MURAT KARADAĞ


Bu seçim 3-0 olmaz!


Siyasi tahminde bulunmak, öngörünüzü açıklamak için iyi bir ‘kahin' olmanızı gerektiriyor diye düşünüyorum.

Zira siyasetin tuzaklarla dolu yolunda yürümek için sağlam bir iradeye ihtiyacınız var! İstihbari bilgi bile yetmiyor kimi zaman

Adayların belirlendiği süreçte günlerce tahminlerde bulunduk. Gerek basın mensupları gerekse siyasetçiler gerekse vatandaşlar listeler oluşturduk.

Listelerin iddialarla şekillendiği sürecin sona ermesi ile anladık ki, ‘tahminler ters köşe'

Tahminleri terse düşüren AK Parti ve MHP'nin sürpriz sıralamalı”, sürpriz listesi”. Bugün isimler meydanlarda

Sürpriz yok diyen yanılır.

Zira Oğuz Kağan Köksal'ı AK Parti'nin birinci sıra adayı olarak göstermedik.

AK Partililer başta olmak üzere gazeteciler de Köksal üzerinden daha çok ikinci sıra olarak tahmin ettik Hatta listeye layık görmeyenler bile vardı!

Şaka değil gerçek!

O süreçte Oğuz Kağan Köksal ismine yer vermeyenler hata layık görmeyenler bugünlerde ensesinden poz veriyor. Siyasetin bir oyunu olsa gerek

Gelelim MHP'ye…

Seyit Ahmet Göçer'in 1. sırada yer alacağını tahmin etmek için siyasi kahin olmanıza gerek yok!

Çoğunlukla Göçer'in liste başı olacağı tahmin ediliyordu. Fakat Halil Öztürk'ün göz ardı edileceği tahminlerde yoktu!

MHP'nin vizyon isimlerinden bir tanesi olan Öztürk'ü dünden bu güne anlatmaya gerek yok. Şimdi disiplin kurulu başkanı.

CHP'de ise ilk sıralar eski il Başkanı Zıya Kavlak'ın birinci sıra adaylığına kesin gözle bakılırken ön seçim kararı bu tahminleri alt üst etti.

Listelerin belirlenme sürecinde tahminlerin hemen tümümün ters köşe olduğunu söyleyebiliriz. Bugüne baktığımızda durum ortada

Her neyse tüm bu gelişmelerden sonra biz gelelim bugüne. Seçime şunun şurasında 32 gün gibi bir zaman kaldı. Adaylar ellerindeki tüm kozları ortaya koyuyor

Peki bu seçim AK Parti açısından 3-0 olur mu? Bu sefer çok güç görünüyor. Hatta bu liste ve genel görünüm ile mümkün değil diyenlerin sayısı bir hayli fazla.

Öyle ya AK Parti'nin Türkiye ölçeğinde bir oy kaybı yaşadığını sağır sultan bile duydu. Genel başkan yardımcısı Beşir Atalay'ın ifadesinden de anlaşılacağı üzere AK Partinin oyu eriyor.

Atalay bu seçim sürecinde ilk olarak geldiği Kırıkkale'de seçim bürosunda yaptığı açıklamada AK Parti'nin yüzde 50 bandının altına düştüğünü söylemiş

Yüzde 50 bandının altındaki rakamı söylemekten ise özellikle kaçınmış. Oysa yüzde 50'nin altındaki rakamlarda kendi başına bir değer taşımıyor mu?

İsterseniz ben söyleyeyim; Güvenilir bir kaynaktan alınan bilgiye göre AK Parti'nin Kırıkkale'deki oy oranı yüzde 37-38 civarında seyrediyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi bunu bir tahmin olarak değil bir veri olarak ele alacak olursak AK Partinin bu sefer 3-0 yapmak gibi bir şansı bulunmuyor.

Hatta MHP'nin bir, CHP'nin bir iki puan daha arttırması durumunda. Milli İttifakın da 9-10 bin oy alması halinde seçimin 1-1-1 biteceği bile konuşuluyor

Tabi ki bunun bir tahmin değil, rakamsal veriler üzerden değerlendirildiğini buradan belirtirken ters köşe olma olasılığının da yüksek olduğunu söylüyorum. Hoşça kalın..

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu