OSMAN ÖCAL


Bu Gün On Kasım Perşembe

Bu Gün On Kasım Perşembe


Bir direniş bir umut yurdun dört bir yanında,
Saygıyla selam durmuş dalda kalan son yaprak.
Bu gün yine On Kasım ve günlerden Perşembe,
Sevdamız ömre bedel gönlümüz bayrak bayrak.

     Tesadüfe bakın ki bu gün 10 Kasım Perşembe. Aradan 73 yıl geçti ve 10 Kasım Perşembe gününe denk geldi. Ulu önder Atatürk?ün uçmağa vardığı gün. Belleklerde silinmemek üzere iz bırakan gün. Hava yine soğuk, ağaçlar yine soyunmuş; umutlar bir başka bahara saklı?

     Ebedi olmak üzere bu toprakları bize vatan kılıp, bırakan, Türk?ü öz benliğine döndürüp; en büyük eserim dediği cumhuriyeti bize, bizi cumhuriyete emanet eden en büyük komutan, en büyük lider en büyük devlet adamı.

    Yıllardır kapısında beklediğimiz batının devlet adamlarının övgüsüne mazhar olmuş;  birçok ülkeye örnek teşkil etmiş, birçok liderin saygısını kazanmış eşsiz lider, büyük Atatürk.

    Bakınız bazı devlet adamları Ulu Önder için ne demişler:
    Vladimir İliç Lenin Rus İhtilali Lideri, 1921
    ?Mustafa Kemal sosyalist değildi. Fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici, iyi düşünceli ve akıllı bir önderdir. O, soygunculara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranıyla birlikte alt edeceğine inanıyorum.?

    David Lloyd George İngiltere Başbakanı, 1922
    1922`de Türk ordularının zaferi neticesi Anadolu`daki emelleri gerçekleşmeyen İngiltere`nin Türk düşmanı olarak bilinen Başbakanı Lloyd George, Parlamento`da kendisine yöneltilen suçlama ve tenkitleri şöyle cevaplandırmıştır: ?Arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki o büyük dahi çağımızda Türk Milleti`ne nasip
oldu. Mustafa Kemal`in dehasına karşı elden ne gelirdi.?

    Eleftherios Venizelos, Yunanistan Başbakanı, 1933
   ?Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir. Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğini hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.?

  Franklin Roosevelt A.B.D. Başkanı:
 ?Benim üzüntüm iki türlüdür; önce böyle büyük bir adamın kaybından dolayı bütün dünya gibi üzgünüm. İkinci üzüntüm ise, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkân kalmamış olmasıdır.?

     Dedik ya umutlar bir başka bahara saklı. Ne yazık ki böyle bir liderin kurduğu devlet yıllar sonra, vatanın bekası için eski terörist Barzani?nin yardımına muhtaç kılınmış; kurduğu meclisin vekili meclis arabasıyla terörist mezarı ziyaret eder duruma gelmiştir.

    Büyük kurtarıcının önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, ölümünün yetmiş üçüncü yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Rahat uyu Atam. Unutmadık unutmayacağız. Yaşadığımız sürece eserlerinle beraber hep yaşayacaksın. 

  • Salı 23.7 ° / 10.8 ° false
  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false