ÖZNUR ÖZDER BAZ


Kadına saygı

Kadına saygı


Bu sefer ki yazıma başlarken ilk yaptığım şey başlığı belirlemek oldu .Son zamanlarda sık sık gördüğümüz haberler kadına şiddet içerikli olması  televizyonlara yansıması insanları harekete geçirdi diye düşünüyorum.
Halbuki gazetelerde böyle haberler hep vardı. Görsel medyanın etkin gücünün burada ortaya çıkması etki tepki yaratması faydalı olabilir.(Hele ki  televizyon dizilerinde anlatılan vahim gerçekler.) Kitle iletişim araçlarına ayrılan zamanın fazlalığının zarar olarak geri dönmesi kötü bir gerçek.
Teknolojiyi bu açıdan sevmiyorum. Görsel medyanın bir eğitim aracı olduğunu düşünürsek yıkıcı değil daha fazla yapıcı olmalı?
Reklamıyla, dizisiyle, yarışmasıyla, haberi ile  çok kaliteli olması gerekiyor.
Ne yazık ki kadına şiddet diye bir şey var . Hak ve özgürlüklerin cinsiyet ayrımı gözetmeksizin var olması gerektiğini bile bile bu olayları izlemek ülkem adına  utanç verici.
Şu an yabancı ülkeleri örnek almak yerine geçmişe baktığımızda özellikle İslam dininin kadına verdiği değer karşısında bu tutumların olması okumaktan, araştırmadan uzak bir toplum oluşumuz değil midir?
Dinimizde ilk inan bir kadın ve  ilk Müslüman şehit yine bir kadın. Peygamber efendimizin kızlarına verdiği değer anlatılamaz. Şu an kendini Müslüman sayıp da kız çocuğunu saymanlar için bir felaket bence?
Demiyorum ki kadın ve erkek eşit; her iki cinsin psikolojik ve sosyolojik olarak farklı yönleri ve amaçları  var. Eşitlik kavramının göreceleri var. Her bireyin parmak izi nasıl ki birbirine benzemiyorsa, yaşam şeklide birbirine benzemek zorunda değildir. Komşum her gün et yiyor diye bende her gün et emek zorunda mıyım ? Arkadaşım yalı da oturuyor bende mi yalı da oturacağım? Hayır. Bu eşitlik değil. Belki ben yalıda oturan arkadaşımdan daha mutluyum.
Herkese göre eşitlik farklı olabilir çok fazla konuşulacak bir konu.Benim asıl konum kadın.
Kadın eşit mi? İnsan olarak eşit mi? Duygu ve düşünceleri dile getirebilme aşamasında kendini savunabilme aşamasında eşit mi? Ne yazık ki?
 Ana olarak saygı duyulan kadına, insana eş olduğunda neden bu kadar acımasız davranılır? Karşı cinsinden olduğun bir insana illa ki cinsiyet faktörünü kullanarak bakmak utanç verici. Her iş alanında başarılı olabilen kendine güvenen insanların (erkek demiyorum) acizliliğini, güçsüzlüğünü ortaya çıkaran kadın kendi kendine sahip çıkmalı.
İnsana saygı  
    ****
KATSAYI

Geçen haftalarda konuşulan üniversiteye giriş sınavlarında katsayı farkının düzeltilmesine ben kendi adıma ve meslek liseli yeni nesiller adına çok mutluyum. Böyle bir saçmalığın düzeltilmesi eşitlik adına çok yerindedir.
Bu haksızlığı yaşamış biri olarak; düşünün A kişisi düz lise mezunu benden önce benden daha rahat iletişim fakültesine gidebiliyor. Ben ise meslek adına lisede okuduğum basın ahlakında ,temel gazetecilik, haberleşme hukuku bunun gibi bir çok ders gördüğüm halde üniversiteye 4 yıllık bir fakülteye gitmek için düz liselilerden sonra veya hiç giremiyorum bunu düzeltmek adına meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş yaptılar. Ama yinede haksızlık idi niye ? Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun iş ilanlarına baktığımda şaşkınlığımı gizleyemediğim bir olay vardı. Memur alımları için herhangi bir fakültenin herhangi bölümünden mezun olmak ?
Diyordu ki bana, Öznur sen lisesini de bitir, yüksek okulunu da bitir, memuriyet sınavına da gir...
KUSURA BAKMA.
Yinede umutlum niye mi mesleğimi seviyorum. Bu okula ben isteyerek gittim.

  • Perşembe 25.7 ° / 13.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.2 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı