PUSULA YORUM


Kırıkkale´nin bu adama ihtiyacı var


Bizim milletin (Kırıkkale halkı) sevmediğim bir huyu var; bazen hiç alakasız insanları yüceltir, göklere çıkartır, bazen de hak ettiği halde kimi insanları yüceltmeyi bilmeyiz.

23. Dönem Kırıkkale Milletvekili Turan Kıratlı?

Mustafa Özbayrak gibi bir profesör ile Vahit Erdem gibi (tabiri caizse) deve dişi gibi bir devlet adamıyla aynı dönemde milletvekilliği yapıp, Vahit Erdem´in ?Ankara´daki işlerinden fırsat bulamadığı (!)?, Mustafa Özbayrak´ın da ?Kırıkkale´nin sokaklarından bile bîhaber olduğu? o günlerde Kırıkkale´yi adeta bir yatırım merkezine çeviren ama bir daha fırsat verilmeyen bahtsız milletvekili.

O dönemden sonra Kırıkkale, hangi isimler vesilesiyle ne fırsatlar elde etti? Etti etmesine de fırsatlar imkânlara dönüşmeyince pek de bir anlamı olmuyor, ne yazık ki!

İçişleri Bakanından Başbakan Yardımcısına, aklınıza gelebilecek envaı çeşit komisyon başkanlıklarından üyeliklerine kadar neler, kimler Kırıkkale milletvekillerinin ayaklarına geldi. Ama bu fırsatların ne yazık ki hemen hiçbirisi Kırıkkale´ye dönmedi.

?Kıytırık? da olduk, ?İhanet Açılımının merkezi de?!!!

***

Elimizde onca fırsat varken Kırıkkale´yi hâlâ bir köy statüsünden kurtaramayanlara inat, bir dönem milletvekilliği yapan Turan Kıratlı, vekilliği bittiği gün Kırıkkale´yi bir kenara atmadı. Kırıkkale´ye yeni kapılar açmaya, yeni yatırımcılar getirmeye devam etti, etmeye de devam ediyor.

***

Geçenlerde birkaç arkadaş oturduk ve aday adaylıkları açıklandıkça şöyle bir düşündük. İlk defa aday adayı olanları bir kenara bırakırsak, önceki dönemlerde milletvekilliği yapanlar, aday olup seçilemeyenler, her dönemin müzmin aday adayları alta konulduğunda, acaba bunlardan hangisi ya da hangileri Kırıkkale için bir projeyle ortaya çıktı?

Sanırım elle tutulur, gözle görülür icraatlarıyla bu seçimin en önemli isimlerinin başına Turan Kıratlı ismi yazılacak.

Öyle ya

22 Temmuz 2007´den bugüne kadar yaklaşık 100 adet kamu, 20 adet özel sektör olmak üzere 120 projenin mimarı olmak kolay olmasa gerek...

Hele bu projelerin birçoğu tamamlanmış, kalanları tamamlandığında ( takriben 4 yıl sonra ) 8 milyar dolarlık bir yatırım ve on bin kişilik bir istihdam gerçekleşmiş olacaksa başkan ne denilebilir ki?

Somut örnekler mi?

Şehre kazandırılan 5 hastane: Tıp Fakültesi Hastanesi, Kanser Araştırma ve Deri Yanık Hastanesi (Şu anda Kırıkkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olarak kullanılmakta), YİH bahçesine 13 katlı yeni hastane ve Diş Hastanesi.

Birçok alanda geri plana itilmeye çalışılan MKE´yi ayakta tutmak için yeni yatırımlara açılması: Tren Tekeri Fabrikası Projesi? 300 milyon dolarlık bir yatırım?

Çerikli sınırlarında 5 bin dönüm arazi üzerine maden rafinerisi kurulacak. Rafineri, 4 bin 500 kişiden fazla istihdam sağlayacak ve yatırımın yaklaşık maliyeti 7 milyar dolar.

Yahşihan ilçesi sınırları içerisinde, eser holding ve Suudi ortağı (ACWA) tarafından kurulan 800 milyon dolarlık ?doğalgaz çevrim santrali? bu yıl itibariyle faaliyete geçti.

2007´de projesi oluşturulan çağrı merkezi kuruldu da birçok gencimize istihdam sağlıyor.

500 kişilik öğrenci yurdunda üniversite öğrencilerimizin barınma ihtiyacı karşılanırken, Turizm Otelcilik Lisesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan Uygulama Oteli (Yeşil Vadi Mevkii, Eski Tekel Şaraphanesi), hem öğrencilerin mesleki gelişimine katkı sağlıyor hem de misafirler Kızılırmak Manzaralı bir otelde konaklıyor.

O günlerde tamamlanan Yeşil Vadi ve Hacıbey TOKİ´ler sayesinde binlerce vatandaş uygun fiyata ev sahibi olurken yine aynı günlerde ihalesi tamamlanan Devebağırtan TOKİ, yüzlerce vatandaşı ev sahibi yaptı.

Hızlı Tren, Elmadağ Yolu, Konya-Kulu Yolu, Çerikli-Keskin-Çelebi Yolu, Çankırı Yolu, Ankara-Delice-Çerikli Kavşağına kadar uzanacak Çevre Yolu, Kırıkkale-Samsun Demiryolu projelerinin bir kısmı faaliyete geçerken bir kısmı da bitmek üzere.

1000 kişilik polis okulu inşaatı o yıllarda tamamlandı. Şu anda da yüzlerce öğrenci bu okulda eğitim görüyor.

Üniversiteye 2 yıl içerisinde sağlanan toplamda yaklaşık 100 milyonluk ödenekle yarım kalan bütün binaları tamamlandı. Ayrıca Veteriner Fakültesinin temeli atıldı ve bugün faaliyette. 7.5 milyon TL ek ödenekle üniversiteye büyük bir laboratuvar yapıldı. Sağlık Bilimleri, Diş Hekimliği, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Adalet Meslek Yüksek Okulu kuruldu. Delice´de yüksekokul açıldı. Balışeyh´te yüksekokul binası bitti. Çelebi´de özel idareye ait bina üniversiteye verildi. Bahşili´de yüksekokul açıldı. Hacılar´da bir hayırsever tarafından yapılan binada yüksekokul açıldı. Keskin´de bir hindi çiftliği Veteriner Fakültesine verildi.

DSİ, şube müdürlüğüne dönüştürüldü. Yeşil Vadi Projesi başlatıldı. 2. Orman İşletme Şefliği kuruldu.

Kalecik yol ayrımı karşısında Kargın Alçı Fabrikası üretime başladı. Çelebi Dağının eteğinde Niğtaş Kalsit Fabrikası üretime başladı. Aynı yerde Tunçlar Kuruyemiş Paketleme Fabrikası faaliyete geçti.

Kırıkkale ve Keskin OSB içerisinde faaliyete geçen birçok fabrikada binlerce istihdam imkânı?

12 farklı yerdeki kavşak projeleri? (IRMAK, OSB, YENİ SANAYİ SİTESİ, OTOGAR, YAHŞİHAN MEZARLIK, KESKİN KAVŞAĞI, BALIŞEYH TOKİ, BÜYÜKYAĞLI, DELİCE KÖYLÜ PAZARI, KESKİN CEBRAİLLİ KÖYÜ, AKÇAKAVAK, YUKARI MAHMUTLAR)

? Ve hemen hemen bütün ilçelerde faaliyete geçmiş ya da geçmek üzere olan 100´den fazla proje?

O halde Allah için söyleyin, Kırıkkale´nin bu adama ihtiyacı var, değil mi?

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu