SENUR ÜNVER


Farkındalık


İnsanın her alanda yavaşça gelişmesi, bir kişinin iyiye ulaşana kadar çok fazla çöp üreteceğini ifade ediyor. Bu kalitesiz işler olmaları gerektiği yerdeyse tabi ki sıkıntı yok. Ancak kişi gelişimini yarıda bırakır ve vasıfsız ürünlerini çevresine yaymaya başlarsa ne olacak? Aslında çoğumuzun yaptığı da budur, heveslerimizi yarım bırakıp geldiğimiz son noktanın yeterince iyi olduğunu sanmak. Yine de en derinlerimizde bilmek sıradanlığımızı, ancak mevcut toplum için elimizdekini yeterli görüp onu satmak. Bir bireyin herkesi bu şekilde küçümsemesi az bir kötülük değildir.  

Bunların altında yatan sebep ne peki?

Fazla iştahlı olmak mı yoksa isimleri altın harflerle yazılan insanları yeterince inceleyemediğimiz için iyinin ne olduğunu anlayamamak mı?

Sorun her neyse tembelliğe sapan gizli bir yolu mutlaka var. Sabırsızlığın da, aç gözlülüğün de eylemsizliğin verdiği bu acayip hoşnutlukla bir alakası olmalı.

Daha da kötü olan ise gerçekten yetenekli insanların bu gösteriş delisi olanların gölgesinde kalmaları, bu yüzden iyi olan kelimesinin gittikçe anlamının değişmesidir.

O halde ne yapmalıyız?

Bu soruya olan yaklaşımım iki farklı açıdan olacak; seyirci ve üreticiler.

Herhangi bir sanatsal faaliyet için sadece alıcı konumundaysak beğenilerimizi düzenlemeliyiz. Elbette ilgi çekici konular kişiden kişiye değişmektedir. Ancak bir konunun ele alınış biçimi bayatsa, eserin türü ne olursa olsun ondan kaçınmak gerek. Bu sayede sadece gerçekten kıymetli olanların sesi yükselir.

Öte yandan günlük hayatta bunu yapmak oldukça zor. Yapılsa dahi ulaşılan şey eğer sahte entelektüellik dediğimiz bomboş bir arazi ise bunun da kör cahilden pek de bir farkı kalmayacaktır. Yine de bu kişilerin sadece seyircinin daha kaliteli olmasını sağlamak için bir ara basamak olarak görülüp kullanılması çok da yanlış değildir.

Çözümün diğer kısımda ise eser sahipleri var. Gerçekten yaygaracı ve süslü püslü olan sahte grubun kendi çöplüğünü fark etmesi açıkçası imkânsızdır. Üstelik bu denli göz boyayan talep varken. Burada sanırım görev ötekilere, yani potansiyel sahibi insanlara düşüyor. Onların işi bana göre yolunda engel teşkil eden tüm bu yalancıların direncini sağlam ve dimdik bir güvenle kırmaktır.

Yazıma burada veda ederken sizlerden dileğim, çok satan her şeyden, özellikle kapağı süslü olan o malum kitaplardan, olabildiğince uzak durmanız, iyi günler dilerim?

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli