HABİLHAN PEHLİVANLI


?Ek iş yaparken ölmek? serbest mi?

?Ek iş yaparken ölmek? serbest mi?


Okumayı sevmiyoruz?
Sevmediğimiz için de birçok konu hakkında yalnızca kulaktan dolma bilgimiz var?
Devlet memuru ek iş yapamaz!
Doğru mu?
Nispeten evet:
657 sayılı DMK ?Madde 28 - Memurlar Türk Ticaret Kanunu?na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır. Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler?.
Ancak hem memuriyet yapıp, mesai saatleri dışında ve tatil zamanlarında olmak şartıyla tarlanızı, bağınızı, bahçenizi ekip dikebilirsiniz, kira geliri elde edebilirsiniz, faiz gelir elde edebilirsiniz, kitap makale yazıp, resim heykel yapıp telif kazancı elde edebilirsiniz. Ancak, esnaflık faaliyetinde bulunursanız ve ticaret yaparsanız veya şirketlerde görev alırsanız memurun disiplin cezası alması kaçınılmazdır.

***

Şimdi buraya kadar yasal gerçekler?
Gelelim ?öte tarafa??
Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sürekli ve her ay hesaplanan ?açlık ve yoksulluk sınırı? çalışmasının 2012 yılına ait verilerine göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 900 bin lira ve gıda harcaması yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte toplam harcama tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin liranın üzerinde olmuştur.

*** 

Ufak bir Matematik hesabı:
Ortalama bir memurun aylık geliri, 1.800 lira?
Bu memurun, çok değil iki tane çocuğunun olduğunu ve bunların da üniversitede, hatta abartmayalım ilköğretim ya da lisede okuduğunu düşünün. (Çünkü yukarıdaki hesap en alt seviyeden harcama kalemlerini içeriyor.)
Bu hesapla buyurun evinizi geçindirin!

***

Her yıl meydana gelen benzeri olaylara acı bir örnek:
Tekirdağ?da 20 yıllık öğretmen, 44 yaşındaki Ahmet Fazlı Elçi, yazları evini geçindirebilmek için 40 liraya hamallık yaparken kalp krizi geçirerek vefat etti.
?
Öncelikle Allah rahmet eylesin!
Eylesin de, nedir merhumun durumu?
Yani, ek iş yaparken ölmek kanunlara göre yasak mı, serbest mi?
  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli