YUNUS PEHLİVANLI


?Meslek Lisesi memleket meselesi?


Bu söz Koç şirketinin bir sloganı olduğu için, başlığı tırnak içinde yazdım. Gerek sanayi bölgelerinde, gerekse İŞKUR´un eleman arayanlar sayfasındaki ilanları okuduğunuz zaman, Koç şirketinin bu sloganının ne kadar haklı olduğunu, daha iyi anlıyorsunuz.

Türkiye genelinde yapılan son araştırmada gençler arasındaki işsizlik oranının % 23.3´e yükseldiği tespit edilmiş. 2016 sayımına göre, Kırıkkale´de 19 ila 29 yaş arasında yaklaşık 55 bin gencin yaşadığını göz önünde bulundurursanız konunun vahameti daha iyi anlaşılacaktır.

İşte bunun için gençlere istihdam sağlayan (Organize Sanayileri) ile (İmalat ve Sanayi Sektörleri) Kırıkkale için çok önemli. Sanayi ve İmalat sektörüne teknik eleman sağlayan en büyük ve yegâne kaynakta Meslek Liseleri olduğu için ?Meslek Lisesi Memleket Meselesi? sloganını çok önemsiyorum

Kırıkkale nüfusunun 2008-2014 yılları arasındaki (aldığı göç ile verdiği göç) arasındaki farka baktığınız zaman, Kırıkkale´den göçenlerin fazla olduğunu görürsünüz. Bunun en büyük nedenlerinden birinin, GENÇ İŞSİZ sayısının çoğalmasından kaynaklı olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz. 

Yıllardır Kırıkkale´de Organize Sanayi yapmakla uğraşıyoruz. Organize Sanayinin kararının alınması, projelendirilmesi, yapımı için gerekli kaynağın çıkarılması, ihaleye çıkarılması, OSB´nin yapım aşaması, yapıldıktan sonra buraya yatırımcıların bulunmaya çalışılması? vesaire vesaire vesaire.

Bunların ne kadar emek istediğini, gayret ve çaba istediğini sanırım en iyi bu işlerle uğraşanlar anlar. Bu işlerle uğraşanlar, 1930´lu yılların birçok olumsuz şartlarına rağmen MKE gibi büyük bir kurumun Kırıkkale´ye kazandırılmış olmasını şimdi çok daha iyi takdir ediyorlardır sanıyorum. Sürekli yazdım yine yazıyorum. MKE demek Kırıkkale demek. Kırıkkale´nin yeniden ayağa kalkması için Savunma Sanayi pazarından daha çok pay alması gerekiyor. Bunun için yeni projeler üretilmesi, teknoloji yenilenmesi, pazardan daha çok pay almak ve elbette MKE´nin teknik personel yapısının (daha da) kaliteli hale getirilmesi gerekiyor.

Konuyu biraz dağıttım. Aslında şunu diyecektim.

Kırıkkale´de orta öğretimden mezun olan gençlerimiz ileride daha rahat iş bulmayı düşünüyorlarsa Lise tercihi yaparken sağlık alanını düşünüyorlarsa, Acil tıp, Laboratuvar, Anestezi, Diş Protez, Radyoloji bölümlerini şayet Sanayi ve İmalat Sanayi sektörünü düşünüyorlarsa Meslek Liselerinin CNC Bölümü, Bilgisayar yazılım bölümü, Autocad programcılığı, Talaşlı İmalat, Metal İşleme, Mekanik bölümü, Laboratuvar hizmetleri, Biyomedikal cihaz teknolojileri, Endüstriyel otomasyon, Tesisat teknolojileri, Harita Kadastro bölümü ile Özel bir meslek lisesine ait okuldaki Uçak Motor ve bakım teknisyenliği bölümünü dikkate almalarını tavsiye ederim.

  • Cuma 23.2 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli