YUNUS PEHLİVANLI


EN ÜCRA KÖYDEKİ ÖĞRENCİNİN OKULUNU YEMEĞİNİ KİM DÜŞÜNÜR?

Önce bir hatırlatma ile başlatalım.


Taşımalı Eğitim ilk defa Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü’nce 1989-1990 öğretim yılının ikinci yarısından itibaren Kırıkkale’de 3, Kocaeli’nde 2 merkezde olmak üzere, deneme mahiyetinde pilot uygulama olarak "Taşımalı İlköğretim Uygulaması” başlatılmıştı.

         Bu öğretim yılında, Kırıkkale ve Kocaeli ilinde 12 okul ve yerleşim biriminden 305 öğrencinin beş merkez okula taşınması ve Millî Eğitim Bakanlığınca istenen verimin elde edilmesi üzerine de 1990-1991 öğretim yılından itibaren "Taşımalı İlköğretim Uygulamasına” geçilmişti.

           Taşımalı Eğitimden kimler faydalanabilir sorusuna gelince.

Taşımalı Eğitime dahil olmak için; köy nüfusunun az veya dağınık olması, öğrenci sayısının yetersiz olması, yerleşim yerinin coğrafi özellikleri, öğrencilerin yol şartları ve yerleşim olarak birbirinden ayrık ve uzak yerlerde olmaları gibi özellikleri taşımaları halinde bu öğrencilerin merkezdeki okullara günü birlik taşınması mümkün olabiliyor.

        2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılında İlimize bağlı Merkez İlçe dahil  9 ilçeye bağlı 181 yerleşim biriminden toplam 1099 İlköğretim öğrencisinin ilçe merkezlerindeki 34 okula taşındığını,

         Yine Kırıkkale Merkez ilçe dahil toplam 9 ilçeye bağlı köylerimizden, 137 yerleşim biriminden, 711 Ortaöğretim öğrencisinin ilçe merkezlerindeki 34 okula taşındığını görüyoruz.

           Bu sistemde Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ve hatta velileri de unutulmamış.  

Öyle ki 8 ilçeye bağlı köylerden tek-tek evet bir-bir Özel Eğitim Öğrencisi toplanarak öğrencinin özelliği Merkezdeki hangi okula uyuyorsa o okulda eğitime tabi tutulması sağlanıyor.

          Bu minvalde: Çelebi ilçesi haricinde (burada Özel Eğitim Öğrencisi olmadığı için) 8 ilçeye bağlı köylerde yaşayan Özel Eğitim öğrencileri ve refakatçi velileri olmak üzere toplam 604 kişinin ilçe merkezlerindeki 55 okula taşındığını görüyoruz.

            Bitti mi hayır...

 Bunlardan İlköğretim ve Ortaöğretimde okuyan öğrencilere her gün tabldot usulü 1800 adet yemeğin Öğretmenevlerinde hazırlanarak gönderildiği, Özel Eğitim okullarında okuyan öğrencilerin çok az olması ve çok dağınık okullarda eğitim görmeleri nedeniyle bu öğrencilerin yemeklerini eğitim gördükleri okullarda yedikleri anlaşılıyor.

           2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenci taşıma uygulaması kapsamında ülkemiz genelinde toplam 1.300.378 öğrencinin taşındığı ve pilot il seçilerek ilk uygulamanın başlatıldığı ilimizde öğrencilerin yaklaşık 200 araçla toplandığı ve toplam 2414 kişinin bu hizmetten faydalandığını öğrenince, doğrusu bu sistemi kuran ve yürütenlere, teşekkür etmemek mümkün olmasa gerek diye düşünüyorum.

            Büyüklerimizin dediği gibi.

ALLAH Devletimize Milletimize zeval vermesin. Devletimiz ilelebet payidar olsun.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli