HABİLHAN PEHLİVANLI


Bir Belçikalı kadar TÜRK olamayanlara...

Bir Belçikalı kadar TÜRK olamayanlara...


 

Hafta sonu, internette gezinirken rastladım bu ilginç hikâyeye…

Olayın tamamını “http://yenihaber.be” isimli Belçika menşeli internet sitesinden okuyabilirsiniz.

 

Kendisi öz be öz Türk olmasına rağmen, sırf rüzgâr o yönden esiyor diye Türklüğünü inkâr (ya da daha insaflı bir yaklaşımla Türklüğünü çok fazla ön plana çıkarmama) hastalığına yakalananlara ithaf etmek istiyorum bu yazıyı:

 

“Türklerin yaşamadığı köyde Türk Bayrağı dalgalandırılıyor

 

Belçika´da bir köy adı Feymonville… Bu köyün masalımsı, destansı bir hikâyesi var… Dünden bugüne kalanı merak ediyor musunuz?

 

Evet, biz de sizin gibi merak ettik ve Belçika´nın Wallon bölgesi yerleşim birimlerinden, Liege kentine yakın, Arden dağlarının eteklerinde kurulu olan bu köye gittik… Köye gidiş amacımız, köyde her yıl Şubat ayının ikinci haftasında düzenlenen ‘karnaval’…

Bizim gibi meraklılar ellerine birer Türk Bayrağı alıp yollara düştüler... Hani Âşık Veysel´in söylediği gibi ´Uzun ince bir yol bu!´ Evet sabahın erken saatlerinde yola çıkanlar Liege Maldy üzerinden Wemais´e bağlı Feymonville´ye doğru yol aldılar... Karlı tepelere doğru araçlar tırmandı…

 

Faymonville, Belçika´da, Liège ilinde köy. Faymonville köyünün özelliği sakinlerinin, Türklerle doğrudan hiçbir ilişkisi olmamasına rağmen, çevresindeki köy ve kasaba sakinleri tarafından Türk adıyla anılmasıdır.

 

Köy halkına Türk denmesine ilişkin iki yaygın rivayet vardır. İlki, 16. ve 17. yüzyılda Avrupa´daki Osmanlı fetihlerinden zarar görenler için yapılan yardımlara Faymonville köylülerinin katılmamasına tepki olarak Türk adıyla anılmaya başladılar. İkinci rivayete göreyse, köy halkı Osmanlılara karşı yapılacak bir Haçlı Seferi´ne katılmayı reddedince Türk ismi takıldı.

 

Köyün yaşlılarının anlattıklarına göre II. Dünya Savaşında bütün Belçika´yı istila eden Nazi ordusu köydeki Türk bayraklarını görünce köye hiçbir zarar vermeden geri çekilmişler.

 

Faymonville´in bir de ‘RFC Turkania Faymonville’ isimli futbol kulübü var. Köyün Türk özelliği her yıl Şubat ayında düzenlenen karnavalda yaşatılmakta. Karnavalda köy halkı Türk kostümleri giyerek, ellerinde Türk bayraklarıyla resm-i geçit yapmaktalar.

(…)

Feymonville destanını iyi anlamak için Haçlı Seferleriyle ilgili bilgi edinmeniz de gerekiyor. (Yukarıda verdiğim internet sitesinde bu konuda bilgi de var. -HP-) Zira Haçlı Ordularına komuta edenlerden birisi de Belçikalıdır. Haçlı ordularına komuta etmek için Katolik Kilisesine ailesi tarafından büyük araziler bağışlanan ve ordularını Belçika toprakları üzerinde toplayan (Bilzen) Haçlı ordusu komutanlarından Godfrey de Bouillon´a karşı Feymonville halkının, asker vermediği ve gerekçe olarak da ´Biz Türk´üz´ dedikleri ve karşı çıktıları rivayet edilir.

 

Daha sonraki Haçlı seferlerinde da aynı taktiği kullanan köy halkının sevgisi, dayanışması, Türklere karşı savaşmamasının öyküsü işte bugünlere kadar taşınmıştır.

 

Bugün Feymonville´de Türk Bayrağı taşınmasının asıl birinci rivayeti, ünlü Haçlı komutanı Godfrey de Bouillon´da aranmalıdır...

 

Öte yandan bugün Feymonville´de her yıl düzenlenen karnaval şenliklerinde Türk kanı adlı bir şarabın içilmesi, futbol takımlarının adının Türkania olması ve üstelik köyde ´Yaşlı Sultan´ adında bir otel bulunması, köydeki Türk izlerini de işaret etmektedir.

Köydeki yaşlılar, Türk izlerinin çok eskilere dayandığında birleşiyorlar. Sözü edilen ve bir otele adı verilen Yaşlı Sultan´ın ise bu köyde yaşayıp yaşamadığı ve Türk olup olmadığı da bilinmiyor…”

 

 

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli