HABİLHAN PEHLİVANLI


Bölgesel dengeler ışığında Kırıkkale'de seçimin gidişatı(2)


(Dünden Devam)

Merkez ve doğu ilçelere hitap etme ihtimali bulunan Ramazan Can'ın il teşkilatıyla aralarında sorun olduğu dedikodusunun kulislerde konuşulduğu hesaba katılırsa, bu durumun seçime nasıl yansıyacağını 7 Haziran'da göreceğiz.

Ancak İl Başkanının Akçakavak Köyünden olması, yani Ramazan Can'ın köyü olan Aşağımahmutlar'a yakın bir köyden olması durumu daha da ilginç bir hale getiriyor!..

***

Hal böyle olunca da Keskin dışında kalan ve Kırıkkale'nin doğu ve kuzey ilçelerini kapsayan bölgeyi (Balışeyh-Sulakyurt-Delice) temsil eden bir tek aday kalıyor, o da MHP ikinci sıra adayı olan (Sulakyurtlu) Halil Öztürk...

İşte dananın kuyruğunun koptuğu nokta da burası...

***

Çünkü...

Son günlerde kulislerde dolaşan bir anket sonucuna göre Kırıkkale'deki son durum şu:

AKP %39, MHP %34, CHP %17, Milli Birlik (Saadet-BBP) %6, Diğerleri %4...

Bu sonucun anlamı şudur:

AKP: 1, MHP: 1 Milletvekili...

Ya da diğer bir deyişle AKP ve MHP için birer buçuk milletvekili demektir.

İşte tam da bu noktada 3'üncü milletvekilinin AKP'de mi, MHP'de mi kalacağı, yoksa değişebilecek birkaç puanlık dengeyle CHP'ye mi geçeceği Kırıkkale'deki dengeler üzerinde oldukça etkili olacaktır.

Peki, bu dengenin değişmesini bölgesel anlamda neler etkileyebilir?

1- Keskinli adaylardan birisi, eğer blok” olarak Keskinli oylarını kendisine çekebilirse bu, durumu ciddi anlamda etkileyebilir.

2- Kırıkkale merkezden çıkacak olan oyların ağırlık olarak bir partiye kayması (ki burada kalabalık kenar mahalleler oldukça etkili rol oynayacaktır) da etkili bir durumdur.

3- Kırşehir, Yozgat, Çankırı, Çorum gibi kalabalık nüfusa sahip ya da daha az nüfusa sahip farklı illerden Kırıkkale'ye gelip yerleşmiş olanların oylarının ağırlıklı ya da blok olarak bir tarafa kayması da seçim sonuçlarını etkileyecek bir durumdur. Zira hiçbir partinin kazanabilecek bir sırasında bu tip seçmene hitap edecek bir aday bulunmamakta!

4- Ve en yakın olarak Halil Öztürk'ün hitap ettiği Balışeyh (yani Oba), Delice ve Sulakyurt Havalisinin vereceği karar o üçüncü milletvekilinin hangi partiye gideceği konusunda en etkili bölge olarak gözden kaçırılmamalıdır.

***

Anlayacağınız bu yıl seçimde tüm Türkiye'nin gözü Kırıkkale'de olacak!

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli