BURAK KAAN ATEŞ


Cumhur´u cumhur istiyor mu?


Evet. Vatana millete hayırlı olsun 2019 seçimlerinin ilk ittifakı. İttifakın ismini uzun süredir merak ediyordum doğrusu. Milliyetçi Hareket Partisinin isim konusunda daha milli bir tutum sergileyeceği ve "Turan" gibi isimler önereceği kanaatindeydim. "CUMHUR" halk demek? İttifakın ismi hiçte fena olmamış gibi ama seçmen isme oy vermiyor sonuçta. Ak Parti ve MHP ortak bir noktada buluşmuşsa da seçmenleri aynı noktaya gelebilmiş mi, muamma. Yaşadığımız şehirlerden yola çıkarak düşünelim bu birleşime olan tepkileri.

Örneğin Kırıkkale´de?

Seçmeninin % 60´ı Ak partiyi %25´i MHP´yi destekleyen, Cumhur ittifakının en yüksek oranda oy almayı beklediğim illerden birisi.

Tepkiler ne yönde?

Doğrusu bundan iki üç ay kadar önce İyi Parti Kırıkkale´de güzel bir hava yakalamıştı fakat Meral Hanımın Kırıkkale ziyaretinden sonra o havadan eser kalmadı. Hal böyle olunca seçmen yeniden siyasetin iki lokomotifine yöneldi. Kırıkkale seçmeninin Cumhur ittifakı etrafında kenetlenmesi de kaçınılmaz oldu gibi fakat yine de bu rahatlatıcı bir tablo olamaz çünkü seçim 2019 da. İttifakın beklentisi muhtemelen Kırıkkale için %85 oranlarında, bence gayet rahat ulaşılabilecek bir oran.

Genele dönelim tekrar. Kırıkkale örneğinde halk ittifaktan gayet memnun ve sıcak bakıyorlar. Daha önce de Türkeş ve Erbakan ittifakına şahit olduğumuz için hiç de yadırganmadı gibi görünüyor. Ülkücülerin ittifaka desteği çok kritik bu noktada? Çünkü Ülkücü camiayı bölmek, bölüştürmek için 16 Nisan referandumunda gayretle çalışanlar hüsrana uğradılar ve daha büyük bir hırsla yine ihanet dolu senaryolar yazarak Ülkücü camiayı hedef alacaklardır. Partisine ve genel başkanına bağlılığı ve itaatiyle bilinen Bozkurtlar ittifakın en ön safında yer alacağa benziyor.

Peki, Ak Parti kanadında durum ne?

Ak Parti seçmeni ittifakı büyük bir hayranlıkla destekliyor. 15 Temmuz gecesi ve ondan sonraki süreçte devletinin, milletinin yanında duran Devlet Bahçeli ve MHP tabanına güvenleri ve inançları tam. Ak Parti seçmeni fire vermeden bu ittifaka destek verecektir muhtemelen.

Muhalefet kanadı ne durumda?

CHP, bu ittifaktan hayli rahatsız durumda. Seçmeninin yüksek oranda Cumhur İttifakına kayması muhtemel, zaten rahatsızlıkta bundan kaynaklı. Seçmende durum, "CHP´ye olan büyük bir güvensizlik ve genel başkandan bıkkınlık" bu durum Cumhur ittifakını daha cazip hale getiriyor gibi. Yine de CHP seçmeni için kesin bir hüküm vermek bugünden pek aklıselim görünmüyor. CHP´nin yapacağı birleşim seçmen tarafından merakla beklenmekte ve bu birleşime göre oy verme niyetindeler yüksek ihtimalle.

İP, genel başkan HDP birleşimi üzerine gelen soruya cevap veremedi. Ya da başka bir deyişle hayır demedi. Tarafsızlığımızı koruyalım. Evet de demedi. İyi partinin belli bir seçmeni var mıdır bilinmez ama yine de kafalar karışmıştır. Cumhur ittifakına İyi Parti seçmeninin bir yorumu yok zira İyi parti seçmeni diyebileceğimiz bir kitle henüz oluşmadı. Belki 2019´dan sonra?

HDP, sanırım en komik, en acınası ve aciz dönemlerindeler. Bir taraftan sırtını birilerine dayayan genel başkanlarının özlemi, bir yanda sırtını dayadıklarının matemi. Hakikaten zor günler geçiriyorlar. Allah daha da kötü etsin. Âmin dediğinizi duyar gibiyim. Her neyse, faşizm ve ırkçılıktan dem vuruyorlar bu aralar, Ak Parti, MHP ittifakına türlü yorumlar getiriyorlar ama

NE YAPSALAR BOŞ? GÖKLERDEN GELEN BİR KARAR VARDIR?

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu