YUNUS PEHLİVANLI


Bir şirketin ilanının düşündürdükleri


Geçtiğimiz günlerde ilimizdeki yerel gazetede bir şirket yarım sayfa ilan yayımladı. Kocaeli-Gebze´de otomotiv tedarik sektöründe parça üretimi yapan bu şirket, tüm Türkiye´de olduğu gibi Kırıkkale´den de eleman temin etmek için İş-Kur´a müracaat etmiş.

İlkokul mezunundan Meslek Lisesi ve Meslek Yüksekokulu mezununa kadar her eğitim seviyesinde ve meslek grubunda eleman arıyorlar. Sıcak dövme pres operatörü, Makine, Torna, Tesviye, Metal, Motor, Kalıp, Elektrik, Elektronik ve Mekatronik bölümü mezunları bu ilan için başvurabiliyor.

Şirket yetkilisi ilk etapta 50-60 eleman almayı daha sonra bunu 100´e tamamlamayı düşündüklerini söylüyor. Ben öncelikle bu ve bunun gibi memleketin işsiz gençlerine istihdam sağlayan şirketleri kutluyorum.

Sanayi ve imalat alanında, memlekete istihdam ve katma değer sağlayan bu şirketlerde pek ala, şehirlerin rantı yüksek arsalarına, 10 katlı, 15 katlı binalar yaparak, 90´a 100´e mal ettikleri bu konutları ve -birçoğunda kapalı otopark bile olmayan bu konutları- 250 ila 300 milyona hatta 400 milyona vatandaşımıza satarak BALLI BÖREKLİ KAZANÇLAR sağlayabilirlerdi. Rantiyeye değil ( Zora talip olan) sanayi ve imalat sektörünü bunun için tebrik ediyorum.

Buradan asıl gelmek istediğim konu işte tamda burada başlıyor.

21 Kasım 2016´da Kırıkkale´deki Silah OSB ile ilgili olarak tam sayfa bir haber yayımladık. Gazetemizde 17 Kasım´da Kırıkkale OSB ile ilgili ve yine Meslek Liseleri ile ilgili 9 Nisanda birer yazım yayımlandı.

Bu yazılarımda ve haberlerde Valiliğe, Kırıkkale Ticaret Odasına, OSB´ye, İş-Kur´a, Milli Eğitim´e, Meslek Lisesi Müdürlerine, MKE yetkililerine, Sendikalara, Emekli Derneklerinin başkanları gibi bu konularla ilgili olabilecek yetkili ve ilgililere yazarak seslendim.

Silah OSB ve diğer OSB´leri kuruyorsunuz gayet güzel. Ancak özellikle Silah OSB´yi kurmak kadar buraya nitelikli ustalar ve ara elemanlar yetiştirmekte bir o kadar önemlidir diye yazdım. Gelin OSB´ler için bir ?İstihdam Havuzu- oluşturalım diye yazdım. Silah OSB için deneyimli ve nitelikli eleman bulmanın en kolay yolunun; MKE´den emekli 15-20 bin emekli insanımıza çağrı yaparak bunların içinden bu şirketlerde çalışabilecek insanlarımızın ?İstihdam Havuzunda- toplanması olduğunu yazdım. 9 Nisan tarihli yazımda Kırıkkale deki Meslek Liselerinde branş ve bölüm planlamasında, OSB´lerdeki imalat grupları ve MKE´nin eleman ihtiyacındaki meslek tercihleri öğrenilerek Meslek Liselerinde buna göre bölümler açılırsa daha iyi olur diye yazdım.

Çağrına ve yazılarına ilgililerden hiçbir ses geldi mi ? derseniz maalesef hayır. Bu yazıyı niye mi yazdım ? Yazımın girişinde bahsettiğim eleman arayan şirketin ilanını okuyunca, ilimizde kurulan OSB´lerin geleceğindeki nitelikli eleman ve deneyimli ara eleman sorununu şimdiden görmeye başladım.

Hani Koç Şirketinin bir sloganı vardı ya (Meslek Lisesi Memleket Meselesi ) diye. Bu sloganın aslında ne kadar önemli olduğunu şimdi daha çok anlamaya başladım. Önemine binaen ilgililer ve yetkililerden hiçbir reaksiyon almasam da bu konularda yazmaya devam edeceğim.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli