MURAT KARADAĞ


Kızılelma?


Zeytin Dalı Harekâtına katılan birliklerin yol güzergâhında bir muhabir tankın üzerindeki Mehmetçiğe soruyor: ?İstikamet Nereye?? Mehmetçiğin cevabı:? Kızıl Elmaya?

Bu cevap o günden bu yana Türkiye gündemine oturdu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan´da bir konuşmasında bahsetti

Peki, herkesin merak ettiği ?Kızıl Elma? Neresi? Kızıl Elma neyi ifade ediyor?

Mecazi anlamda açıklayacak olursak..:

?Kızıl?, ?Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; ?Elma? ise mistik bir yanı bulunan; bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir.

Tarihte hangi anlamda, hangi manayı ifade ediyor?

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir.

Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler.

Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hâkimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.

Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon´dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir. Öyledir de..

Türkistan´dan Hazar Denizi´nin doğusuna gelen Oğuzların ise Hazar kağanının ipek çadırının üzerinde hâkimiyetinin ifadesi olarak bulunan ?Altın Topu? yani ?Kızılelma?yı ele geçirmeyi ülkü edindikleri düşünülür.

Kızılelma Türklerin yaşadıkları bölgeye göre batı yönünde ulaşılması gereken bazen bir belde bazen de bir ülkedeki taht veya mabet üzerinde parıldayan veya cihan hâkimiyetini temsil eden som altından yapılmış Altın bir top olarak tahayyül edilmektedir.

Çeşitli kaynaklarda, Fatih Sultan Mehmet devrinden başlayarak III. Selim dönemine kadar Türk askerlerinin ?Padişahım, biz senin uğrunda ta Kafdağı´nın ötesine, Kızılelma´ya dek varırız? sözlerini dillerinden düşürmediği ifade edilir.

Bugün de Türk milletinin birleşme ideali Turan Devlet fikri olarak yaşamaktadır.

Şimdilerde Kızıl Elma Ülküsü diye nitelendirilen düşünce muhafazakâr düşüncelerin çoğalmasına ve son 10 yılda Orta Doğu´da Türkiye´ye verilen önemin artmasına neden olmuştur.

Türk devletlerinin birleşmesiyle oluşacak birlik düşüncesi şimdi büyük ve dünyaca ses getiren ve kökü Osmanlıya dayanan bir Türk-İslam Birliğine dönmüştür.

Özetle Kızılelma, Fetih edilmesi gereken yerdir. Türk´ün Ülküsüdür, Hedefidir. Nizam vereceği yere Türk´ün verdiği isimdir, yeryüzünün İslam sancağının ve adaletinin hükmü altına girene dek Her yer ?KIZILELMA? DIR.

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu