İSMAİL DURSUN KUZUCU


Hamsi Şöleni


Kırıkkale´mizde dört gün süren´´ Rize Günleri, Hamsi Şöleni´´ Kırıkkale ve civar illerden gelen vatandaşlarımızın büyük ilgisini çekerek devam etmiştir. Böyle günler elbette bu günleri düzenleyen ve katılan esnaflara katkı ve yararı olmuştur.  Fakat ekmek teknelerini zar zor açık bulunduran yerli esnafımızı da zor durumda bırakmıştır.

Bu yerlerin düzenlemesi, yapılması, satılması, teşhir ve satışa sunulan malların iyi kontrol edilip, iyi denetlenmelidir.  Sadece işin gösteri bölümüne bakar, geri tarafına boş ver derseniz, Rize´yi kalkındırırken, kendi şehrinin insanını, esnafını öldürür yaşayamaz duruma getirirsin.

Tüm stantların en büyük ağırlığı Rize´de yetişmeyen üzüm, kayısı, incir kurusu dikkat çekerken, bu ilimizde yetişen çay, mısır la ilgili stantlar çok zayıf görünüyordu.  Adı´´ Hamsi şöleni ?´olan balık, ilk gün hariç, pek görülmemiştir.

Oradan ayrılınca internetten Rize´de hangi tarım ürünleri yetişiyor diye Google le yazınca, çay ve mısırdan başka çok fazla bir şeyin yetişmediğini; zira yağışlı ve dağlık arazisi ile çay dışında pek tarıma elverişli arazisinin olmadığını yazıyordu.

Ufakta olsa bir alışveriş yapalım diye stantları incelediğimizde, normal bakkal ve markette olanların aynısını aldığımızda, fiş ve fatura vermedikleri halde ürünler hiçte ucuz görünmüyordu.

Buradaki satıcılar devlete vergi verdiler mi, vermediler mi, bilemiyorum. Dikkat ettim ortalıkta fiş ve faturayla yapılan alış veriş pek görünmüyordu. Hemen hemen tüm alışverişlerin çoğu al gülüm ver gülüm hesabıyla yapılıyordu.

Benim gördüğüm ?´Hamsi Şöleni´´ adı altında ?´Rizeliler Günü´´ vergisini veren Kırıkkaleli esnaf hemşerilerimizin aleyhine olduğunu yüksek sesle dillendirenlerde hiç de az değildi.

Kırıkkale´miz son yıllarda devamlı nüfusu azalan insanların geçim sıkıntısı yüzünden gurbet ellere giderek göç veren konumdadır. Bizler önce Kırıkkale´yi, Kırıkkaleli esnafımızı ve Kırıkkale halkını düşünmeliyiz. Son zamanlarda birçok iş yeri ya kapanmış, ya da günlük giderlerini karşılamayacak duruma gelmişlerdir. Hele hele küçük esnaf adata nefes alamayacak durumdadır.

 Eğer biz ekonomik ve sosyal yönden bazı illerle iş birliği ve etkileşim sağlayacaksak, önce sınır komşu illerimizle bir etkileşim ve iş birliğine gitmeliyiz. Bu komşu illerimiz alış veriş ve sosyal ilişkilerini yıllardır Kırıkkale ile yapmaktalar,  ilimize çok büyük kaynaklar aktarmaktadırlar. Kırşehir, Çankırı, Çorum, Yozgat´taki tüm hemşerilerimiz, ikinci bir yerleşim yeri olarak devamlı Kırıkkale´mizi tercih etmişlerdir. Bizler de eğer illerle ilgili günler ve geceler yapacaksak önce bu illeri tercih ederek, memleketlerinde kalanlarına ekonomik destekler sağlamalıyız.

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı