HABİLHAN PEHLİVANLI


?Göktürkçe? ve ?Türk? kelimesi kimleri rahatsız etti?


Dünyanın kadim diller arasında yer alan Türkçe, izleri Orta Asya Türk Tarihinden öncesine kadar uzanan, hatta Anadolu´daki birçok medeniyetin kullandıkları dillerin de ana kaynağını oluşturduğuna inanılan, büyük bir kültürün ve medeniyetin diliyken?

Hunlardan Göktürklere, Uygurlardan Selçuklulara ve Osmanlılardan günümüze kadar devam eden süreçte dünyanın dört bir yanındaki Türk ve Türk soylu boy, kavim ve milletler tarafından özünden kopmadan kullanılagelmişken?

Bugün Anadolu´da yaşayan ve Göktürkçe ile temelde hiçbir farkı olmayan Türkçeyi kullanan biz Türklerin Göktürk alfabesini kullanarak kelimeler yazmamızdan, simgeler ve logolar oluşturmamızdan daha doğal ne olabilir? Ya da bunun ne sakıncası olabilir?

Peki, kuruluş tarihi bizzat MÖ 209 yılına, Hunlara, Metehan´a dayandırılan Türk Silahlı Kuvvetlerinin vatanı uğruna canını hiçe sayan askerlerinin, kıyafetlerinde Göktürk Alfabesiyle ?Türk? kelimesini taşımalarından daha doğal ne olabilir? Ya da bunun ne sakıncası olabilir?

***

Türk dışında herkes tarihine, kültürüne sahip çıkabiliyorken,

Türk dışında herkes, kendi milliyetçiliğini -hem de- en saldırgan tavırlarla haykırabiliyorken Türk için bunu engelleyen nedir?

Hem de kendi ülkesinde,

Hem de Türkiye´de!!!

***

Türk Askerinin, Türk Polisinin kıyafetinde taşıdığı, Göktürk Harfleriyle yazılmış ?Türk? kelimesini siyasi ve ırkçı olarak nitelendiren HDP´li milletvekilinin ve milletvekillerinin ne seviyede etnik ırkçılık, bölücülük ve ayrılıkçılık yaptığını söylememe gerek var mı?

Askere hendek kazıp, tuzak kurup, mayın döşeyip kahpece saldıranların sözcüsünün bir şikâyetiyle, orada canını hiçe sayan askeri rencide etmek ancak ve ancak moral çöküntüsüne yol açar. Bu şikâyeti kaile alarak askerin brövesini, logosunu, sökmek onların ?gayrinizami harp tekniklerinin? tuzağına düşmektir.

Aynı şahıslar çıksalar da aynı bahanelerle asker kıyafetindeki Türk Bayrağının kaldırılmasını istese ne olacak?

Ya, bugün yargılanma seviyesine gelen ?Açılım Sürecini? hatırlatır bir tavırla, ?PKK destekçisi, FETÖ desteklisi? HDP´nin bir milletvekilinin tepkisi üzerine apar topar Göktürk Alfabesini (Eski Türkçe olarak adlandırıp) apar topar yayınlanan bir genelgeyle Türk Silahlı Kuvvetlerinde yasaklayan mantığa ne demeli?

Aynı mantık, Güneydoğu illerindeki ?Resmî Kürtçe Tabelaları? da yasaklamayı düşünüyor mu acaba?

Ya da ülkemizin dört bir yanında biri iki yıl içerisinde yayılıp çoğalan Arapça işyeri tabelaları için de bir düşünceye sahip mi bu mantık?

Yoksa Göktürk Alfabesi ?marjinal siyasi bir simge, bir işaret? de Kürtçe ya da Arapça Tabelalar ?Resmî Dilimizi? mi yansıtıyor?

***

Yeter artık!

Yaşanan bunca olaydan ders çıkaramıyor muyuz hâlâ?

Hâlâ mı Türk Düşmanlığı?

Hâlâ mı Türk´e alerji?

 

  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.2 ° / 7.7 ° Güneşli