HABİLHAN PEHLİVANLI


Le-le-le Pe Ge

Le-le-le Pe Ge


İlk olarak ABD San Diago Gas-Electric Company tarafından denenen LPG benzine alternatif bir yakıt olarak kullanılmaya başlanmış ve tüm dünyada kullanımı çok hızlı bir şekilde yayılmıştır. 1975 yılında da Rusya’da LPG ile çalışan ilk araç piyasaya çıkarılmıştır. Halen A.B.D ve Avrupa ülkelerinde kullanımı teşvik edilen ve benzinin alternatifi bir yakıttır ve başta ABD, Hollanda, İtalya, Japonya, Fransa, Belçika olmak üzere birçok gelişmiş ülkede milyonlarca araç LPG OTOGAZ sistemine sahiptir.

Dünyada 1940’lı yıllarda otomobillerde kullanılmaya başlanan LPG, 30’u aşkın ülkede milyonlarca araç sahibi tarafından tercih edilmekte ve bu ülkelerde binlerce dolum istasyonu hizmet vermektedir.

Avrupa’da son model çok lüks arabalarda bile artık gaz sistemi fabrika çıkışı takılmaktadır.

Türkiye’de ise LPG’li otomobil kullanımı 1995 yılında T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmeliklere uymak şartıyla serbest bırakılmıştır.

Dünyanın küresel ısınmasında etkili olan sera gazı (Karbondioksit) miktarı benzine göre yaklaşık % 10 daha düşük olan LPG’nin, motor açısından, karbon birikintisi oluşturmaması, oktan sayısının benzine göre daha yüksek olması gibi faydaları bulunmaktadır.

Ekonomik açıdan, ham petrolden elde edilerek enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına imkân sağlayan LPG, ham petrolün işlenmesi sırasında bir yan ürün olarak çıkmakta olup, değerlendirilmemesi durumunda atıl kalmaktadır.

Temiz bir yanma sağlayan LPG, pistonların, segmanların, valflerin ve bujilerin aşınmasından meydana gelebilecek kurşun, vernik ya da karbon atığı çıkarmaz. Motor karterini ya da motorun yanma odalarını kirletmez. Motoru temiz tutar, karbon ve kurum oluşturmaz dolayısıyla motor ömrünü uzatır.

Benzine göre daha ucuz bir yakıt olan LPG, ateşleme bujisinin de ömrünü uzatır.

LPG Dönüşüm Sisteminde yakıt pompası kullanılmaz. Karbüratör masrafı az olan LPG’nin aşınma süresi de düşüktür.  

LPG ayrıca, diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır.

LPG, her şeyden öte temiz ve çevreci bir yakıttır.

(Kaynak: Karaelmas Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü)

***

Durup dururken LPG konusunda bunca bilgiyi neden mi verdim?

Saydığım onca olumlu özelliğine ve dünyada her yönden teşvik edilen bir yakıt olmasına karşın, ülkemizde her geçen gün kullanımı zorlaştırılan, vergi üstüne vergi yüküyle donatılan bir yakıttır LPG…

Zaten dünya standartlarının çok üstünde fiyatlarla tükettiğimiz bu yakıt dün itibariyle 30 kuruş daha zamlandı!..

Allah yardımcımız olsun!!!

  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.2 ° / 7.7 ° Güneşli