MURAT KARADAĞ


CHP'nin mitingi ölçü olur mu?


Parti mitinglerini yorumlamakla niyet okumak arasında hiçbir fark yoktur. Her ikisinde de yanılma payınız yüksektir.

Gerçekleri alt alta, üst üste, yan yana koyup topladığınızda ortaya çıkan rakam, her defasında farklı sonuç verebilir.

 

Kalabalıklar sandık patlatan oy, zayıf katılımlı mitingler baraj altı siyasi görüntü anlamına gelmez her zaman!

 

Cumhurbaşkanının mitingini saymazsak seçimin ilk mitingini CHP yaptı.  Mitingden hemen sonra bulunduğum her ortamda mitinge dair yorumlar yapıldı. 

 

Herkesin kendine göre bir tahmini var!

CHP'liler doğal olarak mitingi coşkulu, kalabalık, etkili bir ahvalde bulurken, genel kanı üç aşağı, beş yukarı aynı.

 

Farklı yorumlar akıl karıştırıyor gibi dursa da hakikatler üzerinden değerlendirme yapmak gerekiyor. Asıl olanda bu değil midir Allah aşkına.

 

Kim ne derse desin ben de kendi adıma yıllar sonra CHP'nin mitingini ilk defa son derece kalabalık ve coşkulu gördüm. Elmadağ mitingi yorumum boşa çıkmadı

 

Çünkü nüfusu Kırıkkale'nin neredeyse dörtte biri kadar olan Elmadağ mitingini izleme imkânı buldum, Kırıkkale'nin de aynı olacağını düşündüm de ondan.  

 

Yani CHP mitinginin bundan sonraki mitinglere ölçü olarak gösterileceğini söylersek abartı yapmamış oluruz. AKP ve MHP'nin mitingi bu açıdan önem arz ediyor

 

Hatırlanacağı üzere yaklaşık 15 yıldan bu yana Cumhuriyet Meydanında yapılan mitingler AK Partinin mitingleri ölçü alınarak değerlendirilirdi.

 

Yani CHP'lisi MHP'lisi seçim mitinglerini değerlendirirken AK Partinin mitingini ölçü alır altında ama şu kadar altında veya AK Partinin mitingine yakın gibi

 

İşte bu noktada CHP'nin dünkü mitingi sanırım diğer partiler için bir ölçü olacaktır. Hem ilk hem de beklenmedik heyecan ve kalabalık olması bakımından

 

Kalabalık üzerinden yorum yapacak olursanız Cumhurbaşkanının mitingine nazaran CHP'nin biraz daha kalabalık olduğu yönünde birleşebilirsiniz.

 

Kısacası miting hem organize edenlerin yeni oluşu hem de zamanın kısalığı göz önünde bulundurulacak olursa olumlu yönde daha çok konuşulacağa benziyor.

 

Yani bir siyasi parti için seçim öncesi büyük risk taşıması muhtemel olmasına rağmen Kırıkkale bu riski göze alarak

bu mitinge ev sahipliği yaptı

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli