyla daha da bir önem kazanıyor diye düşünüyorum.

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı