YUNUS PEHLİVANLI


Emekliler Derneği-Ticaret Odası-İş Kur ve OSB


Bilindiği gibi MKE yetkilileri profesyonel bir şirketten (MKE´nin nasıl verimli olabileceği ) konusunda bir araştırma raporu hazırlamasını istemiş. Hazırlanan rapora göre de yılbaşından sonra ?MKE´nin yeniden bir yapılanmaya- gitme ihtimali var. Bu yapılanma kapsamında yılbaşından sonra muhtemelen MKE´de özelleştirme ve özerkleştirme çalışmaları başlayabilecek.

Dileğim ve temennim alınacak kararlar inşallah MKE´nin hayrına olur. Çünkü MKE´nin hayrına olacak her karar Kırıkkale´nin de hayrına olacaktır.

MKE ?özerkleştirildiği- takdirde yapımı devam Silah OSB´deki firmalarla (ortak üretim ve pazarlama anlamında) daha rahat işbirliğine gidebilecektir. Dolayısıyla bundan sonra MKE ile Silah OSB´yi, aynı karede düşünüp ve konuşur hale geleceğiz.

Temennim, birileri MKE´nin sırtından ihalelere girerek iş sahibi olurken, trilyonlar kazanırken, zararını MKE´ye ödetmesin !.(Ne kastettiğimi merak edenler Sayıştay´ın 2014 yılındaki MKE ile ilgili raporunu okuyabilirler)

Gelelim yapımı devam eden Silah İhtisas OSB´ye. Silah OSB´de yatırım yapmak üzere 20´den fazla yatırımcının ön müracaat yaptığı belirtiliyor.

OSB yaklaşık 500 dönüm üzerine ve 60 sanayi parseline ayrılmış.( İstenirse parsellerin birleştirilmesi ile 30 parsele dönüştürülebilecek ). Silah OSB´nin yatırımcılara tanıdığı avantajlar ise şöyle:

1- 5. Bölge teşvikleri uygulanacak. 2- Bedelsiz arsa tahsisi, diğer teşvik ve muafiyetler. 3- Savunma Sanayi Müsteşarlığı Ar-Ge destekleri. 4- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´nın SANTEZ ve teknogirişim destekleri.

5- TÜBİTAK destekleri. 6- Ahiler Kalkınma Ajansı, mali destekleri. 7- İŞKUR, SGK VE KOSGEB destekleri. Ayrıca Silah OSB´de yatırım yapacak sanayiciler; MKEK, Roketsan, Aselsan, Tusaş, Havelsan, TÜBİTAK, SAGE, OSSA vb) kurum ve kuruluşla ortaklık ve işbirliği ortamını da yakalayabilecek.

Şöyle bir örnek vermek gerekirse:( Bir yatırımcı, OSB´de 50 işçinin çalışabileceği 5 trilyonluk bir yatırım yapınca, devlet bu yatırımın 3,8 trilyonluk kısmını destekliyor).

MKE yetkilileri üretim aşamasında 1000´in üzerinde taşeronla (alt yüklenici) ile çalıştığını belirtiyor.

Ancak bu taşeronların yalnızca % 3´ü Kırıkkaleli. MKE üretiminin % 40´ını taşeronlara yaptırıyor. MKE´nin 5 yıllık stratejik planında üretiminin %70´ini artık taşeron firmalara yaptıracağı belirtiliyor

Deyim yerindeyse MKE bundan sonra adeta; (son montajcı) gibi bir fonksiyon üstlenmeyi planlıyor. OSB faaliyete geçtiği zaman, 1000-1500 kişiye istihdam sağlayacağı varsayılıyor. Kuşkusuz o zaman Kırıkkale´deki işsizler ile kalifiye 25 bin MKE emeklisinin bir kısmına da iş imkânı doğacaktır.       

MKE´de tornacı, tesviyeci, frezeci, CNC´ci, dökümcü, kaynakçı, tesisatçı,

kaplamacı, presçi ve elektrikçilik başta olmak üzere, değişik mesleklerde çalışmış 25 bin emekliyi, hem de kendi mesleklerinde gerçekten kalifiye olan bu emeklileri, bence OSB yatırımcıları göz ardı etmemelidir.

Bu konuda Emekliler Derneği başta olmak üzere, İş-Kur, OSB ve Ticaret Odası ile bir platform oluşturarak ?Kırıkkale´deki Hazır Kalifiye İstihdam Envanteri- oluştururlarsa, OSB´ye gelecek yatırımcılara da Kırıkkale´deki işsizlere de yardımcı olmuş olurlar. Yerel basının bu konuda her tür desteği sağlayacağına inanıyorum. Unutmayalım ki ekmek artık aslanın karnında değil neredeyse uzaya çıktı.

Mehmet Emin Erkoç
19.11.2016 11:07:13
Yunus bey böyle bizlerin ve ilimizin geleceğini ilgilendiren konularda araştırmalar yaparak bizleri bilgilendirdiğiniz için size çok teşekkür ederim Sizce sizin gibi gazeteci yazarlara ilimizin ihtiyacı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum her şey gönlünüzce olsun

İbrahim TUFAN
20.11.2016 15:46:35
Samsun´da üretilen Canik (Samsun´un ilçesi) marka bir tabanca var. Yurt dışında Canik´i, Glock ile kıyaslıyorlar ve Canik karşılaştırmalarda galip çıkıyor. Aşağıda örnek bir videoyu görebilirsiniz. Video İngilizce fakat Türkçe alt yazı seçeneği açılabiliyor. https://www.youtube.com/watch?v=B98rAdqkzcI Bu yatırımlarla umarım Oba marka bir tabancayla Kırıkkale´de hem adını duyurur hem de yarışa dahil olur. Kırıkkale halkına hayırlı olması ümidiyle...

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı