BİLGEHAN CANTEKİN


AK PARTİYE KIRIKKALEDEN BAKIŞ

Önce şöyle bir kısa hatırlatma yapalım:


3 Kasım 2002 de Ak Parti’nin seçimi kazanıp ilk iktidara geldiği günden bu yana 19 yıl geçti. 58. Hükümetle başlayan Ak Parti bu gün 66.hükümetle yoluna devam ediyor.

O günden bu yana yapılan bir değişiklik ile de yapılan son seçim sonucunda 9 Temmuz 2018 yılında kurulan hükümetle birlikte sistem değişikliğine gidilerek parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçilmiş oldu.

Ve yine o günden bu yana; 3 Kasım 2002 ile 24 Haziran 2018 yılları arasında yapılan seçimlerde Ak Partiden:

 22. dönemde: Ramazan Can-Vahit Erdem-Murat Yılmazer

23.dönemde: Vahit Erdem-Mustafa Özbayrak-Turan Kıratlı

24.dönemde: Ramazan Can-Beşir Atalay-Oğuz Kaan Köksal

25.dönemde: Ramazan Can- Oğuz Kaan Köksal

26.dönemde: Ramazan Can-Abdullah Öztürk-Mehmet Demir ve    

27.dönemde de : Ramazan Can, Kırıkkale milletvekili seçildiler.

Bu seçimlerde 2 dönem Vahit Erdem, 2 dönem Oğuz Kaan Köksal milletvekili seçilirken Ramazan Can 5 dönem milletvekili seçilerek Kırıkkale tarihinde belki de Türkiye tarihinde bir rekora imza atmış oldu.

Evet… Kırıkkale seçmeni 5 yılda Ak Partiden 15 milletvekilini Meclise gönderdi.

Efendim gönderdi de ne oldu?  İyimi etti, kötümü etti? Bu beş dönemde Kırıkkale seçmeninin hafızalarında hangi milletvekili kaldı? Hangi milletvekilini Kırıkkale seçmeni dualarla anıyor? Meclise 5 dönem vekil göndermenin sonucunda bürokrasiye yüzlerce hemşerimizi yerleştirdik diyebiliyor muyuz? Ya da şu vekile ne diye oy verdik 5 senemiz, 10 senemiz heba oldu gitti, diye mi anılıyorlar?  Bunları elbette bir Allah birde hemşerilerimiz biliyor.

Evet… bundan sonra medyadan yansıyan ya da kamuoyu araştırmacılarının tespitlerine göre Ülke genelinde seçimi kazanmanın çıtası artık iyice yükseliyor. Aynı zamanda seçim sonuçlarını öngörmek tahmin etmekte gitgide zorlaşıyor. Çünkü seçmenin içinde yaşadığı şartlar zorlaşıyor. Bu zorluklar ve sıkıntılar elbette tamamen iktidardan ya da iktidarın uyguladığı politikalardan kaynaklanmıyor.

Öngörülemeyen nedenlerden dolayı bunların en başında; Aralık 2019 yılında başlayan Covid salgınının yol açtığı ekonomik kriz 18 aydır her ülke gibi Ülkemizi de son derece kötü bir şekilde etkiledi ve etkiliyor. Yine 2011 yılından bu yana Türkiye’ye sığınan yaklaşık 5.6 milyon göçmene AB tarafından verilen yetersiz destekten dolayı ekonomimize ilave bir yük bindirmediği söylenemez.

Yıllardır Pkk Terörüyle yapılan mücadeleye, yine yıllardır iç ve dış güvenliğimiz için sınır ötesinde yapılan askeri müdahalelere aktarılan kaynaklar ve yine ihtiyaçtan, mecburiyetten dolayı    S-400  gibi bir savunma sistemine aktarılan büyük ölçekli kaynakların yapılabilecek diğer yatırımları engellemese de geciktirdiğini düşünüyorum.

Yukarıda zikrettiğimiz ve diğer etkenlerle yapılamayan yatırımlardan dolayı yeterince istihdam alanı oluşturulamaması nedeniyle  –Emekli ile sigortalı çalışan sayısı arasındaki makasın hep açık kalmasına  – Emekli sayısının 13 milyonu geçmesine- ve bunun neticesinde (1.87 çalışanın bir emekliyi finanse etmeye çalışmasından kaynaklı ) sürekli Hazineden sübvanse edilen ve kara delik olarak adlandırılan bir  borç sarmalıyla yürümeye  çalışan Sosyal Güvenlik Sistemi kuşkusuz iktidarın elinde bir ateş topu gibi durmaktadır.

”Dipnot: Sosyal Güvenlik Sisteminin sağlıklı yürütülmesi, çökmemesi için 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekiyor”

Bu uzun girizgah ve genel bir değerlendirmeden sonra gelelim yerel değerlendirmeye. İnşallah ona da “ Kırıkkale’de Ak Parti Milletvekili Profili? “ diye bir soru işareti koyarak gelecek yazımızda devam edelim

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli