MURAT KARADAĞ


Karadeniz fıkrası gibi

Karadeniz fıkrası gibi


Bir gün Karadeniz’de öyle bir fırtına olmuş, öyle bir tufan kopmuş ki, sel sulara karışmış, bağ bahçe, fındık ağaçları yerle bir olmuş.

 

Tarlada çalışan Temel kendini güçlükle kayalıkların arkasına atarak sel sularından kurtulmuş.

 

Bir süre sonra hava açılmaya başlamış, Temel ne görsün bağ, bahçe fındık ağaçları yerle bir olmuş. Bu arada şimşek çakmaya devam ediyormuş ki. Temel ellerini yukarıya açmış, “Tüm bağ bahçemi, fındık ağaçlarımı yerle bir ettin, şimdide çakmak çakıp etiklerine mi bakmak istiyorsun?” demiş.

Bizim MKE Kurumu Ağır Silah ve Çelik Fabrikasındaki çelik üretim atölyesi ile ilgili gelişmeler de aynen yukarıdaki fıkra gibi.

İşte Ağır Silah ve Çelik fabrikası

1932-1937 yıllarında kurulmuş olup, Türkiye’nin ilk ve tek Ağır Silah ve Dövme çelik üretimi yapan Fabrikasıdır. Fabrikada 105 mm, 155 mm Top ve Obüs namluları, 60-81ve 120 mm ‘lik havanlar, Mühimmat çelikleri, muhtelif ebad ve kalitelerde dövme çelik malzemelerin üretimlerini modern yöntemlerle yapılmaktadır. 3000 T.Preste her türlü namlu, kama, kama payı, piston ve beşik üretimi yapılmaktadır. 

 Fabrika  NATO Kalite Güvence Standardı olan AQAP-2120 Kalite Güvence belgesine ve ISO 9001-2000 Kalite Güvence Sistemine sahiptir. Ayrıca Tesis Güvenliği belgesi de bulunan fabrikamız 123.982 m².si kapalı olmak üzere toplam 806.712 m² alanda faaliyetini sürdürmektedir..

 Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve MKE Kurumu bürokratları Kırıkkale’ye geldi. Bakanlar Türkiye’de tek olan MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikasındaki çelik üretim tesislerinde incelemelerde bulundu.

Arkasından da buraya yeni bir atölye veya tesis kurulacakmış gibi 100 milyon liralık bir yatırımla 60 bin ton olan çelik üretiminin 120 bin tona çıkarılacağı bir güzel anlatıldı.

Yani yeni bir tesis değil mevcut olan hatta şu anda da imalat yapan, ancak son 10-15 yıldan bu yana hep göz ardı edilen, genel müdürlüğün 10 yıldan bu yana üzerinde çalıştığı tesis önümüzdeki birkaç yılda yenilenecek. Kapasitesi arttırılacak. Yani eski tesis yeniden canlandırılacak. Hepsi bu.  

Yani yıllarca gelmiş geçmiş iktidarlarca ihmal edilmiş, son 10 yılda da tamamen gözden çıkarılmış Türkiye’nin silah sanayinde göz bebeği olan, Kurtuluş savaşına mühimmat yetiştiren Kırıkkale’nin var olma vesilesi olan MKE bugünlerde ilgi görmeye başladı.

O günkü törende yukarıdaki fıkra gibi önce göz ardı edildi, batırıldı, harap edildi sonra da bu harap edilişin haksızlık olduğu anlaşılınca da siyasetçilerin gözde mekanı oluverdi. Tıpkı geçtiğimiz hafta sonundaki tören ve teren esnasında anlatılanlar ve yapılan sunumlar gibi

10-15 yıldan bu yana MKE’ye adeta üvey evlat gibi bakanlar yukarıda sözünü ettiğimiz gibi bir anlamda milli tesislerimiz olan MKE’nin harap olmuş, durumunu bu vesile ile daha yakından görmüş oldular. Yani kendi emlerliyle kaderine terk ettikleri, MKE’nin bu yok olmuşluğu hak etmediğini anlamış oldular.

Bir çakmak değil de bir meşale yakarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’ye armağan ettiği ve Cumhuriyetin ilk Milli Tesislerinin böylesine ucuz ve hovardaca harcanmasının büyük bir haksızlık olduğunu gördüler. Ön ayak olanlardan Allah Razı Olsun.

 

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli