HABİLHAN PEHLİVANLI


Bitkilerle ?Tedavi?(1)

Bitkilerle ?Tedavi?(1)


Yüzlerce binlerce yıl öncesinden gelen tedavi yöntemleri, arayış içerisindeki insanlığın yeni kurtuluş reçetesi olmaya başladı son yıllarda.
 
Hem İslamiyet öncesi hem de İslamiyet sonrası Türk topluluklarında sıkça başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkan bitkisel tedavinin bazı türlerine ?Nebevî Metot? denilmeye bile başlandı; birçok peygamberin kullandığı yöntemler olarak örnek gösterildi. Şaşırmamak ve abartmamak gerek!.. O dönemlerde kimyasal maddelerden imal edilen ilaçlar üretilemeyeceğine göre elbette bitkilerle tedavi yöntemleri uygulanmak zorundaydı.
 
Aslına bakacak olursak, ?eczacılık? mesleğinin özü de ilaç satmak değil, ilaç imal etmek üzerinedir. Aktarlar, şifacılar, herbalistler bu şekilde ortaya çıkmıştır.
***
Bilimle paralel olarak gelişen ilaç sektörü elbette birçok derdin şifasıdır.
Ancak birçoğu kimyasal terkiplerle imal edilen ilaçların mutlaka yan etkileri vardır. Yani bir yanınızı onarırken diğer yanınızda sorunlara yol açma ihtimali oldukça yüksektir bu tür ilaçların.
 
Peki, bitkisel tedavinin hiç mi yan etkisi yoktur?
Tabiattaki her bitkiyi ilaç olarak kullanabilir miyiz?
***
Köyde, piknik alanlarında, yeşilliğin bol olduğu yerlerde gezip tozarken hepimiz hayranlıkla seyreder, hayranlıkla koklarız tabiatın bin bir rengini ve kokusunu. Yüce Yaratan?ın bizlere bahşettiği onca güzelliği? Birçoğunu da koparıp yeriz; faydalı ya da lezzetli diyerek. Lakin birçoğuna da yaklaşmayız bile; zehirli ya da zararlı olduğunu bildiğimiz için.
 
Madem bitkilerin hepsi faydalı değil, öyleyse her önümüze geçen aktara girip bilinçsizce bir şeyler alıp kullanmak ne kadar faydalıdır?
***
Son yıllarda, kimyasal ilaçlarla iyileştirilemeyen birçok rahatsızlığa bitkisel tedavi yöntemleri geliştirilmeye başlandı. Özellikle estetik kaygısıyla ortaya çıkan zayıflama ya da kilo almaya yönelik bitkisel ürünler birçok kişinin, özellikle de bayanların umudu haline geldi.
 
Ne var ki, her işte olduğu gibi bu sektörde de fırsatçılar hemen ortaya çıkıverdi.
Bitkisel tedavinin hiçbir yan etkisi olamayacağını iddia edenler, bu tedavilere ihtiyaç duyan insanlara umut tacirliği yapmaya başladılar.
 
Tesadüfen tanıdığım ?Herbalife? adlı Amerikan şirketinin ürünlerinin birçoğunda tespit edilen ?metamphetamine? maddesinin insana (geçici olarak) aşırı cesaret ve güç verdiğini; aynı zamanda da bağımlılık yapıcı etkisi olduğunu bilmesem belki şu anda bu satırları sizlerle paylaşamazdım!..
 
Toplantılarındaki tavırları ya da kullanıcılarının davranışlarını gözlemleme şansı bulabilirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirisiniz!.. (Devamı Yarın)
  • Salı 23.7 ° / 10.8 ° false
  • Çarşamba 29.4 ° / 15.1 ° false
  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false