İSMAİL DURSUN KUZUCU


Çekirdek Çitleyen Eşek Heykeli (Kırıkkale´mizi Temiz Tutalım)


Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı´nın şehrin temizliğine mizahi yönden dikkat çekmek için şehrin merkezine yaptığı ?´Çekirdek Çitleyen Eşek Heykeli´´ni, duyan herkesin dikkatini çekmişti.

Çoğu olumlu, az da olsa olumsuz görüş bildirenler olmuştu.

Bence de olumsuz davranışları mizahla anlatmak veya anlamak bir kültür ve anlayış meselesidir.

Uzun yıllar Eskişehir´de çalışırken halka hizmette, belediyecilik konusunda Başkan´ın ne kadar duyarlı olduğunu, bizzat bu şehirde yaşayarak tanık olmuştum. Her siyasi görüşten birçok insanın kendisini ne kadar çok sevdiğini de yakinen biliyorum. 

Yerel gazetelerde belediye ile ilgili geçen her sözde, ya bizzat ilgilenir, ya da ilgili kurumları hemen harekete geçirerek sorunların giderilmesi için var gücüyle çalışırdı.

Eskişehirliler için şehrin temizliği çok önemlidir. Temizlik sadece belediyenin değil orada yaşayan herkesin görevidir. İnsanların çoğuna bu bilinç ve kültür verilmiştir.

Bizzat başkan tarafından yapılan heykeller şehrin uygun yerlerine konulurken hepsinin ayrı bir anlamı ve halka söylemek istediği mizahi anlamları vardır.

Kırıkkale´mizde Cadde veya sokaklarımızda birçoğumuz görmüşüzdür; insanlarımızın elleri ceplerinde, çekirdekle  ya işleye işleye gidiyor, ya da birkaç kişi  sokak veya caddeye oturmuş kabuklarını yerlere atarak, çitliyorlar.

Uyaranlar olursa da´´ Sen işine bak´´ diyerek aynı davranışlarına homurdanarak devam ediyorlar.

 

Benim gördüğüm belediyemiz temizlikle ilgili görevlerini titizlikle yerine getirmeye çalışıyor. Çöpler zamanında alınıyor. Özellikle merkez ve merkeze yakın yerlerin temizlikle ilgili pek sorunları yok gibi görünüyor.

En büyük sorun vatandaşlarımızın birçoğunun çöple ilgili davranışlarını istenilen ölçülerde geliştiremediğidir.

Evinin önü, bahçesinin içinin temizliği gibi sokağına ve caddesine önem vermediğidir.

Yaşadığımız şehrimiz, beldemiz, köyümüz her nerede olursak olalım, hepimizin ortak yaşam alanlarımızdır. Buralara kendi evimiz gibi sahip çıkıp, temiz kalması için elimizden geleni yapmalıyız. Bu konuda görevlilere yardımcı olalım. Her ne şekilde olursa olsun çöplerimizi yerlere atmamalıyız. Vatandaş olarak kurallara uymayanları uyaralım. Her zaman çevreye duyarlı davranışlar geliştirilmesine yardımcı olmalıyız.

Sokaklarda, parklarda çekirdek çitlemek, cadde ve sokakları kirletmek Kırıkkale için gerçekten bir sorun. Eskişehirliler bu soruna dikkat çekmek için ?´Çekirdek Çitleyen Eşek Heykeli´´ yapmışlar. Çevre illerden bu heykeli görmek için akın akın insanların geldikleri söyleniyor.

Benim görüşüm, ilgililere bir teklifim var:

Biz de ?Çekirdek Çitleyen Maymun Heykeli´ yaparak, Kırıkkale´nin temizliğine mizahi yönden dikkat çekebiliriz.

Ülkemizin her yanından bu heykeli görmeye gelecek binlerce vatandaşımız olacağı unutulmamalıdır. 

Bu ve buna benzer yapılar, ilimizin turizm potansiyelinin artmasına da katkı sağlayacaktır.

Eskişehir´de yapılan ?´Çekirdek Çitleyen Eşek Heykeli´´, eşeğe yapılan bir haksızlık olduğunu haklı olarak düşünebiliriz. Fakat´ Darvin Teorisi´ de maymundan türediğimiz tezi doğrultusunda ´ Çekirdek Çitleyen Maymun Heykeli´ yaparak, bunları yapanların gelişmeyen, ?´İlkel kalmış insanlar´´ olduğu izlenimini verebiliriz.  Sokaklarda çekirdek çitleyerek kirletenlerin nasıl yanlış bir davranış yaptıklarını daha iyi anlamalarını sağlayabiliriz.

Sokaklarda çekirdek çitleyerek, atıklarımızı cadde ve sokaklara gelişi güzel atarsak, bu davranışımızın, medeni bir insan, medeni bir toplum olmadığımızın göstergesi olduğunu unutmamalıyız.

Haydar Duygulu
31.10.2017 09:51:24
Eskişehir i taklit etmesek de kendimiz üretsek olmaz mı

  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 25 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu