HABİLHAN PEHLİVANLI


Kırıkkaleli olmak neyi gerektirir? (Kimdir Kırıkkaleli?)


Kurulalı henüz 100 yıl bile olmayan bir şehrin mensubu olmak, bu şehirde yaşayanların hemşerisi olmak aslında öyle külfetli öyle meşakkatli bir haldir ki? Havasında mı var, suyunda mı, öyle bir şehir ki Kırıkkale!.. Ve Kırıkkaleli olmak öyle zordur ki!!!

***

Her şeyden önce sabır gerektirir Kırıkkaleli olmak?

1989´da vilayet olmasına; ondan önce de Türkiye´nin en kalabalık ilçesi olmasına rağmen? 1977-78 sezonunda Türkiye 1. Ligine (şimdiki Süper Lig) çıkan ilk ilçe futbol takımı olmasına rağmen? Ülkemizin en önemli petrol rafinerilerinden birisi, bu topraklarda 30 yıl önce kurulmuş olmasına rağmen? Kurtuluş Savaşı başladığı yıllarda Anadolu içlerindeki en son demiryolu ağı ve istasyonu (Yahşihan İstasyonu) Kırıkkale´de olmasına rağmen? Ve hepsinden öte Kurtuluş Savaşından bugüne dek Türk Silah Sanayiinin gözbebeği MKE´nin kalbi, beyni, fabrikaları bu şehirde olmasına rağmen? 10 yılda bir, 20 yılda bir ihtilal yaşayan Türkiye´m gibi 10 yılda bir-20 yılda bir MKE fabrikalarında patlamalar yaşayan halkına rağmen Kırklareli ile karıştırılmaya; il olalı 28 sene olmasına rağmen hâlâ Ankara´nın ilçesi olarak bilinmeye sabredeceksin!..

Her türlü bölgecilik ve mikro-milliyetçilik akımlarıyla yüz göz olmaya alışmayı ve bu tür beyinsizliklerle mücadele etmeyi gerektirir Kırıkkaleli olmak?

Kırıkkale kurulduğu günlerde MKE´de çalışmak üzere dedesinin pılını pırtısını toplayıp memleketinden geldiği, ekmek yediği, rızık kazandığı; anasını babasını geçtim, ebesinin dedesinin dahi mezarı Kırıkkale´de olmasına rağmen, nerelisin sorusu karşısında bir türlü Kırıkkaleliyim diyemeyen, illaki 100 yıl önce geldiği şehri sahiplenenlerin; ondan da geçtim kendisi ?Paris´ten yan kösteğiyle gelmişçesine? Kırıkkale´yi ve Kırıkkaleliyi küçümseyenlerin küstahlıklarına tahammül etmeyi bileceksin!..

Kırıkkaleli olmak haricinde her yerli olabilenlerin; Kırıkkaleli olduğu halde, nereli olduğu sorulduğunda burayı küçümseyip ?Ankırılı? olanların, seçim dönemi geldiğinde birilerinin ardında bölgecilik, memleketçilik, mikro-milliyetçilik ve daha beteri ?anti-Kırıkkalelilik? yapmalarına, her türlü ayak oyunlarına karşı tedbirli olacaksın!..

Kırıkkaleli olamayanların, ekmek yedikleri kaba pisletme huyundan vazgeçemeyenlerin uydurdukları Keskinli-Obalı tartışmasına karşı uyanık olup, yapılan bölücülüğe karşı, Kırıkkale´ye ne zaman ve nereden gelmiş ve yerleşmiş olursa olsun, Kırıkkale´yi benimseyen, Kırıkkaleli olmayı bilen herkesi etrafında toplayıp KIRIKKALELİLİK bilincini aşılayacaksın!..

Siyasette, bürokraside, göreve adam seçmede siyasetten önce liyakati, insani kaliteyi ve insani ilişkileri, ahlakı ön planda tutup Kırıkkaleli olma bilincine sahip kişileri siyasette, bürokraside ve yönetimde en iyi yerlere getirmeyi bileceksin!.. Zira Kırıkkaleli olamayanlar, ekmek yedikleri kaba pisletme huyundan vazgeçemeyenler tam da böyle zamanlarda ortaya çıkıp bölgecilik ve siyasi ayrılıklar başta olmak üzere her türlü fitneyi ortaya atıp her türlü makama layık ve KIRIKKALE SEVDALISI kişilerin bir yerlere gelmesini engellemeye çalışacaklardır; uyanık olacaksın!..

Üniversitesinden devlet dairelerine kadar, eğitim kurumlarından siyasi parti temsilciliklerine kadar üzerinde oyunlar oynanan kurumlarla ilgili olarak siyasileri ve yetkilileri uyanık olmaya davet etmektir Kırıkkaleli olmak...

Kırıkkaleli olamayanların, ekmek yedikleri kaba pisletme huyundan vazgeçemeyenlerin, Kırıkkaleli olanlar üzerinde en çok oyun oynadıkları alanlardır üniversite, bürokrasi, üst yöneticilikler ve tabi ki siyaset? Her şeyi ellerinde tutmak, tüm kurum ve kuruluşlara ?anti-Kırıkkaleli? tipleri yerleştirmektir birinci hedefleri. Çünkü bir gün helalinden bu memleketin ekmeğini yiyip suyunu içenler uyanır da Kırıkkale´ye sahip çıkmaya çalışırlarsa hareket alanı kalmamalı!.. Üniversitesinden devlet dairelerine kadar, eğitim kurumlarından siyasi parti temsilciliklerine kadar tüm kurum ve kuruluşlardan ?anti-Kırıkkaleli? tipleri uzak tutmayı, yerlerine her türlü imkanı tepip bozkırın bu boz toprağına hizmet etme aşkıyla yanıp tutuşanları, Kırıkkale´ye kurban olmayı bilenleri getirmesini bileceksin!..

Hangi memleketten, ne zaman, ne amaçla gelmiş olursa olsun, Kırıkkale´ye geldikten sonra bu şehrin görünmeyen büyüsüne kendisini kaptırıp bir daha gidememek; çoluğunu çocuğunu Kırıkkale´den ?everip?, Kırıkkale´de ?ev bark, tarla tapan sahibi? olmaktır Kırıkkaleli olmak?

Eğitim, ticaret ya da görev gereği Kırıkkale´ye gelip, ilk geldiği aylarda sıkıntıdan patlayıp, Kırıkkale´den gitmesi gerektiğinde de ne yapıp edip burada kalmaya çalışan çok insan tanıyorum. Denizi, dağı, ormanı, mesire yeri, tarihi kalıntıları olmayan bu şehrin büyüsüne kapılıp, Kırıkkale´de emekli olup buraya yerleşen çok Kırıkkale sevdalısı tanıdığım var. Hepsinin de memleketleri ayrı ayrı? Cennet Türkiye´min dört bir köşesinden gelip Kırıkkale´ye yerleşen, yerleşmekle de kalmayıp Kırıkkaleli olan nicelerin tanıyorum. Kırıkkaleli olamayanların, ekmek yedikleri kaba pisletme huyundan vazgeçemeyenlerin inadına, aslen nereli olursa olsun sonradan ama özünden Kırıkkaleli olanlara sahip çıkmasını bileceksin!..

***

Bozlakla içlenip, ağırlamayla halay çekip, davul zurnanın oynak havasını duyduğunda da ?koltuğunun altına hava girip? yerinde duramamak, sebepsiz yere kalkıp oynamaktır Kırıkkaleli olmak?

Canciğer Kamil Emmi, oyun havası bile söylese, sesinin yanıklığı karşısında gözleri yaşarmak, içlenmek, gözlerinden ?tıpır tıpı yaş dökülmektir? Kırıkkaleli olmak?

Bir zurnacı gördüğünde, zurnanın deliğine ?yirmiliği? sıkıştırıp ?usta, hele bi´ Dineğaa çıkıp in hele? deyip, zurnanın en üst notasında gözlerindeki yaşa hâkim olamamak, adeta o bozlakların yaşandığı olayların acısını içinde hissetmektir Kırıkkaleli olmak?

Neşet´in, Abdal Hacı´nın yaşadığı toprakları, o türküleri nasıl ?yaktıklarını? bilmenin de ötesinde içinde hissetmektir Kırıkkaleli olmak?

Dünyanın tanıdığı Ressam Rahmi Pehlivanlı´yı tanımamanın, tanıtılmamasının acısını, ezikliğini içinde hissetmektir Kırıkkaleli olmak?

Keskin´de yıkılıp yok olmaya terk edilen onlarca konak için çırpınıp ?kimseden destek alamamaktır? Kırıkkaleli olmak?

Beyobasında restore edilen Tayyar Bey Konağının yanı başındaki Aslan Bey Konağının umursanmamasını, ?yıkılacağı günü çaresizce beklemektir? Kırıkkaleli olmak?

İlçelerinde, köylerinde kimsenin varlığından haberi olmadığı onlarca tarihi eserlerle ilgili olarak çırpınıp, elinde yetki olmadığı için bir şey yapamamaktır Kırıkkaleli olmak?

Ve? açık sözlü olduğu için, riyakar olmadığı için, fitne fesadın değil samimiyetin ve hizmet etmenin peşinde olduğu için sürekli yolu kesilmek, önü kesilmek, ayağını altına dikenler serilmek; tüm sıkıntılarının yanında bir de o sıkıntılarla mücadele etmektir Kırıkkaleli olmak?

 

tarafsız
25.12.2017 23:37:05
Kırıkkaleli olmak fevri olmaktır aniden parlayıp sönen o yüzden caddede yürürken omuz yüzünden kavganın çıktıgı ildir kırıkkaleli olmak kırıkkaleli olmak gelişememek devletten istedigi yatırımı alamamaktır ve büyük bir köy diye anılmaktır kırıkkaleli olmak bunlarda malesef gerçeklerimizden biri keşke daha iyi gelişmiş olsak..

KAHYASIMISIN
24.11.2021 22:50:46
Kırıkkalenin kırığı derler onu neden söylüyorlar....YÖRÜKLER OBALILAR DAĞLARDA YAŞADIKLARINDAN ÇOK TEHLİKELİ OLURLAR...OSMANİYE /ANTALYA/KONYA SAÇIKARA /BİR ÇOK YERDE VARLAR.......KORKUNÇ BİR DURUM .....

  • Cuma 23.2 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli