HABİLHAN PEHLİVANLI


Hendek

Hendek


“Hicretin 5. senesinde, 29 Şevval (Milâdî 24 Ocak) 627’de, Uhud Harbinden iki yıl sonra vuku bulan Hendek Muharebesi, İslâmî gelişmenin önündeki engellerin büyük ölçüde bertaraf olmasında büyük rol oynamış mühim muharebelerden biridir.

Düşman saldırısını kolayca önlemek maksadıyla, Resul-i Ekrem’in Medine etrafında hendekler kazdırması sebebiyle, Hendek Savaşı adını alan bu muharebenin bir diğer adı da “Ahzab”dır. Bu adı, Kureyş müşrikleri ile birlikte, Yahudiler, Gatafanlar ve daha birçok Arap kabilesi ve topluluklarının Medine üzerine yürümek için bir araya gelmiş olmalarından dolayı almıştır.” (http://www.islamiyet.gen.tr/efendimiz-s-a-v/hendek-savasi.html)

***

Bundan bin 386 yıl önce meydana gelen bu olayın ardından Ortaçağ’da,  surlarla ve kalelerle korunan şehirler, benzeri bir mantıkla korunmuştur. Ortaçağın şehir yapısı surlarla ve hendeklerle çevrilidir.

Ta ki İstanbul’un Fethi’nde artık surlar ve hendekler devri bitinceye kadar...

***

Aradan geçen yüzlerce, binlerce yılın ardından son günlerde ara sayfalarda gezen “Hendek Haberleri” Peygamberimiz zamanında başlayan ve Ortaçağ’da da devam eden bu savunma yönteminin günümüzde ne amaçla kullanıldığını/kullanılacağını merak ediyorum!

***

Kerkük’le ilgili;

“Saldırıların önüne geçmek için…” bahanesiyle hendek kazılması, ABD’nin Irak’a ilk çıkarmayı yaptığı günden beri Kürtler eliyle sistematik olarak başlattığı “Türkmen Nüfusun Ortadan Kaldırılması” çalışmasının yen bir şekli olabilir mi acaba?

Ya şimdi?

Suriye sınırına kazılan hendekler ne ola?

  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.2 ° / 7.7 ° Güneşli