HABİLHAN PEHLİVANLI


Meslek Lisesinin yıkılması ve taşınması meselesi!


Geçen hafta Kırıkkale gündemini ?bayağı? meşgul etti Meslek Lisesine ait bazı binaların yıkılmaya başlaması?

 

?Bayağı? kelimesini neden tırnak içine aldım, biliyor musunuz?

Çünkü bu konuyu, sanki çok tazeymiş gibi gündeme getirenlerin yaptığı iş için başka bir kelime bulamadım da ondan!

 

Kimse kızıp darılmasın, bu işin geçmişini şöyle bir anlatayım da, neden böyle tepkili olduğumu herkes anlasın.

 

Zira ?Habilhan Pehlivanlı´yı? kendilerine ?dert? edinen bir güruh türedi Kırıkkale´de ve ?vücutlarının defikasyonla görevli uzuvlarından çıkan her türlü eğri ifrazatın sebebi olarak Habilhan Pehlivanlı´yı görmeye başladılar!?

 

Hayatlarının en büyük amacı olarak Habilhan Pehlivanlı´yı yıpratmaya çalışmak olan bu güruhun, henüz yüz yüze tanışmak vesile olmayan Sayın Valimize gece gündüz benimle ilgili olur olmaz konularda şikâyette bulunmaları sebebiyle bu konuya açıklık getireceğimin de bilinmesini isterim!

***

Eski adı İş Okulu,

Eski adı Sanat Okulu,

Eski adı Sanat Enstitüsü,

Eski adı Endüstri Meslek Lisesi olan Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kampüsünün yıkılıp, okulun birçok bölümünün farklı okulların bünyesine katılması ve mevcut okulun da Yahşihan ilçe sınırları içerisinde bulunan Yeni Sanayinin arka tarafına inşa edilen binaya taşınması gündeme gelince 23 Mayıs 2016´da Kırıkkale´miz için bir mücadele başlattım?

 

?Öyle ya, Kırıkkale´nin en eski okullarından birisi olan Meslek Lisesi neden bir ilçeye taşınsın?

Yüzlerce gariban öğrencinin iyi kötü gelip gidebildiği, Kırıkkale´nin ?göbeğindeki? bu okulun yeri neden değiştirilsin??

 

O dönem, başta okul içinden olmak üzere, mücadeleme destek verecek pek kimse bulamadım ama mücadelemden de vazgeçmeyerek çeşitli platformlarda konuyu gündeme getirdim.

 

Sonuç: ?Iıııhhh? Tık yok!?

 

Araya giren ?15 Temmuz Karaktersiz Hainler Kıpırdanması? sırasında da birkaç ortamda aynı konuyu gündeme getirdim, lakin yukarıda da değindiğim uzuvlarının derdiyle uğraşan ?bazıları? bu konunun üstünü sessizce örttüler.

***

Sonra edindiğim bilgiler üzerine ben de bu konudaki mücadeleyi bıraktım. Nitekim okulun eski binası, kültür varlığı olarak koruma altında olduğundan yıkılmayacak, ancak kullanılmasında sakınca görülen ek binalar yıkılacaktı. (1951 yılında inşaatı başlanmış ve 1953 yılında Eğitim Öğretim faaliyetlerine geçilmiş olan bu binada kimlerin emeği yok ki? MKE´den tutun da o dönem MKE´nin kuruluş aşamasında görev alan Alman Mühendislere kadar birçok kişi ve kuruluşun katkısı olmuş binanın yapımında? Bu konunun ayrıntılarını şahsıma ait ?Türkiye´de Yerel Basın-Kırıkkale Örneği/1951-1983? başlıklı Yüksek Lisans Tezinden ya da dönemin gazetelerinden kolaylıkla bulabilirsiniz!!!)

 

Peki, yıkılmayacak olan tarihi bina hangi amaçla kullanılacaktı?

Açıkçası beni ilgilendiren kısım da burasıydı?

Şimdi birileri şunu soracaktır, eminim: ?Sen kimsin ya da hangi vasıfla bunu sorgulayabiliyorsun?? Hemen söyleyeyim: Ben Kırıkkale sevdasını dilinde ya da menfaatlerinde değil, yüreğinde yaşayan bir Kırıkkaleliyim. Bu sevda uğruna, lisans eğitimimi aldığım İstanbul´da öğretmenlikten televizyon programcılığına, radyoculuktan basın danışmanlığına kadar birçok iş fırsatını tepip Kırıkkale´ye geldim.

 

Malumunuz, kültür varlıkları ister taşınmaz, isterse somut olmayan sınıfında olsun, o yörenin insanlarının öz varlıklarıdır. Dolayısıyla da Kırıkkale´deki her kültür varlığını, her Kırıkkalelinin olduğu gibi benim de sahiplenme hakkım var. Ben de bu hakkımı kullanarak, o günlerde sordum: ?Ne olacak bu binanın akıbeti??

 

Aldığım cevaplar ya da ortada dönen dedikoduların bazıları beni mutlu ederken bazıları da gerçekten üzdü!

 

Ancaaaakkk, bir iki gün önce kulağıma gelen bir duyumla iyiden iyiye rahatladım: Sayın Valimizin girişimleriyle binanın Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek ?Kent Müzesi? olarak kullanılması için gerekli çalışmalar başlatılmış.

 

Şimdi Habilhan Pehlivanlı böyle bir şeyi duyar da mutlu olmaz mı?

 

İnanmıyorsanız, Kırıkkale´ye bir müze yapılması için kaleme aldığım yazıları ve bu konuda Kırıkkale Milletvekilimiz Ramazan Can ve Belediye Başkanımız Mehmet Saygılı ile yaptığım görüşmeleri bizzat Sayın Vekilimize ve Sayın Belediye Başkanımıza sorabilirsiniz!

 

Eeee?

Eeesi şu: ?Yıllar önce babamın eğitim gördüğü ve benim de 2014-2019 yılları arası 5 yıl ekmeğini yediğim Meslek Lisesinin mevcut konumundan taşınmasına gerçekten üzüldüm. Hatta sırf okulum Yahşihan´a taşındığı için geçtiğimiz Haziran ayında tayinimi isteyerek, Kırıkkale´mizin yine tarih kokan okullarından Naciye Pehlivanlı Saran Lisesinde göreve başladım.

 

Ancak Bakanlık tarafından alınan kararla bu okulun yıkımına başlanmış mı?

Bu okul da bir ilçeye taşınıyor mu?

Okulun tarihi kısmı olduğu gibi bırakılacak ve hatta şehrimizin en önemli eksikliklerinden birisi olan müze ihtiyacı bu bina vesilesiyle karşılanacak mı?

Akıl var mantık var, benim gibi Kırıkkale için, Kırıkkale´nin kültür, sanat ve turizmi için gecesini gündüzüne katan birisi için bundan güzel bir haber olabilir mi?

 

Başta da ifade ettiğim gibi, 2016´da benim mücadeleme destek olmayıp iş bittikten sonra, ?bitmiş işin davasını sürdürürcesine? kıpırdananlarla uzaktan yakından alakam yoktur!

 

Göreve geldiği günden beri projeci ve çalışkan kişiliğiyle Kırıkkale´mize çivi çakma mücadelesi veren Sayın Valimize de Allah kolaylık versin. Keşke bu işler için gece gündüz kendisiyle birlikte uyumadan çalışabilseydik ama ne diyeyim, Allah büyüktür ve kullarının hesabı bir yana o Yüce Yaratanın da bir hesabı vardır elbet.

***

Mevzu bu?

Hâlâ sağda solda olur olmaz, bilip bilmeden dedikodumu yapanlara da bir tavsiyem var:

?Anlaşılan eliniz ve beyniniz çok boş. Yapacak başka bir işiniz de yok galiba. Benim ?balımı´ yemeyi bırakın da işinize bakın, olur mu? Zira sizin gibilerin ne aklı, ne mantığı, ne kültür seviyesi, hepsinden öte de karakteri Habilhan Pehlivanlı´nın incik kemiğine dahi ulaşamaz!?

 

(hp/300819)

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli