İLKER TARLABÖLEN


İş Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi


Merhabalar sevgili dostlar,

Bu haftaki köşe yazımda, ?Risk Değerlendirmesi? konusu üzerinde durmak istiyorum. Çünkü İş Güvenliğinin olmazsa olmazlarından biri olan en önemli konulardan biri de risk değerlendirmesidir.

?Kaza Geliyorum Der!? başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi, 6331 sayılı kanunda açıkça belirtilen ?Risk Değerlendirmesi? konusu önemli bir yere sahiptir.

Risk değerlendirmesi, bir işyerindeki muhtemel kaza ve risklerinin belirlenmesi ve bu risklerin analizi sonucunda alınması gereken önlemleri işverene bildiren önemli bir belgedir.

Kazaların olmadan önce tespitinde, o işyerinde çalışan kişiler, işveren, bilgi sahibi çalışanlar, destek elemanları ve iş güvenliği uzmanı daha önce atlatılmış ya da geçmiş iş kazlarını da dikkate alarak bir kontrol listesi hazırlanır. Hazırlanan bu listedeki risklerin olasılıkları ve risklerin gerçekleşmesi durumundaki kaza ve yaralanmanın şiddeti açıkça belirlenir. Bu belirleme sonucunda zarar görecek kişiler, üretim ve hizmet ile araç ve gereçler belirlenir.

İyi belirlenmiş ve analiz edilmiş bir risk değerlendirmesi iş güvenliği konusunda çok önemli bir belgedir. Bu belgenin hazırlanmaması ise kurumu ciddi sorumluluk altında bırakmaktadır.

Tespit edilen her bir risk maddesi için alınması gereken önlemler, kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımlar belirlenir. Risklerin ilk elden giderilmesi için alınması gereken önlemler açıkça yazılır. Bu risk değerlendirilmesinde işyerindeki çalışanların tümünün öneri ve uyarıları dikkate alınmalıdır.

Hazırlanan bu risk değerlendirmesi kanunda belirtilen sürelerde ve şartlarda yenilenmek zorundadır. Bu risk değerlendirmelerinin ihmal edilmeden kurumlarımız tarafından hazırlanması gereklidir.

Sonuç olarak hazırlanması gereken bu risk değerlendirmelerinin kurum işveren ve işveren vekillerince yapılması veya yaptırılması iş güvenliği açısından en önemli konunun halledilmesi demektir.

Kazaların ne zaman olacağını bilemediğimiz için, gerekli hazırlıkları zamanında yapmak ve kazalara karşı her yönden hazırlıklı olmak zorundayız.

Hoşça kalın, GÜVENLE kalın?

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı