MURAT KARADAĞ


Birçok il ADAM da ondan

Birçok il ADAM da ondan


Haber: KIRIKKALE HES’LENDİ

Birçok ilde tartışmalara konu olan Hidroelektrik Santral (HES) uygulaması Kırıkkale’de sorunsuz şekilde devam ediyor. Üstelik destek bile söz konusu.

Haberin özeti bu…

Kırıkkale’de, Kızılırmak havzasında, Yahşihan ilçesi ve Çelebi ile Sulakyurt ilçesi sınırlarında üç ayrı noktada Hidroelektrik Santral kuruluyor.

Haberde de bahsedildiği gibi benzeri santraller diğer birçok ilde duyarlı vatandaşların protestolarına neden olurken Kırıkkale’de nedense böyle bir duyarlılık olmadığı gibi destekte olunuyor.

Öyle ya Kırıkkaleli Milliyetçi, muhafazakâr, başka illerin insanları militan, terörist ya onun için bu ve benzeri çevreye, doğaya, insanlara zarar verecek tesislere karşı çıkıyorlar.

Başka illerin insanları çok zengin de il sınırlarında böyle istihdam yaratacak tesislere (HES) ihtiyaçları yokta onun için canlarını ortaya koyup bu tesisleri sınırlarında istemiyor vs.

Oysa bu işin milliyetçilikle, muhafazakârlıkla hele hele militanlıkla hiçbir alakası olmadığı gibi bunun bir vatanseverlik olduğunu söylemek mümkün. Birkaç yüz kişi istihdam edilecek diye çevreyi, en önemlisi insan hayatını direk etkileyecek olan bu tesislerin kurulmasına kayıtsız kalmanın ihanete ortak olmak anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

HES ile ilgili haberde söz edildiği üzere bu tür santrallerin kurulduğu birçok ilde tartışmalara yol açarken Kırıkkale’de herhangi bir sorun olmadığına işaret edilmesi hatta destek bile gördüğüne vurgu yapılmasının üstü kapalı bir eleştiri olduğu kanaatini taşıyorum.

Çünkü yıllardır basından da takip ettiğimiz üzere bu ve benzeri santrallerin kurulduğu bölgelerde mutlaka bir oluşum sağlanır ve santrallerin kurulmasına yönelik protestolar yapılır ve santralin kurulması engellenmeye çalışılır.

Geçtiğimiz yıllarda bazı bölgelerde engellendiğine bile tanık olduğumuz bu santrallerin Kırıkkale’de kurulmaya başladığından bile haberdar olmayanların olduğunu biliyoruz Bu manada Kırıkkalelilerin hiç olmazsa bu konuda bari duyarlı olması gerektiğini Hacılar’da bundan yıllar önce bizim gazete olarak karşı çıktığımız ancak elektrik santralinin bölgeye verdiği zarardan anlayabiliriz.

Tüm bunları üst üste koyduğumuzda HES’in Kırıkkale’ye artı bir kazancının olmayacağı gibi ileriki yıllarda ortaya çıkacak sorunların şimdiden hesap edilmesinde yarar olduğunu belirtirken burnumuzun dibindeki Ankara’nın Kalecik ilçesindeki gelişmeleri takip etmekte yarar olduğunu söylüyorum.

Kalecik’te de kurulma aşamasındaki HES ilçe halkının tepkisi yüzünden ağır aksak devam ederken insanların duyarlılık örneği göstererek tepkilerini ortaya koymalarını da buradan alkışlıyorum. Kırıkkalelilerinde geç olmadan aynı duyarlılığı göstereceğini sanıyorum.

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu