MURAT KARADAĞ


Çok para harcayan mı? Ağabeysi olan mı, sıralamaya girer?

Çok para harcayan mı? Ağabeysi olan mı, sıralamaya girer?


Vallahi, söz konusu AK Parti olunca Ağabeysi olan girer” diye düşünüyorum. Şahsen ben

Çünkü geçmiş dönem tecrübelerim bende böyle bir kanı uyandırıyor. Temayül, ön yoklama anket vs.

2011 yılında yapılan genel seçimleri göz önünde bulundurduğumuzda bunu daha rahat görebiliriz

AK Parti içinde siyaset yapanlar hatırlayacaktır. 5 yıl önce de filim aynıydı. Şimdi ise bazı figüranlar farklı o kadar

Değişen bir şey yok” desek yenidir. Tıpkı 5 yıl önce olduğu gibi şimdilerde de bazı aday adaylarının tabir uygunsa su gibi para harcadığına tanık oluyoruz hep beraber.

Bazılarının ise kendinden emin tavırlarla sessiz sedasız beklediğini görüyoruz. Hatta yakın çevrelerine ilk üçte olduğunu söyleyenlerin bile olduğunu duyuyoruz

Mesela, Kale Gaz Sahibi Ömer Faruk Ilıcan, Ankara'dan gelen Orhan Kılıç ve Keskinli Abdullah Öztürk çok para harcayıp çok reklam yapan isimlerin başında geliyor.

Öyle ki milyon liralara varan ulusal gazete reklamları, radyo konuşmaları, şehirlerarası yollarda dev billboard afişleri, özel pankart taşıyan karavanlar ve pahalı eşantiyonlar vs

Her neyse Zenginin malı züürdün çenesini yorar” özdeyişinde olduğu gibi bizde çok para harcayanları uzun uzun yazıyoruz. Kimsenin parasında gözümüz yok elbette

Konu döndü dolaştı tabi ki her şeyin başı olarak bilinen paraya dalyandı ya, bizde acaba para harcayanlar sıralamaya girer mi diye bizde şöyle bir ‘beyin jimnastiği yapalım' dedik

Bunu yaparken geçmişi de şöyle bir irdelemek istedik. Yani 2001 ve önceki seçimlerde ne olmuştu? Çok para harcayanlar mı yoksa ağabeysi olanlar mı girmişti sıralamaya?

Tabi ki sorunun yanıtı basit. Ağabeysi olanlar genellikle tercih edilmişti. Hatta ön yoklama, temayül, anket vs. 5 yıl önce en çok oyu aldığı söylenen RC üçüncü sıraya son anda girmişti.

Birilerine göre ‘Tırnak içinde” AGBEY tabir uygunsa yazıp çizdiği senaryoda kendine başrol O K Köksal'a yardımcı oyuncu rolü vermiş sözde temayül, yoklama ve anketten çıkmıştı

Yani 5 yıl önce AĞBEY! kendisi birinci sıraya girerek meclise giderken yardımcı olarak Köksal'ı son dakikada ise Can'ı da listeye alarak son 5 yı. İlimizi temsil etti!

Daha önceki yıllarda da benzer uygulamalar olduğunu hepimiz biliyoruz. Hatırlanacağı üzere son 10 yılda Kırıkkale'yi AK Partili vekiller temsil etti. Üstelik en tepeden  

Şimdi gelelim bugüne yanı 7 Haziran'da yapılacak Milletvekilliği seçimi öncesinde yaşananlara bir bakalım; Tıpkı 5 yıl önce olduğu gibi yine AK Parti'de aday adayı yarışı. Bu defa biraz daha fazla 1 Numara boş ya”

Her neyse, yine aday adayları kıyasıya bir yarış içinde. Geçtiğimiz haftalarda temayül yoklaması yapıldı. Yani partililer 3 isim belirledi. Biz bilmiyoruz onlar öyle söylüyor. Vekil adayları da öyle olduğunu sanıyor.

Geçtiğimiz ay Ankara'ya çağrılan aday adayları Parti Genel Merkezinde sırayla ilgili kurulların karşısına çıkarak bir güzel sınavdan geçtiler, birer lokumla ödüllendirildiler.

Dünde AK Parti'nin çağrısı üzerine STK başkanları, bazı iş adamları ve esnaflar sonucu Genel Merkezde açıklanacak 30 aday adayı üzerinden 3 isim belirlemek için oy kullandı.

Yani AK Partide 5 yıl önce olduğu gibi bu seçim öncesinde de aynı filim bir kez daha tekrarlanıyor. Yani 5 yıl önce olduğu gibi aday adayları üniversite adayı gibi terletiliyor.

Hepsi iyi güzel de; haberlerden anlaşılacağı üzere Türkiye genelinde yaklaşık 6 bin aday adayının üçte ikisi elendi. Bu elemeden Kırıkkale payına düşeni aldığına göre, aday adayı sayısı 7 veya 8'e düşmüş olması lazım

Durum öyle ise dün yapılan oylamaya 7 veya 8 isim girmesi gerekirken oylamanın 30 isim üzerinden yapılması bu işin ne kadar ciddiyetten uzak olduğunu göstermiyor mu? Bugünlerde kamuoyunda konuşulduğu gibi

Yani değer yoklamalarda elenenlerden sonra isimleri öne çıktığı söylenen Erhan Erdal, Veli Korkmaz, Oğuz Kağan Köksal, Ramazan Can, Abdullah Öztürk, Ergün Tekin ve diğerlerinin dün yapılan oylamaya girmesi gerekmiyor muydu?

Elbette böyle olması gerekirken tam bir şark kurnazlığı sergileyen AK Parti dün STK'ları, iş çevrelerini ve iş adamlarını kapsayan bir yoklama daha yaptırdı. Koca koca STK temsilcileri de adeta sıraya girdi.

Söylenenlere bakılırsa 600 oy kullanılmış. Yani oylamaya katılanlar 30 isimden üç tanesine olumlu oy vermiş oldu. Programda gözükmeyen bu uygulama dolayısıyla bazı tartışmaları da gündeme getirdi. 

Mesela dün herkes birbirine şu soruyu sordu? Oy kullananlar seçtiği isim aday sıralamasına girerse 7 Haziran seçiminde o isme dolayısıyla AK Partiye oy mu kullanacak?

Eğer öyle değilse Sivil Toplum Kuruluşlarının görevi her hangi bir siyasi partinin adayını tayin etmek midir ki bir kaçı hariç, STK başkanları AK Parti önünde sıraya girdi.

İşte tüm bu kargaşa içerisinde yazımızı şöyle bir toparlayacak olursak AK Parti'de geçtiğimiz dönemlerde yaşananlar milletin önüne bir kez daha getirilmiş millette alkış tutturulmuştur.

Mahalle'de sokakta, kahvede, çay ocağında vesselam her yerde AK Parti ve adaylarının kim olacağı tartışılıyor ve merak ediliyorsa işte bunun nedeni; AK Parti sıralamaya koymayacağı kişileri bile STK'lara seçtiriyor da ondan.

Kısacası AK Parti'de çok para harcayan, çok reklam yapan değil ağabeyi olan veya yukarıda sıcak temasları bulunan sıralamaya giriyor. Geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi.

Kamuoyunda tartışmalara bakılırsa liste üç aşağı beş yukarı tamam. Yine iddialara göre liste Ağabey tarafından yapıldı. Korkmaz'lı liste ilgili kurulun çantasına bile kondu

Kısacası yazımızın .başına dönersek çok ama çok para harcayanlar değil sessiz sedasız bu gelişmeleri takip eden ve Ağabeyine güvenenler güvendikleri dağlara kar yağmaz ise listede mutlaka yer alacaklardır.

Çok reklam yaparak Ankara'ya sesini duyuracağını sananlar (Aslında yok öyle bir yşey) ne yazık ki seslerinin Elmadağ'dan öteye gitmediğini liste açıklandığında göreceklerdir.

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu