HABİLHAN PEHLİVANLI


Bunun şakası yok!

Bunun şakası yok!


2013 yılı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) raporunun ortaya çıkardığı acı gerçek çok ciddiye alınması gereken ve sıkıntının vahametini gözler önüne seren cinsten!

 

Rapora göre, “İlköğretim kurumlarında (ilkokul, ortaokul) 175 bin öğrenci okulu terk etmiştir.”

 

Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) www.turkiyeegitim.com isimli internet sitesinden duyurduğu habere göre, MEB aslında 2013 yılında İlköğretim kurumlarında (ilkokul ve ortaokul) okul terklerini % 10 azaltmayı performans görevi olarak belirlemiştir.

 

“Bu performans görevine ulaşmak için de sürekli devamsız öğrenci sayısını (51 gün ve üstü özürsüz devamsız öğrenci sayısı) 90 bine düşürmeyi hedefleyen bakanlık bunu başaramadığı gibi okula devam etmeyen öğrenci sayısı 174.625 olmuştur. (Kaynak: MEB Faaliyet Raporu 2013, s: 84).”

 

Ne yazık ki, 174 bin 625 öğrencinin okula devamının sağlanması konusunda da bir başarı sağlanamamıştır. 

 

Zorunlu olan ilköğretimde bile bu kadar öğrencinin okuluna devam etmeyişini sorgulayan TÖS yetkilileri, 4+4+4 sisteminin bu olumsuzluktaki payını merak ettiklerini ifade ediyorlar. Bakanlığını bu sorunun giderilmesine yönelik ne gibi çalışmalar yaptıklarını da merak ettiklerini beyan eden TÖS yetkilileri, okulu terk eden öğrencilerin cinsiyet dağılımını da belirttiğim haberde soruluyorlar.

 

“MEB’den acı itiraf” başlığıyla yayınlanan haberde bu sorunun çözümüne yönelik öneriler de sunan TÖS Genel Başkanı Dikmen Onat, “Eğitim, toplumun hem bir aynası hem de temel belirleyicisi olduğu için ailelerin sosyo-ekonomik durumunun okul terklerinin temel sebebi olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda çocukların ve ailelerinin çeşitli fonlar ve burslarla daha fazla desteklenmesini olumlu bir seçenek olarak görmek ve uygulamak gerekir. TÖS olarak zorunlu ilköğretim çağı öğrencilerine verilen karşılıksız desteğin artırılmasının okula terki azaltacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca aileleri bilinçlendirme gibi diğer tedbirlerin de belirlenip uygulamaya geçirilmesi, bu konuda özel çalışmalar yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak 4+4+4 biçiminde çarpıtılmış 12 yıllık zorunlu eğitimin uygulamada gerçekleşmemesi (hatta 4+4+4 olarak bölünmüş olmasının okul terkini daha da artırdığı düşünülmektedir) ülkemiz için büyük bir sorundur. 2013 yılı faaliyet raporunda açıkça ifade edilen bu sonuç bize Milli Eğitim’in sınıfta kaldığını bir kez daha göstermiştir. Siz istediğiniz kadar eğitimde çağı yakaladığınızı, göz boyayıcı projelerle göstermek isteyin, istatistik veriler açıktır. 175 bin korkunç bir rakamdır. Bu durum acilen düzeltilmelidir” şeklinde kaygılarını da dile getirmiş.

***

Oldukça yapıcı bir yaklaşımla soruna yaklaşılan haberin dikkate alınarak ülkemizin eğitim ve öğretim alanındaki sorunlarının çözülmesi hepimizin en büyük temennisidir.

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu