HABİLHAN PEHLİVANLI


Kırıkkale´de ?Kitabevi? var mı ki?


İl Halk Kütüphanemizin vefakâr, cefakâr ve çalışkan müdiresi Zeliha (Atay) Hanım, göreve geldiği günden beri, bir yandan Kütüphanenin envanterini genişletmeye çalışırken, diğer yandan da okuma oranını artırmak, özellikle de çocukları ve gençleri Kütüphaneye çekebilmek için elinden geleni yapıyor.

Kendimce çok okuyan birisi olarak, bundan dört beş yıl öncesine kadar, Kırıkkale İl Halk Kütüphanesinin böylesine bir bilgi deposu olduğunu bilmiyordum!

Suç benim mi?

Kimse kusura bakmasın ama suç asla benim değil! Zira benim gibi okumayı seven bir insan, neden okuyacağı tüm kaynaklara satın alarak ulaşsın ki? 4-5 yıl öncesine kadar Kütüphanemizin bu denli bir bilgi deposu olduğunu bilseydim elbette en az bugünkü kadar faydalanırdım.

Dedim ya, suç benim değil!

Bizim çocukluğumuzun, gençliğimizin, Kütüphaneden faydalanan sayısını azaltabilmek için elinden geleni ardına koymayan asık suratlı, her soruya ?Yokhhh!!!? cevabı veren ve bu halleriyle karikatürlerin, esprilerin başrol oyuncuları olan Kütüphane memurları yerine Zeliha Hanım gibi özverili, birçok çalışanı gibi güler yüzlü ve yardımcı olmak için can atan memurları olsaydı emin olun ben de faydalanırdım yıllardır?

Nitekim geçen yılın ?en çok kitap okuyan? kategorisinde bizzat oğlumun bulunması bunun ispatı olsa gerek!

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, şu anda da malum tipte Kütüphane memurları yok mu?

Benim oğlum gibi henüz 10 yaşında olmasına rağmen ?kitap kurdu? olan bir çocuğu bile ?tırsıtmayı? becerecek yetenekte(!) Kütüphane memurları yok mu?

Elbette var!

Ancak o tiplerin panzehri Zeliha Hanım ya da Ahmet Bey ve Köksal Bey gibileri ve Çocuk Bölümünde görev yapan bayan arkadaşlar gibileri de mevcut şu anda kütüphanemizde? Allah onların yokluğunu göstermesin? Göstermesin ki başta çocuklarımız olmak üzere, insanımız okusun!

***

Bu konu Birinci Perde?

Gelelim İkinci Perdeye?

Gazetemizde önceki gün manşet haber olarak verdik; Kırıkkale´mizin ?Kitabevlerinde? roman, hikâye gibi sosyal kitapların okunma oranı neredeyse sıfırmış!

Hani Recep İvedik diyor ya, ?Böyle kapağı olan, içinde sayfalar olan, okumalık kitap??

İşte ?Kitabevlerimizde? bu tür kitapların satışı çok zayıfmış!

Bunun yerine ?Kitabevlerimizde? daha çok ?Test Kitapları? satılıyormuş!

Eğitim sistemimizi 1´inci sınıftan 8´inci sınıfa kadar dört harfe (a-b-c-d), lise ve üstünde de beş harfe (a-b-c-d-e) sıkıştıranlar bunun baş müsebbibidir; bu konuyu tartışmıyorum bile!

Peki, Kırıkkale´de kaç tane ?Kitabevi? var, bana sayabilecek olan var mı???

Bir iki tane kendi çapında ?Sahaflık? yapmaya çalışan arkadaşımız dışında ?Kitabevi? vasfına sahip bir tane isim sayabilecek olanınız var mı?

Hani reklam yapmış gibi olmayayım da, Kırıkkale´de D&R, Arkadaş, Alkım, Akçağ, Dost, Nezih, Remzi gibi Kitabevleri var da biz mi alışveriş yapmadık?!

Kimse bana N&T örneğini vermesin, orası da yıllarca yalnızca belli birilerinin kitaplarını satıp, bugün kayyuma devredilince göstermelik üç beş kitabın sergilendiği ama asıl amacı Kırtasiye ürünleri satmak olan bir mekân? Kimse kusura bakmasın, benim Kırıkkale´deki Kırtasiyeci arkadaşlarım dururken oradan da alışveriş yapacak değilim!

Açıkçası bugüne kadar hem Kitabevi hem de Kafe olarak hizmet verebilecek, entelektüel sohbetlerin yapıldığı, akademisyenlerin ve kitap kurtlarının mekânı haline gelebilecek bir yerin hayalini kurdum. Lakin sermaye olmayınca ancak hayalde kaldı. Tabi bu arada yüzlerce bin lira harcayarak Atatürk Bulvarına harika mekânlar açanları da bu konuda yadırgamıyor değilim!..

***

Velhasıl ne zaman ki Kırıkkale´mize D&R, Arkadaş, Alkım, Akçağ, Dost, Nezih, Remzi gibi Kitabevleri açılır, bizler de hem internetten alışveriş yapmayı bırakır o mekânlardan alışveriş yaparız hem de ?Kütüphaneler Haftası? programında yapılan eleştirilerin aslında çok da haklı olmadığını ispat ederiz.

Demem o ki,

Kırıkkale halkına ne zaman hakkıyla hizmet verilir, Kırıkkale halkı ne zaman küçümsenmekten kurtulursa o gün güzel şeyler olacak? Emin olun buna inandığım için lisans eğitimimi aldığım İstanbul´u ve ülkemizin cennet köşelerinden Konya-Ereğli´yi bırakıp ilk fırsatta Kırıkkale´me döndüm. Akademik eğitimime de burada devam ediyorum.

Bana güvenin, Kırıkkale´ye inanın? Bakın, o zaman hepimiz için çok daha yaşanır bir şehrimiz olacak?

 

 

Sümeyra AA
30.09.2018 15:41:21
Kırıkkale´ye açılan D&R mağazasını sorgulamak için google da gezerken yazınıza rastladım. Çok şükür açıldı. En azından gerçekten kitap satan girdiğimizde içinde seçenekler bulabileceğimiz bir yer. Yazınızın etkisi olduysa ne mutlu. Saygılar :)

  • Cuma 23.2 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli