YUNUS PEHLİVANLI


Esnaflar soruyor: ?37 bin üniversite öğrencisi nerede??


Öncelikle gazetemiz PUSULA´nın 12´nci kuruluş yıldönümünü kutluyor, nice 12´nci yıllara ulaşması dileğiyle gazeteye emeği geçenleri selamlıyorum.

3 Temmuz 1992 yılında Kırıkkale Üniversitesi kurulunca Kırıkkale halkı ve özelliklede esnaflar çok sevinmişti.

Halk, Üniversitenin şehre yapacağı sosyal ve kültürel katkılardan dolayı hayli umutlanmıştı. Esnaflar ise ticari hacimlerinin ve gelirlerinin artacağı düşüncesiyle büyük bir beklenti içine girmişti.

Kırıkkale merkezinde, fakültenin bazı bölümlerinin eğitim verdiği günlerde, üniversite öğrencileri esnaflara hatırı sayılır bir oranda fayda sağlıyordu. Üniversitenin bu bölümlerinin de şehir merkezinden taşınmasıyla merkezdeki esnaflar bu imkândan yararlanamaz hale geldi.

Üniversitenin kendi internet sitesindeki bilgiye göre, 2015-2016 öğretim döneminde Kırıkkale Üniversitesinin tamamında öğretim gören öğrenci sayısı 37 bin 906´ya ulaşmış vaziyette.

Otuz yedi bin öğrencinin merkezdeki esnaflara ekonomik katkısının olmaması ya da çok az olması esnafları umutsuzluğa sürüklüyor.

Bu konudaki sıkıntılarını bildiren bazı esnaflar : ?Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde şu anda 37 bin öğrenci eğitim görüyor. Geçen sene de 12 bin öğrenci mezun oldu. Ancak ne var ki 37 bin öğrencinin çok az bir bölümü şehir merkezine gelerek alış veriş yapıyorlar.

Üniversitenin tüm fakülte ve yüksekokullarının şehir merkezine uzak olmasının en büyük zararını biz şehir esnafı çekiyoruz. Öğrencilerin bir bölümü de Ankara´dan geliyor. Her gün Ankara´ya gelip giden bu öğrencilerin şehre katkısı zaten hemen hiç yok? diyorlar.

Konuyla ilgili görüşünü bildiren bir diğer esnaf ise: ?Öğrenci yurtlarının bulunduğu YENİŞEHİR´DE HORMONLU BİR BÜYÜME YAŞANIRKEN MAALESEF KIRIKKALE´DEKİ ESNAFLAR AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR? dedi.

Şehir merkezindeki esnaflar: ?Üniversitenin şehir dışında olmasının en büyük zararını biz yaşıyoruz. Kırıkkale bir emekli şehri. Emeklilerin harcamaları da sabit. Malum birde döviz krizi var. Bu ekonomik krizi ancak Üniversite öğrencileri şehir merkezine yönlendirilirse atlatabiliriz? diyorlar.

Bizden söylemesi.

  • Salı 23.7 ° / 10.8 ° false
  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false