MURAT KARADAĞ


AK Partinin adayları kimler olacak?

AK Partinin adayları kimler olacak?


İl Başkanı Mehmet Demir’in her zaman söylediği bir söz var ya. “AK Partide aday olmak zor, seçimi kazanmak kolaydır” diye

AK Partiden aday olan seçimi kazanmaya en yakın isim olur anlamında söylenen bu söz geçmiş seçimlerin sonucuna bakıldığında anlam kazanıyor.

2009 yerel seçimleri sonucuna baktığımızda AK Parti merkez dahil, Bahşılı, Çelebi, Keskin, Sulakyurt ve Karakeçili ile 14 beldeden 6’sını almıştı

Zaman içerisinde MHP’li Yahşihan ve Balışeyh Belediye Başkanları ile 4 belde başkanı AK Parti’ye geçerek ilçe sayısı 7, belde sayısı 10’a çıkmıştı.

Kırıkkale merkez dahil AK Parti’den aday olanlardan 12’si seçimi kazanarak koltuğa oturdu. Yani AK Parti’den aday olanlar seçimi rahat kazanmış oldu.

Rakamsal olarak bakıldığında Mehmet Demir’in söylediği söz bu şekliyle doğrulanmış oluyor.

Demir’in ifadesi, 2013 Milletvekilliği seçiminde alınan oy yüzdesi ile de yerine oturmuş oldu.

Yani son iki seçim sonucuna göre AK Partiden aday olmak çok zor, seçimi kazanmak kolay görünüyor.

Mart seçimleri için geçtiğimiz seçime göre biraz düşük olsa da aday adaylığı için müracaat sayısına  baktığımızda bunu görebiliyoruz

Merkezde 6, çevre ilçelerde ve 2 beldede 60 kişinin bu yarışa talip olduğunu görüyoruz. Tabi ki bu kadar kişi arasından sadece 11’i aday olabilecek.

 Bu noktada Başbakan’ın Türkiye geneli ile ilgili iddialı sözlerini, dolayısıyla Mehmet Demir’in 11-0 yapma hayalini de hatırlayacak olursak adaylık noktasında 60 kişi arasından 11 kişiyi belirleyecek olanların bin düşünüp, bir karar vermeleri gerekiyor.

 Karar verirken de merkezde Veli Korkmaz aday adayı olmadığına göre çevre ilçeler ile iki beldede mevcut belediye başkanlarının durumlarının dikkate alınarak ona göre karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 Mesela geçtiğimiz hafta yapılan temayül yoklamasında mevcut hiçbir başkanın düşük oy almadığını hepimiz biliyoruz. Yüzde yüz belirleyici olmasa da bu çalışma adaylık noktasında karar vericilerin aklıselim düşünmelerine katkı sağlayacağını sanıyorum.

 Merkezde adaylık yarışı Nuh Dağdelen, Mehmet Saygılı, Kemal Albayrak, Serdar Duru, Salim Bozdemir ve Ahmet Özdemir arasında geçecek gibi görünse de bu isimler dışında bir başka ismin çıkma olasılığı yüksek gibi.

 Mevcut isimlerden Atalay ve KANAAT ÖNDERLERİ’NİN! işaret ettiği ve desteklediği bilinen Mehmet Saygılı’nın diğer adaylara göre “şimdilik” bir adım önde olduğunu söylersek hiçte abartı yapmamış oluruz.

 Bu açıdan baktığımızda öncelikle AK Partinin yöresellik avantajını kaybettiğini söyleyebiliriz. Mevcutların içinde bu kaybı giderecek bir isimin olmaması, başka bir isim algısını güçlendiriyor.

 Fısıltı gazetelerine göre, bu hususta en güçlü aday Mehmet Demir. Ancak Demir’in de bir başka aday açısından sıkıntısı var. Bunu ben değil, bu konuda azıcık kafa yoran herkes açıkça söylüyor.

 Hatta öyle iddialar ortaya atılıyor ki, Mehmet Demir’in “Veli Korkmaz aday edilirse ben adaylıktan çekilirim” dediği bile konuşuluyor. Veli Korkmaz’ın da üst düzeyde kulis yaptığı söyleniyor.

 Diğer taraftan bu isimler olmaz, toparlayıcı yani yapıştırıcı bir isim üzerinde mutabakat sağlanmaya çalışıldığı konuşuluyor. Hatta yöresellik sıkıntısının Korkmaz ile aşılabileceği yönünde fikirlerin oluşmaya başladığı ileri sürülürken bu konuda sadece Serdar Duru ismi öne çıkıyor

 Mehmet Demir’in de yukarıda bahsettiğimiz gibi “Veli Korkmaz aday gösterilsin, ben çekilirim” şeklindeki ifadesi bu manada anlam kazanıyor. Şayet söylemiş ise Demir’in bu sözü bölgesellik manasında seçimi riske atmamak adına kullanmış olabileceği sanılıyor.

 Diğer taraftan Nuh Dağdelen’in de adaylığa yakın isim olduğu biliniyor. Kamuoyunda Kemal Albayrak ve Salim Bozdemir için de aynı düşüncelerin hakim olduğunu buradan belirtmeden geçemeyiz. Diğer isimler için böyle bir yaklaşımın sergilenmediği görülüyor.

 Bu noktada mevcut aday adaylarının dışında başka bir isim ve eğilimin ağırlıklı olduğu da gerek parti içinde gerekse kamuoyunda yüksek sesle tartışıldığı bir gerçek. Bu isimin kim olabileceği sadece varsayımlar üzerinden tartışılıyor.

 Malum sıkıntıyı aşmak için bölgecilikle değil, Milletvekilliği süresince, gerek hizmetlerinde gerekse ilişkilerinde bölgesellik tabusunu yıkan, en azından kamuoyuna öyle hissettiren Turan Kıratlı isminin yabana atılmaması gerektiğini düşünüyorum.

 Aday gösterilmesi muhtemel isimlerden Kıratlı ve Albayrak’ın Bakan tarafından vetolu olmaları, en azından ‘kamuoyunda böyle bilinmeleri’ bu tahmini güçleştirse de son sözü Başbakan söyleyeceğine göre bu olasılığın göz ardı edilmemesini önemsiyorum

 Kamuoyunda pek konuşulmayan ancak isimleri Kırıkkale için muhtemel olan çok sayıda bürokrat, iş adamı ve siyasetçinin olduğunun da buradan bilinmesi gerektiğini söylüyorum. Daha da ileriye giderek Atalay veya bir başka Keskin kökenli bir ismin sürpriz olmayacağını düşünmeden edemiyorum.

 Şimdi gelelim ilçe ve beldelerdeki gelişmelere;

 İlçelerde mevcut başkanların tümünün yeniden aday adayı olduğunu biliyoruz. Hatta hafta sonunda yapılan temayül yoklamasında tümünün diğer aday adaylarına göre ezici çoğunlukla olur aldıkları hepimizin malumu 

 Ayrıca hepsinin de bugünkü şartlara göre, başarılı olduklarını söylemek mümkün. Bahşılı Yahşihan, Sulakyurt ve Karakeçili’ye bir dönem daha vize verilmesinin isabetli olabileceğini sanıyorum.

 Özellikle Bahşılı’nın önemli olduğunu biliyorum.

İlçede klasik hizmetlerden öte, yatırıma yönelik çalışmaların tamamlanması ve bölgedeki işsizliğin giderilmesi bakımından mevcut başkanın yeniden aday gösterilmesinde yarar olacağı kanısındayım.

 Çelebi mevcut başkan ile devam edecek. Delice’de Cemal Sabıroğlu’nun diğerlerine göre biraz şanslı olduğunu duyuyoruz. Balışeyh’te ise mevcut başkanın tekrar adaylığı söz konusu. Keskin’de 12 aday adayı bulunuyor. Biraz karışık gibi görünse de Altınışık’ın şanslı olduğunu söyleyebiliriz.

 Çerikli’de Nuh Şahin’in adaylığı kesin gibi. Hacılar’da ise mevcut Bağrıaçık ile birlikte diğer aday adaylarının aynı şansa sahip oldukları bir gerçek. Ancak mevcut başkanın adaylığına il ve ilçe tarafından sıcak bakıldığını da biliyoruz.

 Şunun şurasında tamı tamına 4 ay gibi kısa bir zaman kaldı. Kim ne derse desin, kim neyi öngörür, neyi işaret ederse etsin her şeyin bir bileni vardır. Görelim mevtam ne eyler eylerse güzel eyler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

cemalsarıca
25.11.2013 16:30:48
öncelikle tebrikler. çok isabetli bir analiz olmuş. ne eksik ne bir fazla. gerçekten AKP`de işler karışık gibi

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu