MURAT KARADAĞ


Başarılı oldun istifa et!

Başarılı oldun istifa et!


AK Parti İl Başkanı Mehmet Demir istifa etti.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Demir istifa ettirildi

AK Parti İl Başkanı Demir istifa etmek zorunda kaldı

Bu iddia veya dedikoduları çoğaltmak mümkün

 AK Parti yetersiz bulduğu veya o ilin vekillerinin veya belediye başkanının istemleri doğrultusunda 40 il başkanını ve yönetimini görevden aldı.

Tabi ki bazı il başkanları bu uygulamayı bir şekilde protesto etti. Bazıları partiden de istifa ederken bazıları partide kalmayı yeğledi

Yani bu uygulama rutin bir uygulama gibi görünse de aslında bazılarının yüreğine su serpmek için keyfi bir uygulama,la gibi görünüyor.

Partiyi tanıyanlar bazı illerdeki uygulamayı rutin olarak yorumlarken, bazı illerdeki gelişmeleri bireysel sonuç olarak görüyor.

Partiyi pekte tanımayanlar bu gelişmeleri elbette çok yönlü ele alıyor. Bazıları bu uygulamayı moda tabirle “Paralel” temizliği olarak bile yorumluyor.

Her neyse öyle veya böyle Ak Parti yurt genelinde başarılı veya başarısız 40 il başkanını ve yönetimini görevden aldı veya istifa ettirdi veya zorladı.

Diğer illeri bilmem ama Kırıkkale teşkilatındaki gelişmeleri şöyle bir analiz edecek olursak Demir’in görevden alınması istifa etmesi veya istifaya zorlanmasının altında yatan neden herkesin malumu

Bilindiği üzere AK Partinin 40 ilde uygulamaya koyduğu teşkilatların görevden alınması operasyonu tüm Türkiye’de olduğu gibi Kırıkkale’de de çok ses getirdi. Parti içindeki gerilimin voltajını patlattı.

AK Parti Merkez Yönetim Kurulunca alınan karar doğrultusunda yürürlüğe konan görevden alma operasyonu süreci kavgasız-gürültüsüz devam ettiğine göre teşkilat başkanlarının çoğunluğu da bu kararı kabullenmiş görünüyor, veya görünmek zorundalar

Bu operasyondan sonra Parti Genel Merkezinin Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine ve daha sonrada muhtemelen Ekim ayında yapılacak ve yeni genel başkanın seçileceği büyük kongreye hiç pürüzsüz ve sorunsuz girmek istediği anlaşılıyor.

Kırıkkale’de Mehmet Demir başarılıydı-değildi, görevden alınması doğruydu-yanlıştı, tartışmasını bir kenara bırakırsak, bu görevden alınma kararı Kırıkkale Ak Parti camiasının bir bölümünce beklediği bir sonuçtu. (Parti içini bilmeyenler bunu bilmez)

Şöyle biraz geriye gidersek;

Mehmet Demir’le Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay arasındaki ilk gerginlik Belediye başkan adayının belirlenmesi sürecinde yaşanmıştı.

Bir restoran ta yapılan toplantıda Beşir Atalay başkan adayının Mehmet Saygılı olmasını isterken Mehmet Demir ve (hatta Ramazan Can’ın) bu isime karşı çıktığı ve bu toplantıda kısa süreli tartışma yaşandığı iddia edilmişti.

İşte bugünkü Mehmet Demir’in görevden alınması istifaya zorlanması veya istifa etmesine neden olan sürecin ilk ateşlendiği bu gelişmeden sonra dışarıya pek yansımayan gelişmeler birbiri ardına sıralandı

Demir’le Atalay arasında ikinci raunt diyebileceğimiz mücadele ise İl Genel başkanlık seçiminde yaşanmıştı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yeğeni olan İl Genel Meclis Üyesi Şerafettin Atalay İl Başkanı Mehmet Demirin adayı olan Murat Çaykara’nın karşısında seçime girmesiyle ipler tamamen kopmuş bu olay bardağı taşıran son damla olmuştu.       

Hem Kırıkkale kamuoyu hem de AK Parti tabanı şimdi merakla yeni başkanı ve yönetimini bekliyor.

Yapılacak yeni atamada herkes şunları gözlemleyecek ve bekleyecek sanıyorum.

Şimdi gelelim bu gelişmelerden sonra AK Parti Kırıkkale teşkilatında nasıl bir gelişme olacak, gelecek günlerde teşkilat nasıl yapılanacak? Parti içindeki dengeler nasıl sağlanacak?

1-Yeni başkan ve yeni yönetim Demir’de neyi eksik görmüştü. Yeni yönetim bu eksikliği tamamlayabilecek çap ve kapasitede olacak mı ?

2-Yeni yönetim Ak Parti tabanının tamamına mı hitap edecek? yoksa vekillerin ve belediye başkanının güdümünde (veya paralelinde diyelim) bir yönetim anlayışımı sergileyecek.

3-Mehmet Demir yönetiminin yanlışları, eksikleri veya bazı hataları olabilir. Ancak gerek konjonktürden kaynaklanan gerekse Demir’den kaynaklanan bir durumdan dolayı (yüksek yoğunluklu) yada (çıtası yüksek) bir başkanlık ve yönetim sergilediler.

Yeni iş başına getirilecek il başkanı bu çıtayı yükseğe mi çıkaracak, yoksa aşağımı düşürecek? Tüm bu gelişmeler şimdilik sadece kişiler arasında konuşulurken  yarın kongre salonlarında da tartışılacak. Hem de en yüksek tondan.

Burada yazımın başlığını ele alacak olursak

Mehmet Demir ve yönetimi klasik başarısızlığından değil, son yıllarda toplumun ağzında sakız olmuş şu cümleden istifaya zorlandığını söyleyebiliriz.

Demir itaat etseydi, Milletvekili adayı olmasına Allah’tan başka kimse mani olamazdı. Veya Demir birilerinin dediğini harfiyen yerine getirseydi AK Parti içinde yıldızının parlamasına kimse engelleyemezdi. Veya Demir boyun eğseydi en büyük, en başarılı il başkanı olmadığını kimse söyleyemezdi.

Yani Mehmet Demir başarısızlığından değil, başarılı olduğundan görevden alınmıştır veya istifaya zorlanmıştır veya istifa ettirilmiştir. Her neyse Mehmet Demir’e “Başarılı oldun istifa et denilmiştir.

Aslında Mehmet Demir’de önceki gün son olarak il binasında düzenlediği basın toplantısında görevden istifa etmesinin veya istifaya zorlanmasının gerekçelerini bir güzel sıralamış gelişmeleri fazlaca irdelemeden açıkça ortaya koymuştur.

Mehmet Demir’in adeta çarpışarak istifa ettiği, ve kiminin nalına vurduğu, kiminin de mıhına vurduğu ve Kırıkkale kamuoyunda alabildiğine tartıştığı bu gelişmeden sonra ne yaşanacak? Nasıl bir yol izlenecek? AK Parti Kırıkkale’de hangi zemine oturacak? bekleyip hep beraber göreceğiz.

 

 

taner
5.06.2014 11:32:50
öyle veya böyle siyaset bu işte çok zıplarsan başına bu tür olayların gelmesi kaçınılmaz oluyor sonuçta siyaset böyle birşeydir,bu gün mehmet gitmiştir yarın bunu yapanlar gidecektir siyasette dün yok bugün var maalesef.

mehmet ali iyice
5.06.2014 12:30:20
murat karadag biraz kapalı olmuş ama çok güzel yorumlamış olanları bitenleri. Karadağ aslında

kaleli
5.06.2014 14:28:53
MKe çalışanı olarak mesut saluk beyin isminin ak parti il başkanlığı için isminin geçtiğini duydum çok memnun oldum tam isabet olur eğer görev verilirse çok yerinde olur diyor başarılar diliyorum.

enver
5.06.2014 14:39:57
ak partide şu anda o kadar isim varki ama hepsi yıpranmış isimler bahadır kılıçmış,abdullah öztürkmüş,nuh dağdelen,mürsel akçay hepsi daha önce denenmiş ve bir şekilde yıpranmış isimler bu kez pırlanta gibi bir isim olan yunus pehlivanlı Ak partiye yakışan bir isim olur diyorum,son derece temiz ,çalışkan isimlerle bu kez yola devam edilmelidir diyor yunus pehlivanlıya başarılar diliyorum.

osman
5.06.2014 18:04:50
ak partide yunus pehlivanlıyı başkan olarak görmek istiyoruz en iyisi yunus bey.

adem ile havva
5.06.2014 23:29:31
90 ların Anap kadrosu yine iş başında. Ak Parti de artık siyaset sahnesinden silinmeye yüz tuttu. Eğer muhalefet Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu durumu güzel değerlendirirse Ak Partinin 3 olan vekil sayısı 1 e düşmesi imkansız değil. Uzun bir zaman gibi görünse de günler çabuk geçiyor, Belediye başkanlığıda kesinlikle Ak Partinin elinden gidecek. Belki 5 yıl dolmadan bazı ilçeleri bile kaybedecek.

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu