MURAT KARADAĞ


İkiyüzlü müyüz ne? Yoksa?

İkiyüzlü müyüz ne? Yoksa?


Önceki gün değerli dostumuz, iş adamı Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök’ün annesinin vefatı dolayısıyla Gürler Camisi en kalabalık günlerinden birisini daha yaşadı.

Hep söylenir ya Kırıkkaleli “Düğünde ve cenazede hiç tereddütsüz bir araya gelir ve acıya da, tatlıya da ortak olur” diye. Şehir olarak en önemli özelliğimiz olan bu güzel davranışı burada bir kez daha gördüm.

İşte bu manada Gürler Camisine akın eden hemşerilerimiz hem merhumeye son görevlerini yerine getirmek, hem de geride kalan evladı Ekrem Gök ve diğer aile fertlerinin acısına ortak olmak için adeta birbirleriyle yarıştılar. (Allah razı olsun)

Bir anda yüzlerce kişinin toplandığı cami çevresi ve cenaze namazının kılınacağı küçük alan hınca hınç doldu. Cenaze yakınlarının taziyeleri kabul ettiği dar havluda bende sıraya girdim.

Bir müddet sonra ikinci bir cenazenin daha olduğunu fark ettim. Sıradakilerin hemen tamamının baştaki tabut önünde durup dua okuduktan sonra diğer cenazeyi göz ardı etmeleri doğrusu çok garibime gitti. Oysa herhangi bir mezarlıkta bile önce tüm mevtalar için, daha sonra yakınımız için dua edildiğini biliriz.

Garibime giden bu tablo karşısında bir ara “Acaba biz mi abartıyoruz bazı şeyleri” diye düşündüm. Ama işin aslında böyle olmaması gerektiğini de kendi kendime söylendim. Yanımdakilere de durumu izah etmeye çalıştığımda çevremdekilerin hemen tamamının aynı kanaatte olduğunu gördüm.

İnsanlar arasında ayrım gözetmenin, insanlara ayrı, ayrı gözle bakmanın ve aşağılamanın hem dinimiz, hem geleneğimiz ve göreneğimize ne kadar aykırı bir davranış olduğunu bilen ve o gelenekten gelen bir toplum olduğumuzu unutmamak gerektiğini buradan söylemek istiyorum.

Durum böyleyken her nedense bazı hırslarımız, menfaat ve çıkarlarımız hatta nefisimiz bizleri bazen telafisi güç, dönülmesi zor yollara sevk edebiliyor. Hatta yüzyıllar boyu yaşatılan anane, gelenek ve göreneklerimizi unutmamıza neden olabiliyor.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım durumunda bu açmazlardan kaynaklandığını sanıyorum. Dilim söylemeye pek varmıyor ama bir tarafta şehrin tanınmış eşrafı sayılabilecek bir ailenin cenazesi, diğer tarafta başka bir vatandaşın cenazesi. İşte anlatmaya çalıştığımız konunun püf noktası da burada.

Nedense toplum olarak bu ince çizgide nasıl hareket edilir, nerede durulur, ölçünün sınırını burada hep kaçırırız. Aynen burada olduğu gibi, sevgimizi, saygımızı ne kadar abartırsak, sevgisizliğimizi, saygısızlığımızı da o kadar abartırız. Hiçte hoş olmayan bu durumu önceki gün hep beraber yaşadık.

İmamın cenaze namazı sırasında önce er kişi sonra diğer cenaze için namaza davetini burada yukarıda anlatmaya çalıştıklarımıza bir örnek olması açısından önemli olduğunu “Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az” misali belirtmek istiyorum.

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu