MURAT KARADAĞ


Kime, niçin oy verelim?

Kime, niçin oy verelim?


Seçime üç gün kaldı. Yani üç gün sonra sandığa gideceğiz. Bir yandan partiler, bir yandan adaylar eksikliklerini tamamlamaya çalışıyorlar.

 Adayların gecesi yok gündüzü yok. Nerden bir “Buyur” daveti alsalar oraya koşuyorlar. Nerden bir olumsuz haber gelse, bir cenaze olsa bu seferde gönül almak veya başsağlığı dilemek için soluğu orada alıyorlar.

 Allah yardımcıları olsun işleri kolay değil.

Sanırım en çok zorlandıkları konuda isteklere ulaşmaktır. Ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar bunun ardı arkası asla kesilmez.

 Özellikle 80`li yıllardan sonra politika da “Seçim vaatlerinin” yerini “Seçim yardımları” aldı.

Daha önceleri parti genel başkanları hizmet sözü, yatırım sözü, fabrika sözü, yol, su, elektrik sözü verirdi. En önemlisi de işsize iş sözü verirdi.

 Vatandaş da verilen bu sözlerden kendisine uyan hangisi ise o partiden yana oyunu kullanırdı.

O yılları hatırlıyorum da vaatler havada uçuşurdu.

 Ama 80`li yıllardan sonra bu vaatlerin yerini seçmene yapılan yardımlar aldı. Kimine odun, kimine kömür gönderildi. Paketler evlere kadar götürülmeye başladı

 Bu yardım paketlerinden yeri geldi ihtiyacı olmayanlar bile aldı. Sonunda da seçmen buna alıştırıldı ve bu gelenek günümüz seçimlerinde bile geçerli bir seçim malzemesi olarak yerini koruyor.

 Fakire fukaraya bu yardımlar yapılsın, yapılmasın değil. Hem de sınırsız ve süresiz yapılsın

 Ama en önemlisi vatandaş kendine belediye başkanı seçerken yardımların kimin tarafından yapıldığına, azlığına çokluğuna bakmadan en iyi belediyeciliği kim yapabilecekse tercihini ona göre kullansın

Kendince ben şu adaya “Niye oy veriyorum?”, öteki adaya “Niye oy vermiyorum?” diye sorular sorarak kendi adayını kendi belirlesin

 Bu seçimde biz kendimize belediye başkanı seçeceğiz. Seçtiğimiz belediye başkanı bize hizmet verecek. Eğer iktidar veya muhalefeti temel alarak oy verirsek bu bizi mutlaka yanıltacaktır.

 

Bu seçimler genel seçimler olsa anlarım. “Ben verdiğim oyla hükümeti seçmek istiyorum” dersin, saygı duyarım. Dolaysıyla kendimize, şehrimize bir belediye başkanı seçeceğiz. Hükümeti değil.

 Artık belediyelerin imkânları çok iyi. Bütçelerinde sosyal yardımlar için önemli bir pay var. Her belediye kendi fakirine yardım etmek zorunda. “Ben iktidardan yana oy kullanırım, yoksa ne hizmet gelir ne de yardım” derseniz bunlar artık demode oldu. Bu işin hükümeti, muhalefeti kalmadı.

Belediyeler iktidar partisinden yana olsalar da olmasalar da gelirleri nüfuslarına oranla aynıdır. Aynı bütçeyi yaparlar. Onun için bu endişeleri bir kenara bırakarak, vicdanı olan, fakirin fukaranın halinden anlayan delikanlı birini başkanı seçelim. 

Seçtiğimiz belediye başkanı da bize ve şehrimize hizmet verebilecek kapasitede ufku ve birikimi olan, ciddi projeler üreten, hatta birazda deli biri olsun.

Çünkü bu Kırıkkale bunu çoktan hak etti. Geçmiş 10 yılı adeta heba olan, bu şehir, bir 10 yılının daha heba olmasını asla kaldıramaz.   

 

sami aydın
27.03.2014 13:15:57
sayın yazar haklısın bu kıytırık memleketi ancak deli bir belediye başkanı idare eder. Bu şehre kıytırık diyenrlere ancak senin tarif ettiğin kişi dersini verir

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu