MURAT KARADAĞ


Bu sefer işimiz zor gibi!


Bunu ben değil piyasada herkes konuşuyor. Özellikle bu söz AK Parti çevrelerinde, partiye yakın kişilerin bulunduğu kulislerde daha çok telaffuz ediliyor

 

En azından kamuoyunda böyle bir algı oluştu. AK Partinin genel politikası, Kırıkkale'ye bakışı ve aday belirlemede bıraktığı izlenim bu kanının oluşmasına neden oldu. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi

 

Bu düşüncenin seçimlere 8 gün gibi bir zaman kalmışken daha da netleştiğini görüyoruz. Özellikle adayların toplum içine pek çıkmadıkları konuşuluyor.

 

Velhasıl AKP'nin genel politikasından kaynaklanan olumsuzluklara Kırıkkale yerelindeki olumsuzlukların da eklendiğine hep beraber tanık oluyoruz.

 

Genel politika ve iktidar olmanın getirdiği sıkıntılara elbette bizim diyecek bir şeyimiz olmaz. Bizim ancak Kırıkkale adına politika yapanlara bir şeyler deme hakkımızın olduğunu düşünüyorum

 

Daha önceki yıllarda da olduğu gibi öteden beri tartışmaların odağındaki Beşir Atalay'ın parti içindeki olumsuz gelişmelerin müsebbibi olarak gösterilmesi tüm olumsuzluklara tuz biber oluyor

 

Son olarak propaganda çalışmaları için yaptığı toplantıların da pek rağbet görmediği söylenen Atalay'ın seçim sonucunu AKP açısından olumsuz etkileyeceği de tartışılmaya başladığını görüyoruz

 

Seçim çalışmalarının sonuna gelindiği şu günlerde, sokakta, kahvede, iş yerinde, dolmuşta her yerde insanlar siyasetle yatıp siyasetle kalkıyor. Herkes kendince yorum yapıp tahminde bulunuyor

 

Adaylar propaganda çalışmalarında son kozlarını oynuyor AK Parti'de Oğuz Kağan Köksal, Ramazan Can ve Abdullah Öztürk. CHP'de Murat Çakırca, Zıya Kavlak ve Arap Karadurmuş, MHP'de Seyit Ahmet Göçer, Halil Öztürk ve Merih Karayol, Milli ittifakta Faruk Vurgun, Emine Köksal ve Ramazan Gözalan

 

Partiler ince eleyip sık dokuduktan sonra adaylarını seçmenin karşısına çıkarttı. CHP'de ön seçim yapıldı MHP'de merkez yoklaması. Yani bu partilerde hiç olmazsa görüş alındı. Ama AK Partide öyle olmadı.

 

Hatırlanacağı üzere adaylık için 35 isim yarıştı. Günlerce aday adayları adeta kıran kırana bir yarış yaptı. Sonuç ortada. Şöyle oldu böyle oldu” demeye gerek var mıdır bilmiyorum. Ama durum bu

 

Tabi ki bu da partinin iç meselesidir. Ancak başarı veya başarısızlıkta iç meselelerin halli veya halsizliği ile sağlanır ki sıkıntılı bir süreçten geçtiğini hep beraber görüyoruz ve müşade ediyoruz.

 

Hatta şimdiden bazı grupların bazı hesaplar içinde olduğunu ve bu olumsuzluklar üzerinden hesapların yapıldığını sanırım sağır sultan bile duymuştur. Elbette bu da siyasi parti için olmazsa olmazdır.   

 

Her neyse, gelin isterseniz AKP ile ilgili bu algı kamuoyunda nasıl oluştu? AK Parti içinde uzun zamandır dışa vurması muhtemel gözüken rahatsızlık nasıl ortaya çıktı? Hep beraber analiz edelim.

 

Öncelikle AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay'ın ilk bakanlığı döneminden başlarsak konuyu daha net ve anlaşılır biçimde irdeleyebiliriz

 

Beşir Atalay AK Parti iktidarının her döneminde Milletvekili seçildi. Her dönemde de mutlaka bakanlık görevi üstlendi. Yani 11 yıldan bu yana BAKAN. Şimdi ise emekliliğini bekleyen sade bir vekil.

 

İlk dönemde Atalay Ankara Milletvekili olarak kabinede Anadolu Ajansı, TRT, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi birçok önemli KİT'lerden sorumlu devlet bakanı olarak görev aldı.

 

Sonrasında Türkiye'nin asayişinden ve emniyetinden sorumlu, emniyet teşkilatı gibi önemli ve büyük bir camiayı bünyesinde barındıran iç işleri bakanlığı görevini üslendi. Yaklaşık 5 yıl bu görevi yürüttü. Önemli kararlara ve operasyonlara imza attı.

 

Açılım sürecinin mimarı olarak tarihe geçti. Birinci süreçte başarılı olamadı. İkinci sürecin de mimarı olarak projenin tek ismi oldu. Süreç konusunda tatmin edici bir açıklama veya öngörü yok maalesef. Hatta bazılarına göre süreçle ilgili bilgiler gizleniyor

 

Atalay son seçimde Kırıkkale'den aday gösterildi. Gönülsüz olduğu o günlerde ses kaydının yayılmasıyla anlaşılan Atalay önemli bir oy oranı ile Kırıkkale Milletvekili olarak meclise girdi. Kabinede Başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

 

Sonraki süreç malum.

Bugüne kadar sayılı sayıda Kırıkkale'ye gelerek bazı çalışmalarda bulundu. Bazı oluşumlara öncülük edip, kuruluşlarını sağladı. Kırıkkale'nin önemli sorunlarına eğildi ama sonuç alınamadı.

 

Gerek seçim öncesi propaganda çalışmaları sırasında gerek sonrasındaki süreçte bu iddiaların ardı arkası hiç kesilmedi. Hatta parti içinde bile zaman zaman tartışmaların yaşandığı kamuoyuna yansıdı. İl yönetimi ile ters düştüğü bile kamuoyunda konuşuldu.

 

Eski dönemlerdeki olumsuzluklar ısıtılıp ısıtılıp gündeme taşındı. Mesela Devlet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı dönemlerinde kendisine iş için gidenlere Ben Ankara Milletvekiliyim, gidin kendi vekilleriniz sorunlarınıza baksın” dediği bile öne sürüldü.

 

Bu dönemde ise il teşkilatı ile ters düştüğü iddia edildi. Yerel seçim sürecine girildiği günden itibaren parti içindeki olumsuzluklar bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmaya başladı. Sancılı başlayan bu süreç parti içindeki rahatsızlığın fitilini ateşledi.

 

Son Milletvekilliği seçimi sürecinde başlayan ve Mahalli seçimlerle ilgili aday belirleme sürecinde devam eden olumsuzluklar Atalay'ın Mehmet Saygılı ismini bir şekilde telaffuz etmesiyle adeta tavan yaptı. Bu süreçten önceki gelişmeler herkesin malumu.

 

Bakanın isim işaret etmesine rağmen Demir çeşitli ortamlarda aday adaylığını adeta ilan etti. Arkasından, Bakanla taban tabana zıt olduğu bilinen Kemal Albayrak, Nuh Dağdelen gibi parti içinde önemli görevler üslenmiş isimler aday adaylığı için soyundu.

 

2013'ün Kasım ayında başlayan süreçte 6 aday adayı adeta kıran kırana mücadele etti. Aday olmak için yarış sürerken Aralık sonunda Mehmet Saygılı'nın adaylığı kamuoyu ile paylaşıldı. İşte bu noktada Bakanın yanlış karar verdiği tartışmaları başladı.

 

Demokratik yarış olmadığı, hatta bir ara isim değişikliği bile yapılacağı kamuoyunda hararetli bir şekilde tartışılırken gerek il, gerek ilçe ve diğer iki Milletvekilinin bu uygulamaya sıcak bakmadıkları siyasi kulislerin en çok tartışılan konusu oldu.

 

Dönemin Belediye Başkanı Veli Korkmaz'ın bile bu süreçte aday adayı olmak için ciddi kulis çalışmaları yapmasına rağmen Bakan'ın dediği nihayet oldu. Saygılı uzunca bir beklemenin ardından aday olarak ilan edildi. Sonuç düşünüldüğü gibi olmadı.

 

Bakanın yanlış politika yaptığını öne sürenler, olumsuzlukların müsebbibi olduğunu iddia edenler seçim sonucunun karşısında her ne kadar mahcup olsalar da uğradıkları haksızlık karşısında parti içi mücadelenin fitilini bir kez daha ateşlediler

 

Öyle de oldu. Bugün gelinen noktada AK Parti'nin durumunun hiçte iç açıcı olmadığı hem kamuoyunda hem de parti içinde adeta yüksek sesle dillendiriliyor. Bunun müsebbibi olarak ta Beşir Atalay'ın Kırıkkale ile ilgili izlediği politikalar gösteriliyor.

 

Geçtiğimiz birkaç gün içinde Kırıkkale'ye gelerek geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi toplantılar düzenleyen Atalay'ın isteksiz olduğu bile konuşuluyor. Başbakan yardımcısı Akdoğan'ın ziyaretinde bu durumun gözden kaçmadığı söyleniyor

 

Gelinen bu noktada tüm bunları alt alta koyduğumuzda sözünü etmeye çalıştığımız AK Partinin bu sefer işi zor, parti içinde sıkıntılar var” gibi ifadelerin sıkça telaffuz edildiğine tanık oluyoruz. Sıkıntıların kaynağının da malum olduğunu biliyoruz.

 

Atalay'ın son dönemi olması dolayısıyla Kırıkkale teşkilatındaki dengeleri hizaya sokmakta güçlük çekeceğinin şimdiden görülmeye başladığı ise parti içinde yüksek tondan seslendirildiği biliniyor.

 

Seçimden sonra Türkiye'deki dengelerin değişeceğini şimdiden görenlerin parti içindeki olası bir değişiklikte hangi noktada yer alacağı merak ediliyor. Teşkilatta önemli değişiklikler bekleniyor. Tabi ki sonuç değişikliğin boyutunu belirleyecek.

 

7 Haziran da sandığa gidiyoruz. En doğal hakkımız olan oy hakkımızı kullanacağız. Oyumuzu kullanırken bin düşünüp bir karar vermeliyiz.

 

Gelecek 5 yılımızı emanet edeceğimiz isimleri hep birlikte belirleyeceğiz. Unutmayalım ki, bu ülke çok ama çok güzel yönetimlere ve yöneticilere layık.

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu