YUNUS PEHLİVANLI


Egzoz ve korna terörü


(Kaos) adlı bir kitaptı sanırım. Bu kitapta en küçüğünden en büyüğüne, kaos nasıl çıkartılır diye örnek olaylar veriliyordu.

Örneğin: Şehirlerarası bir otobüste yolculuk yapıyorsunuz. Küçük pet şişedeki suyu içtikten sonra ya da cips paketindeki cipsi yedikten sonra, bu pet şişeyi veya cips paketini avucunuzun içinde çatır-çutur ettirmeye başlayın. Bu çatır-çutur hareketini 3-5 dakikada bir tekrarlayarak devam ettirin. Bunu yaklaşık 15-20 dakika yaparsanız; önce önünüzde, arkanızda, sağınızda ve solunuzda oturanların sinirlerini bozacak ve stresle yükleyeceksiniz. Eğer bu hareketi yapmayı bir 10-15 dakika daha sürdürürseniz, sinir ve stres, otobüste yolculuk yapan tüm yolculara dalga dalga yayılacak ve yolcular -küçük kaosun- eşiğine gelecektir diyor.

Yukarıdaki örnekten yola çıkarak şu sözde modifiye olmuş araçlara gelmek istiyorum. Modifiye kelimesini duyunca da aklıma sadece egzoz patırtısı geliyor.

Eğer eviniz bulvar ya da ana cadde üzerindeyse bu modifiye denen illet kelimeyle her gün ve hemen her saat tanışma ihtimaliniz var demektir. Alpaslan Pehlivanlı bulvarında oturuyorum. Bulvar sakinleri olarak maalesef bu modifiye denen illetten ve ABARTH egzoz ve motosikletlere takılan pat-pat egzoz denen zilletten epeydir muzdarip olanlardanız.

Geçen araçlar çok hızlı geçtiği için birde üst katlardan bu araçların plakasının okunması zor olduğundan plakaları tespit edemedim. Hele geçen hafta bulvarın alt kısmından Kale okuluna doğru giden römorksuz bir traktör vardı ki bu traktörün plakasını tespit edebilmeyi çok isterdim. Traktöre havalı bir korna takılmış ki tam bir felaket. Bu korna TIR kornası mı idi yoksa gemi kornası mı idi bilmiyorum. 

Traktörün şoförü sanki bir mitinge katılmış partizan ya da kupayı kazanmış bir futbol holiganı gibi kornaya basmaz mı bulvarda adeta deprem oluyordu. Hani biri birini tehdit ettiği zaman ?bak senin aklını alırım? der ya?

Abartmıyorum siz bulvarda yürürken bu traktör yanınıza gelince bu kornaya bassın emin olun ?aklınızı alır?.

Bunun yanında yine Ankara-Samsun karayolunda hız denemesi yapan motorcuların egzoz gürültüsü zulmünü ise yol boyunda oturan insanların yaşamaya devam etmesi kabul edilebilir bir durum değil elbette.

Geçtiğimiz günde Valilikte yapılan Halk Günü toplantısında bu konunun gündeme getirilmiş olmasına ve bu sorunla ilgili gerekli tedbirlerin alınacak olmasına memnun olmamak mümkün değil. Şikâyete konu olan araçların sahiplerine cezai işlem yapılması kuşkusuz meseleyi kısmen çözecektir. Ancak eğer mümkünse şayet bu egzozları ve kornaları arabalara ve motosikletlere takan sanayicilere de aynı oranda ceza uygulanmalı. İyi bir ceza uygulanmalı ki hiç kimse 50-100 lira kazanacağım diyerek milletin kulağını ve beynini patlatmaya bir daha cesaret etmesin.

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu