SENUR ÜNVER


Evde Birinci Gün

Bugün acil ihtiyaçlarım için birkaç dakikalığına dışarı çıktım. Gördüğüm manzara açıkçası beni epey korkuttu...


Bugün acil ihtiyaçlarım için birkaç dakikalığına dışarı çıktım. Gördüğüm manzara açıkçası beni epey korkuttu. Sokaklar, dükkânlar ve kafeler hınca hınç dolu gözüküyordu. Sevgili Kırıkkale halkı, okulların tatil edilmesinin altında yatan amacı pek de anlamamış gibi. Aramızda halen, burası küçük şehir bize bir şey olmaz mantığı ile amaçsızca sokaklarda gezinenler var. Yapmayın, rica ediyorum ne kendinizle ne de  temas ettiğiniz insanların canıyla oynamayın! 

Türkiye’de vaka sayısı az diye düşünenler olabilir. Ancak hastalığın pozitif çıkması aslında tamamen yapılan test sayısı ile doğru orantılı. Demem o ki ne kadar test o kadar hasta. Şimdilik sadece semptom gösterenlere ve yurt dışı ile ilişiği olanlara yapıldığını düşünürsek, aramızda gözden kaçan bir sürü insanın kol gezdiği apaçık ortada!

Üniversite ve lise öğrencileri, sizler anne-babanızı bilinçlendirip evde kalmalarını öğütlemek yerine, zaten çokça gördüğünüz ve sağlığınız yettiği müddetçe de görebileceğiniz arkadaşlarınızla, sevgilinizle ve diğer sayamadığım ıvır zıvırlarla uğraşmaktan vazgeçip, birkaç kitap ile evde vakit geçirin. Görüyorum ki sokaklardaki kalabalığın neredeyse tamamını bu genç ve hiçbir şeyin ciddiyetini kavrayamamış insanlar oluşturuyor. Lütfen ne kendinizi, ne de sevdiklerinizi riske atmayın. Zaten yüzlerce kez turladığınız Zafer Caddesi denilen yeri, bir kez daha onca riske rağmen arşınlamaktan vazgeçin! Sağlığınızdan ve etrafınızdaki insanlarınkinden desiz sorumlusunuz. 

Öte yandan, az önce şahit olduğum bir telefon konuşmasını da aktarmak istiyorum. Belki sizlere komik gelecek ama ne yazık ki gerçek bu. Annemi bir arkadaşı arayıp, haftaya gün yapacaklarını söyledi. İşte halkımızın hatası bu gibi küçük ayrıntılarla git gide devleşiyor. Sevgili hanımefendiler, lütfen eve zorunlu olmadıkça kimseyi davet etmeyin. Siz gelecek olan kişinin kimlerle temas ettiğini, yakın zamanda Umre ’den dönen birini ziyarete gidip gitmediğini ve dahası temizlik kurallarına ne kadar uyduğunu bilemezsiniz. Bu süreç içinde, herkes söylenilen kurallara uymalı. Eğer o kadar milliyetçiyseniz hanımlar beyler, şimdi görelim marifetlerinizi. Ayrıca çay ocakları, kahvehaneler, internet kafeler ve bunun gibi daha birçok kapalı ve kalabalık alandan uzak durun. 

Aman komşum küser, akrabadır gidilir, yok efendim geçmiş olsun ziyareti, bebek görmeye gitmeler… Tüm bu geleneklerimize ara veriyoruz. Şunu unutmayalım ki, sırf bu umarsızlıktan hastalık git gide yayılırsa, sorumlusu bizler olacağız. Ne yaptığını bilen ve vatanını seven bir halk, sokağa çıkma yasağı konmadan da tedbirlerini alabilir. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde böyle bir duruma gerek kalmadan, salgının yayılmasını önleyebiliriz. 

Tatil süresi boyunca her gün sizlere evde sıkılmaktansa vaktinizi verimli değerlendirebilmeniz adına birkaç küçük öneride bulunacağım. Şimdilik yakınlarınıza gerekli tedbirleri öğütleyip, sağlıcakla kalmanız dileğiyle…

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli