HABİLHAN PEHLİVANLI


Haksız kazanç üzerine cami inşa edilir mi?

Haksız kazanç üzerine cami inşa edilir mi?


Farklı şekillerde rivayetler olsa da Bursa Ulu Caminin şadırvanı neden içeridedir, aşağı yukarı hepimiz biliriz.

 

Bu konudaki en güçlü rivayet de, cami inşaatı için istimlak yapılırken rızası olmayan bir kadının cami inşaatı başlamasından kısa bir süre sonra vefat etmesinin ardından, cami alanı içerisinde kalan bu kısmın “rızasız” olması sebebiyle namaz kılınamayacağının düşünülerek şadırvan haline getirilmesi şeklindeki anlatım şeklidir.

***

Cami kutsal bir mekândır ve haksız kazançla, haramla elde edilen mal ve mülk üzerinde cami inşa edilmez.

 

Ya okul?!.

***

Geçtiğimiz kış mevsiminden beri Kırıkkale’de bazen sessiz ve derinden bazen de kulağımıza gelmese de yüksek sesli isyanlara konu olan bir aracı “fatura tahsilat kuruluşu” birkaç hafta önce kapısına kilidi vurup ortalıktan kayboldu.

 

Yaklaşık bir ay önce Kırıkkale Üniversitesi’nde okuyan birkaç kız öğrencinin konu hakkında beni bilgilendirmeleriyle öğrendim bu “acemi dolandırıcılık” hikâyesini…

 

Kırıkkale’de uzun yıllardır iletişim alanında hizmet veren kardeşinin yıpranmasını bile hiçe sayan ve onun yıllardır süren dürüst çalışma politikasını referans olarak kullanan bu “zat-ı muhterem”, “1 TL masraf ücreti karşılığında sıra beklemeden fatura tahsilatı” safsatasına kanan, bazen de mecbur kalan halkın iyi niyetini kötüye kullanarak uzun süre vatandaştan fatura tahsil eder.

 

Bilginiz olsun, hiçbir yetkisi olmadan!

 

Geçtiğimiz kış işleri kötüye gitmeye başlayınca (aklındaki başka hesaplardan da birazdan bahsedeceğim) vatandaştan tahsil ettiği faturaları gerekli birimlere yatırmaz. Faturasını yatırdığını zanneden vatandaşın (hem de 1 TL farkla) ertesi ay elektriği, telefonu, interneti bir önceki ayın ödenmemiş faturasıyla ve faiziyle birlikte gelir.

 

Malum…

Ülkemizde dürüst vatandaş olmanın “cezası olarak” zaten kaçak kullananların faturası da sırtına yüklenen dürüst vatandaşın kabaran elektrik, telefon, internet ve doğalgaz faturası bir yandan garibimi çileden çıkaradursun, kış ortasında elektriği ve hatta doğalgazı kesilenlerin sayısı artmaya başlayınca ufaktan kıpırdanmalar da başlar.

 

Hatta yaşlı bir teyzenin kış günü doğalgazı kesilip çaresizce bu “zat-ı muhteremin” kapısında faturasının ödenmesini ya da parasının iadesini beklediğini bile anlattılar bana!

 

Anlattılar da, şimdi anlattılar!

 

Bizim millette de var!

Haksızlığa uğradığımız anda yasal yollardan hakkımızı aramayı bir öğrenebilsek, böyleleri buranın “Muz Cumhuriyeti” olmadığını da anlar ya… Ne fayda!!!

***

Söyledim ya, ben bu olayları yaklaşık bir ay önce, final sınavları zamanında elektriklerinin kesilmesine 15 dakika kala üç kız öğrencinin gazetemize gelerek konuyu bana yansıtmaları üzerine öğrendim. O gün hâlihazırda hizmet vermeye devam eden bu işyerine giderek üniversiteli arkadaşların fatura bedelini geri aldık. Hatta beş dakika kala gidip Enerjisa gişesinde de ödedik.

 

O gün işyeri sahibinin, ortak bir tanıdık aracılığıyla benden isteği, en kısa zamanda herkesin zararını faiziyle ve cezalarıyla gidereceği, bunu o an için haber ya da köşe yapmamam oldu.

 

İyi niyetine güvenerek tam bir ay bekledim.

Bir ayda değişen ne oldu?

 

Bu “zat-ı muhterem” bir gecede işyerindeki özel eşyalarını alıp ortadan kayboldu.

 

Lakin…

Arkasında “dolandırdığını zannettiği” onca mazlumun ahı ve adli mercilere ulaştırdıkları şikâyet dilekçeleri dağ gibi…

 

Bu arkadaş her ne kadar ödeme yapmaya devam ettiğini iddia etse de hatırı sayılır miktarda mağdur kendisinden haber alamıyor. Çünkü telefonlara cevap vermiyor!

***

Ben iyi niyetimi tüm mağdur vatandaşlar adına sonuna kadar göstererek bu yazı için bugüne kadar bekledim. Hatta üniversiteli arkadaşların fatura bedelini geri almaya gittiğimiz gün bu arkadaşın eşi de oradaydı ve (fatura mağduru) kendini bilmez bir genç içeri girip bayanların da olduğu o ortamda küfürler yağdırmaya başlayınca da gence tepki gösterip dışarı çıkartan da yine biz olduk. Çünkü bu “zat-ı muhterem” o gün yine ortalıklarda yoktu!

***

Durum kısaca bundan ibaret…

***

Haaa…

Şu başlıktaki “cami” ne alaka?

Ya da girişteki “okul” ne alaka, değil mi?

 

Asıl konu da burada düğümleniyor.

 

Edindiğimiz bilgilere göre, bu “zat-ı muhterem” bir süredir Kırşehir’de özel okul açmakla uğraşıyor. Hem de hummalı bir şekilde…

***

Oh… Ne âlâ memleket!

Sen tut Kırıkkale’de milleti kış günü elektriksiz, doğalgazsız bırakarak dolandır

Sonra da Kırşehir’de okul mokul aç…

 

Beyefendi,

Bizim dinimizde o paraya “haram” derler!

Haram üzerine de cami inşa edilmez; kutsaldır!

 

Hele okul!!!

kutay parlakyıldız
5.07.2013 08:52:49
herkes tutturmuş bir yol gidiyo harammış helalmiş allah korkusuymuş bunların hepsi tamamen duygusala bağlanmış sen mazlumun ahını al okul aç sonrada millete caka sat.

Hakan Doğan
5.07.2013 22:05:46
Kırıkkale halkının bu kadar vurdumduymaz olduğuna inanamıyorum. Habilhan Bey`in de dediği gibi Haksızlığa uğradığımız anda yasal yollardan hakkımızı aramayı bir öğrenebilsek, böyleleri buranın “Muz Cumhuriyeti” olmadığını da anlar ya. Fatura tahsilcisi olan bu zat-ı muhterem pardon fatura dolandırıcısı, tüyü bitmedik yetim hakkını yiyerek bir de Kırşehir`de okul yaptıracakmış. Bak bak bak ne mübarek insan.. Bilmiyor ki o kadar mazlumun ahı onu o okulun temeline gömer, olmadık şekillerde olmadık yerde can verdirir. Zaten şu mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine yakında yine bir gazete sayfasının bir köşesinde bu haber ahını aldıkları tarafından okunacaktır. Hem de büyük bir ibretle.. Atalarımızın dediği gibi "Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.." Buradan Kırşehir`deki vatandaşlarımıza sesleniyorum..Bu dolandırıcıyı takip edin ve sakın tuzağına düşmeyin. Neme lazım bu sahtekarın okuluna çocuğunuzu falan yazdırma gafletinde falan bulunursunuz. Aman dikkat...

kutay parlakyıldız
6.07.2013 14:01:02
inşallah en pislik yerlerde can verirde gidip cenazesinde tabutuna tükürürüm o değil milletin emeğinin hırsızlığını yapanların onmadığı zaten bilinmekte ne deyim allah ıslah etsin tüm kırıkkaleyi dolandırıp kırşehirde okul açıp oradaki insanları dolandıracak

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli