MURAT KARADAĞ


Gelenin gideni aratmaması!

Mesleki tecrübem, zamanla gelenin gideni aratmadığı bir düzene şükretmeyi öğretti bana.


Gelen gideni aratmıyorsa öncelikle bir şükür etmek gerekiyor. Sonrasını takip etmek kaydıyla..

Kırıkkale valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ile ilgili bir şeyler konuşacaksak yarına dair birkaç kelam edeceksek öncelikle dünü hatırlamak gerekiyor.

Dün, her yeni değişimle yeni umutların yeşerdiği o günlerde valilerin elinde sihirli bir değnek var, dokundukları yer hokus pokusla düzelecek, umudunu taşıyorduk.

Zamanla gördük ki, sorun ne giden, ne de gelen valilerde değil bizdeymiş. Bu kadar da hayalperest olmaya hiç mi hiç gerek yokmuş. Dedik ya yılların tecrübesi konuşuyor..

Kırıkkale ilçeyken de, ilk kurucu valisinin döneminde de kesintisiz bugüne kadar gazetecilik mesleğini yürüten birisi olarak ne yazıkki durumun bu olduğunu söylüyorum.

Ne zaman duygusallığın üzerine gerçekleri de koyduk, o vakit gelenin gideni aratmadığı yeni düzenlere bakar olduk. Hatta şahitlik ettik..

Bu günden yarına yeni bir vali ile yeni bir vizyon yeni bir değişim umut ederken, gelenin gideni aratmadığı bir düzeni istiyoruz elbette.

Sonra..

İşte sonrasına dair peşin konuşmak yerine ilk açıklamalar üzerinden ve şehrin birinci adamı olacak Kırıkkale Valisi´nin üstleneceği misyona dair konuşmayı yeğlerim..

Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu’nun ismi ilk açıklandığında gazetecilik refleksi ile kaynaklardan edindiğim bilgilerle tanımak istedim. Bu bir gelenektir yıllardır böyle..

Sonra gerek Ankara dan, gerek görev yaptığı makamlar, gerekse siyaset ekseninden edindiğim  bilgilerle tanımaya çalıştım..

Tekbıyıkoğlu, Anakara´yı ve Ankara bürokrasini çok iyi tanıyan çok iyi bir bürokrat, çok iyi bir devlet adamı. Donanımlı mesleğinde başarılı.

Yani Kırıkkale´den Ankara´ya uzanan siyasi elin uzunluğu kısada kalsa kendisiyle ilgili özgüven konusunda en küçük bir problem yok gibi..

Kendi anlatımıyla taşrada çok ilçede görev yapmış  projeler üretmiş, iyi bir kariyer yapmış, tahsil konusunda fazlası var eksiği yok..

Sadece Ankara´dan değil, taşradan Ankara´ya, yurdum insanına bakabilecek anlayışa, yeteneğe ve tecrübeye de sahip.

Anlaşılan o ki siyasete, yani merkezi iradeye dair de yabancılık çekmeyecek bir bürokrat devlet adamlığı tecrübesi olduğu da aşikar….

Devlet adamlarının siyasetten ve siyasetçiden uzakmış gibi görünse de, tam tersi siyasetin tam ortasında yer alması gerektiğine inanlardanım.

Mühim olan siyasetin terazisinde mümkün olduğunca ölçülü olabilmek ve başında bulunduğu makamın ağırlığını daima hissettirmektir.

Sayın Tekbıyıkoğlu’nun göreve başlamasının üzerinden yaklaşık 1.5 ay geçti kısa bir ziyaret ve tanışma kahvaltısında konuşma tarzı ve insan odaklı ifadelerini oldukça manidar ve mesaj yüklü gördüğümü söyleyebilirim

Nüfus itibarıyla her ne kadar Ankara’da doğup Altındağ’da yetişmiş polis bir babanın evladı olarak vatanperver kişiliği ve şivesiyle ben buradayım diyen bir kişilik.    

Buraya kadar her şey Kırıkkale´nin beklediği tarz ve ölçüde. Üslendiği görevlerden, geçen bir buçuk aylık süreçteki söylem ve tavırları ve davranışları bunun kanıtı gibi.

Bugün gibi hatırlıyorum ilk vali, Fikret Güven´e Kırıkkale’yi nasıl buldunuz şeklindeki sorumuzun cevabı “Kırıkkale´yi Samsun´a gidip gelirken görürdüm. O kadar biliyorum” olmuştu.

Bir önceki valimiz Yunus Sezer ise aynı “Kırıkkale´yi pek tanımam ama birkaç kez buradan geçmişliğim var” diye yanıtlamıştı sorularımızı.

Aynı soruya sayın Tekbıyıkoğlu’nun bir espri ile karışık zaten buralı olduğunu ima ederek içimizden birisi olduğunu işaret etmesi anlamlıydı

45 yaşındaki sayın valimiz genç yaşta bu makama atanmış olmanın heyecanını Kırıkkale’miz ve bizlerin adına daha yükseklere taşıyacak gibi görünüyor.

Her ne kadar mütevazı davranıp yapacaklarını önceden anlatmasa da kafasında değişik projelerin olduğunu ses tonundan anladık hepimiz.

Bir önceki valimiz Yusuf Sezer’in üç yılda Kırıkkale’mize kazandırdığı eser ve hizmetlerin üzerine koyacağı projelerinin olduğunu ima eden tavrını beraber izledik

Takip ettiğimiz kadarıyla her sözünün başında vatan ve vatandaşı öncelikli telaffuz etmesi ve vatandaşı öne çıkartması bunun kanıtı olsa gerek.

Geçmişten gelen “Tecrübeli vali” söyleminin sayın Tekbıyıkoğlu gibi genç ve dinamik valiler sayesinde artık pekte hükmü kalmayacak gibi..

Son 20 yılını gerek siyasetçiler, gerekse yerel yönetimin yorgunluğu nedeniyle biraz boş geçirmiş bir kent olarak yeni validen beklentilerin sınırsız olduğunu düşünüyorum..

Kırıkkale kamuoyunun da aynı düşüncede olduğunu buradan söylemek istiyorum. Yeni valimiz ile güzel işlerin yapılacağına inanıyorum...

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli