CİHANGİR İYİBİLEN


Haftada Bir gün

Malum yoğun bir hafta geçirdik geçen haftanın en önemli konuları nedir derseniz .Bana göre Chp lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlar ile ilgili açıklamaları ve Merkez bankasının faiz indirmi ile bunun dövizde yarattığı dalgalanma.


Kemal Kılıçdaroğlu ;

Muhalefet liderleri son zamanlarda siyaset dilini iyice sertleştirmeye başladılar, bu dili önce kanal İstanbul konusunda o projeye girecek şirketlere ve finansör bankalar için kullandılar, Başarılı olmuş gibi’de görünüyor, şimdi de aynı dili Ak partili bürokratlar için kullandılar.Kemal beyin o video da vermiş olduğu milat tarih olan 18 ekim onun pek de samimi olmadığını gösteriyor.Yoksa bu milletin malını ,parasını kim çalıp çırptıysa,  yolsuzluk yaptıysa bu işin milat tarihi olmaz. Gereği neyse her zaman yapılır.

Ayrıca sosyal medya hesabında ki arka plan resmini değiştirerek Türk bayrağı resmini koyması son merkez bankası ziyareti ve ardına yayınladığı bu video 2023 seçimlerine muhalefet’in ortak adayı olarak hazırlandığının göstergesidir.

 

Merkez  Bankası ve faiz indirimi

 

Ekonomist değilim bu konuda ahkam kesecekte değilim ama Merkez Bankası’nın Perşembe günü beklenmedik bir şekilde 200 puan faiz indirimi yapması ve Enflasyon’un altında faiz fiyatlanması Dolar Tl ye 10TL yolu açıtı. Önceki bakan Berat Albayrak  döneminde enflasyonun altında  faiz fiyatlanması denendi  dolayısı ile döviz ve altına büyük talep geldi dövizin yükselişini durdurmak için piyasaya yüksek miktarlarda döviz satıldı.

Aslında Cumhurbaşkanı”nın “faiz sebep enflasyon sonuç”  teorisi 19.yy sonu ile 20.yy başında yaşamış olan Ekonomist Fisher’ in bir teorisidir.

Fisher’in bu teorisine  göre nominal faiz, reel faiz ve enflasyon beklentisine hesaba katan bir formüle dayanır.Cumhurbaşkanı ve mevcut ekonomi kurmayları bu teoriyi savunuyor,  dünya ekonomi çevrelerinde bu teori pek makbul görünmese de ülkemizde başarılı olup olmayacağını önümüzde ki bir buçuk yıllık süreçte göreceğiz .

Şahsen mevcut bakan ve merkez bankası başkanın başarılı olmasını  istesem de  önceki bakan döneminde bunun pek mümkün olmadığını görmüş olduk. Kısaca önümüzde zorlu bir Kış’ın hepimizi beklediğini düşünüyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

 

Başkan Saygılı;

 

Başkan Saygılı’nın 10 Eylül’de açıklamış olduğu 20 dev  projesi var, gazetemize vermiş olduğu röportaj’da bu projelerin  maliyetinin kdv dahil 400 milyon olduğunu açıklamıştı, projenin açıklandığı gün basında 450 milyon olduğu millet vekili Ramazan Can’da kendi sosyal medya hesabında yaklaşık 1 milyar TL olarak açıkladı, Bazı belediye meclisi üyeleri de proje maliyetinin 450 milyon + KDV, yaklaşık 530 milyon olarak açıkladı.

Adamın biri, bir suç işlemiş  adamı yakalayıp Kadı’nın huzuruna götürmüşler  Kadı’nında ilk görev yeriymiş.

 Kadı şahitleri dinlemiş adamda suçunu ikrar etmiş, ceza olarak adama 100 bin değnek vurulmasına hükmetmiş. Adam dönmüş kadı bey kadı bey, bu nasıl hüküm, ya sen hayatında hiç dayak yemedin ya da sayı saymayı bilmiyorsun demiş.

 

Bu memleket  milyonlarca tl borçlandırılıyor ortada doğru dürüst ne net bir rakam var nede ödeme planı var bu borç  Kırıkkale Belediyesi’nin dolayısı ile bu şehirde yaşayan herkesin borcu bu şehre bir çivi çakan herkesden Allah razı olsun ama neyi, nasıl, kaça aldığımızı ne kadar borçlandığımızı bilme hakkımızın var olduğunu düşünüyorum.

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu