YUNUS PEHLİVANLI


Çelebi İlçesinde hangi hazine bulundu

İnternet ansiklopedisine göre Ülkemizde, 1500-1600 civarında Termal Kaynak olduğu belirtiliyor. Bunların başında;


Ankara/Haymana-Kızılcahamam-Ayaş kaplıca ve içmeceleri olmak üzere, Ağrı/Diyadin kaplıcaları, Uşak/Hamamboğazı kaplıcaları, Denizli/Karahayıt kaplıcaları, Bursa/Oylat kaplıcaları, İzmir/ Bademli Ilıcası, Çanakkale/Hıdırlar kaplıcası, İzmir/Gülbahçe ılıcası, Manisa/Kurşunlu kaplıcaları, Artvin/Otingo kaplıcası, Samsun/Hamamayağı kaplıcası ve Ayazma Ilıcası / Kocaeli, Kütahya, Nevşehir, Afyon, Kırşehir, Balıkesir ve diğer illerde bulunan kaplıcalar olmak üzere birçok il, ilçe ve köyümüzde termal kaynak olduğunu biliyoruz.

Peki termal kaynak neymiş: 

Çıkış yerinde sıcaklık değeri 20 °C’den-110 dereceye kadar olan, ılık veya sıcak sular, termal kaynak olarak adlandırılıyor. Ülkemiz genelinde sıcaklıkları genellikle 20 °C’den fazla olan 600’ün üzerinde termal kaynak bulunduğu, toplam termal kaynak sayısının ise değişik kaynaklara göre 1500-1600 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Termal kaynaklar bakımından en zengin bölgenin 123 adet kaynak ile Ege Bölgesi, en zengin ilin ise 31 adet kaynak ile İzmir olduğu tespit edilmiş. Türkiye’deki termal kaynakların daha çok turizme dönük tedavi amaçlı kaplıca kullanımına yönelik olduğu, bunun yanında sera ve konutların ısıtılmasından, sanayi faaliyetlerine, kuru buz üretimine ve içme suyuna kadar birçok alanda bu kaynakların kullanıldığı belirtiliyor.

Gelelim Kırıkkale’ye.

İlimiz Sulakyurt ilçesine bağlı Güzelyurt köyünde, 1996 ve 2009 yılında, MTA tarafından termal kaynak araştırması yapıldığı, birinci araştırmada kaya tabakasına rastlanıp ilerlenememesi dolayısıyla araştırmanın sonlandırıldığı, 2009 yılında yapılan araştırma sonucunda ise MTA yetkililerince termal özellikler taşıyan bir suyun bulunduğu ancak bu kaynağın yeterli düzeyde bir sondajla yeryüzüne çıkarılabileceği belirtilerek köyden ayrıldıklarını ve yine Bahşili ilçesi sınırlarında, jeolojik ve jeofizik çalışmalardan sonra iki adet termal kaynak arama ruhsatının alındığı ve pandemi dolayısıyla aradan geçen zaman içinde arama ruhsatlarının süresinin dolduğunu ancak bu ilçemizde de özelliği ve kalitesi bilinmemekle birlikte bir termal kaynağın varlığını ruhsat sahibinden öğreniyoruz.

Vee gelelim Çelebiye.

 2019 yılından bu yana önceki Valimizin desteği ve Çelebi Belediye başkanının gayretleriyle, Çelebi ilçesinde MTA tarafından çok ciddi biçimde termal kaynak arama çalışması yapılmıştı. Bu konuyla ilgili olarak Çelebi Belediye Başkanı Yaşar Elidemir  yapılan çalışmalar neticesinde MTA tarafından bir kaynağa ulaşıldığını, bu kaynağın kalitesinin ve özelliğinin tetkikinin yapıldığını sonucun olumlu olması durumunda ilçeye termal tesisin yapılması için yatırımcılarla bağlantıya geçileceği, yine bu civarlarda MTA tarafından yapılan çalışmalarda demir madeni  yine Çelebi Karaağaç köyünde  ve Keskin/Konur köyü yakınlarında Kalsit madenine rastlanıldığını ve Karaağaç Köyünde halen Kalsit Madeni çıkarıldığını öğreniyoruz.

Günümüzde Kalsit madeninin: mikronize boyutlarda kuru veya yaş sistemde öğütülerek; Kağıt sektörü, boya, plastik ve kablo, inşaat sektöründe sıva, macun, derz dolgusu, alçı üretimi, yapıştırıcılar, seramik, halı tabanı, yer muşambası sektörü, ilaç sektörü ve kömür santrallerinde hava kirliliğini önlemek için kullanıldığı belirtiliyor.

Neden başlığa (Çelebide hangi hazine bulundu) yazdığıma gelince.

HAYMANA’YI HAYMANA YAPAN, KIZILCAHAMAM’I TURİSTİK İLÇE YAPAN, AYAŞ’I, KARAHAYIT’I, KOZAKLI’YI, KARAKURT GİBİ YÜZLERCE İLÇEYİ VE BELDEYİ TURİZM MERKEZİ HALİNE GETİREN TEK ÖZELLİK BURALARDA BİR TERMAL KAYNAĞIN BULUNMUŞ OLMASIDIR.

Ayrıca termal kaynakların, sadece kaplıca veya içmece tedavisinde kullanılmadığını, termal kaynakla ısıtılan seralarda 12 ay 365 gün ürün elde edildiğini, birçok ilçe yada köyün (termal seracılık) sayesinde çok önemli kazançlar elde ettiğini anti parantez belirtmek gerekiyor.  

Evet. Çelebide de şayet nitelikli bir termal kaynak bulunursa Çelebi’nin başına talih kuşu konacağını söylemek sanırım kahinlik olmaz.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli