HABİLHAN PEHLİVANLI


Ermeni Tehcirini Hangi Alman Komutan İstedi?


Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla birlikte, öyle ya da böyle, Almanya´nın yanında yer alan Osmanlı Devletinde, iktidarda bulunan İttihat ve Terakki Partisinin yöneticileri ve tabi ki özellikle de Enver Paşa´nın Almanlarla olan kayıtsız şartsız müttefikliği neticesinde Osmanlı ordusu da doğrudan ya da dolaylı olarak Alman Komutanlara emanet edilmişti.

O kadar ki, Friedrich (Fritz) Bronsart von Schellendorf (1864-1950) isimli Alman subayı ve politikacısı Osmanlı İmparatorluğundaki Alman askeri misyonunun parçası olarak Osmanlı Genelkurmay Başkanıydı.

Ve birçok tarihçinin de hemfikir olduğu şekilde, Schellendorf ?Ermeni Tehciri planının gerçek başlatıcısıdır.? Osmanlı ordusunun Genelkurmay Başkanı sıfatıyla, Ermeni tehciri üzerinde çalışan Bronsart von Schellendorf, günümüzde bazı araştırmacılar tarafından tehcirin öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir. Vahakn Dadrian da, Bronsart´ın Ermenilerin sınır dışı edilmeleri için doğrudan emir verdiği raporları gösteren birçok arşiv bulunduğunu iddia eden bilim adamları arasında yer almaktadır.

Zaten, Almanların son aldıkları karar da dâhil olmak üzere Ermeni yanlısı bir politika izlemelerinin en önemli sebebinin Birinci Dünya Savaşından sonra, Batı Basınının, Ermeni tehcirinin baş müsebbiplerinin Alman yönetici ve komutanlar olması tezi üzerine yapmış oldukları haberler olduğu da iddialar arasındadır.

Bu iddianın belki de en önemli ispatlarından birisi de Talat Paşa´nın 15 Mart 1921´de Berlin´de Ermeni Komitacı ve Suikastçı Soghomon Tehlirian tarafından şehit edilmesidir. Anlayacağınız Almanlar, kendilerini Ermenilere karşı ?temize çıkarmak için? Ermenilerin terör faaliyetlerine bile göz yummaktan geri durmamıştır. Nitekim kısa ve göstermelik bir yargılamanın ardından serbest bırakılan Tehlirian´a geçilen bu iltimas, savaş sırasında Osmanlı Devletinde görev yapan kimi Alman subaylarının itirazlarına rağmen kabul edilmiştir.

Elbette bu durum, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde 80´lerin sonuna kadar sürecek bir Ermeni terörünü doğurmuş, ?bir türlü yakalanamayan ve cezalandırılamayan?(!) Ermeni teröristler, çeşitli Avrupa ülkelerindeki Türk temsilciliklerine terör saldırılarına başlamış ve birçok büyükelçimizin, konsolosumuzun ya da diğer çalışanlarımızın şehit edilmesi ya da yaralanması olaylarına karışmışlardır.

Aralık 1917´de Osmanlı Genelkurmay Başkanlığı görevinden alınan Schellendorf, Almanya´ya döndükten sonra kendisine iletilen bir soru üzerine, Ermeni tehcirini gerekli gördüğünü ve onayladığını ifade etmiştir.

***

Tüm bu gerçekler ışığında, Almanya´nın bugün kabul etmiş olduğu (sözde) Ermeni Soykırımı yasa tasarısı sebebiyle eli ayağına dolaşan siyasetçilerimize ufak bir tavsiyem olacak:

Eğer gerçekten bu tehcir neticesinde çeşitli sebeplerle Ermeniler ölmüş ya da öldürülmüşse, bunun baş müsebbibi kimdir?

- Elbette tehcir emrini veren Genelkurmay Başkanıdır?

Öyleyse Almanya´ya sormazlar mı, ?Sen neyin soykırımını kabul ediyor, bir de Türklerin üzerine yıkıyorsun??

Varsa ortada bir soykırım, yapan da Alman, yaptıran da, sebep olan da?

 

  • Cuma 23.2 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli