YUNUS PEHLİVANLI


HALK EĞİTİM MERKEZLERİ DAHA FONKSİYONEL HALE GETİRİLMELİ

Kırıkkale merkez başta olmak üzere 8 ilçemizde Halk Eğitim Merkezi bulunuyor. Doğal olarak her Halk Eğitim Merkezinin; bir Müdürü, bir Müdür Yardımcısı, 3-4 tane Öğretmeni, Usta Öğreticileri, büro görevlisi, temizlik elemanı derken çevre ilçelerin Halk Eğitim Merkezinde en az 5-6 kişi görev yapıyor.


İnternet adreslerindeki bilgiye bakılırsa bunların içinde en kalabalık personel: 32 kişiyle Keskin Halk Eğitim Merkezine ait. Keskini 24 kadrolu personel ile Kırıkkale Merkez Halk Eğitim Merkezi takip ediyor.     

Sanırım Halk Eğitim Merkezlerinde görevlendirilen personel sayısı, o ilçenin ya da İlin nüfusu ve diğer bazı hususlar göz önünde bulundurularak tespit ediliyor. Yukarıdaki rakamlardan hareket edersek Kırıkkale merkez ve ilçelerinde yaklaşık 100 kişi görev yapıyor denilebilir

1956 yılından itibaren Türkiye genelinde kurulmaya başlanan ve 900’den fazla Halk Eğitim Merkezinin bulunduğu ülkemizde Merkezin temel amaçlarının:

“Okuma-yazma kursları, Mesleki-teknik kurslar, Sosyal-kültürel kurslar, Sosyal-kültürel uygulamalar, Eğitsel kol çalışmaları “düzenlemek olduğunu görüyoruz.

Halk Eğitimin iki tarafı var. Bir, Halk, iki, Eğitimciler. Halk Eğitim Merkezlerinin kurslar düzenleyebilmesinin temel şartı öncelikle “halktan bir talep gelmesi”. Halktan gelecek talep bir sınıf oluşturacak düzeyde olduğu takdirde HEM (Halk Eğitim Merkezleri) sanırım birçok branşta kurs düzenleyebiliyor.

Elbette açılan kurslarında yasak savma kabilinden ve kurs açılmış denilsin diye açılmaması da gerekiyor. Açılan her kursun devlete bir maliyetinin olduğunu unutmamak gerekiyor.

2008 yılında Kırıkkale’de 533 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada (Halk Eğitim Merkezlerinin eğitim faaliyetlerini yeterli buluyor musunuz?) sorusuna cevap verenlerin % 31’i Evet, % 59’u Hayır , % 10’uda Bilgim yok cevabını vermiş. Yine aynı 533 kişiye yöneltilen (Şu anda herhangi bir eğitime ihtiyaç duyuyor musunuz sorusuna?)  ise Kırıkkaleli yetişkinlerin % 91’i Evet, % 9’u ise Hayır diye cevap vermiş. Tabii bu anket 2008 yılında yapılmış bir anket. Şu anda elimizde yeni tarihli bir anket yok. Ama en azından 2008 tarihli anketi baz alırsak halkımızın büyük bir kesimi Halk Eğitim kurslarına ihtiyaç olduğunu belirtmiş.

Hemşerilerimize (Neden bir kursa ihtiyaç duyuyorsunuz?) diye sorulduğunda ise cevap verenlerin % 57’si “Açılacak kurslarla kendimi geliştirerek iş bulmak için kurs istiyorum” cevabını vermiş.

Yine bu ankette (Hangi konularda kurs düzenlenmesini istersiniz?)  sorusuna ise verilen cevaplarda ilk 10 sırada: Bilgisayar kullanımı, Yabancı dil kursu, Çocuk bakımı, Sağlık, Müzik kursu, Can ve mal güvenliği, El sanatları kursu, Spor, Bahçecilik, Kuaförlük kursu olmak üzere 43 ayrı konuda kurs açılması istenmiş.

Halk Eğitim Merkezleri elbette çok önemli ancak açılan kurslar (dostlar alışverişte görsün) cinsinden olmamalı. Çağımızın ihtiyaçlarına göre ve halkımızın “gerçekten işine yarayabilecek” konulardan oluşmalı. Velhasıl (atılan taş ürkütülen kurbağaya değmeli)

Yunus Pehlivanlı       

            

 

 

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu