ÖZNUR ÖZDER BAZ


Empati

Empati


İnsanoğlunun gittikçe ihtiyaç duyduğu bir kavram haline geldi desem yalan olmaz.
Niye? Kendimize yapılmasını istediğimiz bir şeyi başkasına yapıyoruz.
Her yeni gün yeni şeyler öğreniyorum. Bilmediğim ne kadar çok şey var derken güçsünmüyorum, çünkü bilmediğim çok ama çok şey var.
İnsanoğlunda bebeklikten beri var olan empati yeteneği hızla kayboluyormuş. Bu duruma ne yazık ki demekten başka ne diyebilirim. Bir insanın kendisini karşısındakinin yerine koyarak duygularını, heyecanlarını, sevinçlerini, korkularını anlaması durumu gerçekten süper.  Hele ki bu yetenek yaratılışımızda var ise.
Her şeyi tükettiğimiz gibi Yaratanın bize verdiği bu güzel duyguları kaybetmek elemli.
Neden elemli?
Empati,  erdem kadar, mutluluk kadar hayatımızda olması gereken bir duygu.  
Hepimizin vazgeçilmezleri, kuralları olduğuna inanırım. Bazen kurallarımız dışına çıkabiliriz ve elimizde olmadan hayat bizi kendi akışında sürükler. Bazı duygularımızla savaşır hale geliriz. İşte kendimizi unuttuğumuz anda empati devreye girmeli ki insan olduğumuzun farkına varalım.
Benim içimden  ve bir çok kişinin içinden yükselen sesler;
Bu hayatta, ezmezsen başarılı olamazsın. 
İyilik yaptığım her yerde sırtımdan vuruluyorum.
Yeter artık kimseye inanmayacağım.
İnsanlardan korkuyorum vb. 
Bu durumda bile yine empati diyorum. Hayata ve insanlara karşı kırgınlıklarımız dahi olsa sevgiyle, erdemle ve en önemlisi empati kurarak çekişmelerin, saygısızlıkların azalır duruma gelmesine yardımcı oluruz. Güzellikten mutluluklar çıkar önemli olan sıkıntılardan mutluluk çıkarabilmektedir.
Umutluyum?
Yaklaşık 4 yıl önce  gazeteden köşe yazısı  yazmamı istediklerinde köşemin adının umutluyum olmasını istemiştim. Doğru bir karar vermişim hayata  karşı yazılarımda umutla seslendim. Gazetecilik benim için bir tutku. Yazı  yazmak bana mutluluk veriyor. Her an yazamıyorum. Lakin bu şekilde de yazılarıma yer veren Pusula Gazetesine teşekkürü borç bilirim.
KADINLAR GÜNÜ
Cuma günü 8 Mart  Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Lakin böyle günlerin dışında da kadınların hatırlanmasını kadına yapılan şiddetin önüne geçmek için erkeklerin empatiye bol ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Kadınlara ve insana her an saygı duyan toplumların çoğalması umuduyla .
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı